«Δεν αρκεί μόνο να φαίνεσαι νοικοκύρης αλλά και να είσαι».
Η φράση αυτή αποτυπώνει τη πραγματικότητα αυτή τη στιγμή στο χώρο της ενέργειας.
Από τον Αύγουστο, όταν άρχισε η κούρσα της ανόδου των τιμών, παράλληλα άρχισαν να παίρνουν την ανηφόρα και οι οφειλές των προμηθευτών προς τους διαχειριστές, δηλαδή τον ΑΔΜΗΕ, τον ΔΕΔΔΗΕ και τον ΔΑΠΕΕΠ.
Για να αποτρέψει τα μεγάλα «κανόνια» τύπου Βρετανίας στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, κ. Θανάσης Δαγούμας, δήλωσε στις 30/9/21 ότι η ΡΑΕ έχει ξεκινήσει τις επαφές με προμηθευτές της αγοράς που αντιμετωπίζουν ταμειακές δυσκολίες προκειμένου να αποτρέψει φαινόμενα ντόμινο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και να προστατεύσει καταναλωτές και διαχειριστές.
Ο κ. Δαγούμας παραδέχτηκε ότι υπάρχουν επισφάλειες στην αγορά, οι οποίες μεγαλώνουν όσο οι τιμές ακολουθούν τους φρενήρεις ρυθμούς των τελευταίων μηνών. Μία μορφή άμυνας είναι η μετατροπή των τιμολογίων τους σε κυμαινόμενα για να μετακυλήσουν μέρος του υψηλού κόστους από τις ανατιμήσεις στους καταναλωτές. Ωστόσο το ράλι τιμών που θα συνεχίσει και τους επόμενους μήνες, δυσκολεύει την ήδη προβληματική κατάσταση και αποδυναμώνει τα μέτρα θωράκισης της αγοράς δημιουργώντας ένα ασφυκτικό περιβάλλον.
Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες του worldenergynews.gr οι οφειλές προς τους προμηθευτές διαμορφώνονται ως εξής:
-Ο Ήρων με μερίδιο 6,79% και 260.000 πελάτες οφείλει στους διαχειριστές περίπου 30 εκατ. ευρώ, ακολουθεί η VOLTERA με μερίδιο μόλις 2,36% και 40.000 πελάτες η οποία όμως οφείλει 22 εκατ. ευρώ.
-Από 11 εκατ. ευρώ η κάθε μια, οφείλουν η NRG και η VOLTON. Το μερίδιο της μεν VOLTON στο 1,31%, της δε NRG στο 4,66% με 150.000 πελάτες.
-Περί τα 7 εκατ. ευρώ οφείλει η WATT & VOLT η οποία έχει 200.000 πελάτες και μερίδιο 2,52%, ενώ 5 εκατ. ευρώ οφείλει η ΚΕΝ με μερίδιο μόλις 0,75%.
-Την χαμηλότερη οφειλή 3,5 εκατ. ευρώ έχει η ELPEDISON η οποία τροφοδοτεί 280.000 πελάτες με μερίδιο 6,07%.
Όλοι οι βασικοί μέτοχοι των προαναφερόμενων εταιρειών που χρωστάνε είναι οι «συνήθεις ύποπτοι» οι όποιοι ενώ τοποθετούνται ονομαστικά στα πολιτικά και οικονομικά δρόμενα της χώρας ως οι «γνωστοί διαπλεκόμενοι» όταν έρχεται η στιγμή να φανούν συνεπείς θυμούνται ότι έχουν εταιρείες.
Δεν γίνεται όταν σε συμφέρει να είσαι ιδιώτης και όταν δεν σε συμφέρει να είσαι εταιρεία. Δηλαδή από τη μια να είσαι ιδιώτης «παίκτης» και να χρησιμοποιείς το «εκτόπισμα» σου για να διεκδικείς και την ίδια στιγμή όταν δεν μπορείς να ανταποκριθείς στις υποχρεώσεις σου να ρίχνεις ευθύνη στα κόστη της εταιρείας και στη λειτουργία της.
Παρακαλώ διαπιστώστε μόνοι σας ποιος είναι ο παίκτης που λείπει από την παραπάνω λίστα.
Ο μόνος που και είναι νοικοκύρης και… φαίνεται.