Πέμπτη, 5 Αυγούστου, 2021

Η ουσία και η παραφιλολογία

Γράφει ο Γιάννης Νικήτας

H νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ ορκίστηκε πριν από λίγο στο μέγαρο Μαξίμου. Και μαζί της ορκίστηκαν και οι προσδοκίες του ελληνικού λαού για ένα καλύτερο αύριο με ευημερία και πρόοδο. Πολλές είναι οι άσχημες γλώσσες που μιλούν για την «περίεργη» επίσκεψη Τσίπρα στο σκοπευτήριο της Καισαριανής, στην μη τήρηση του πρωτοκόλλου από τον Αντώνη Σαμαρά ή στο γεγονός πως οι περισσότεροι δεν ορκίστηκαν με θρησκευτικό όρκο. Εκεί είναι όμως η ουσία; Όχι. Η ουσία δεν είναι εκεί.

Η ουσία είναι πως η χώρα και η κοινωνία χρειάζονται ανασυγκρότηση. Το θετικό είναι πως η πολιτική αστάθεια διήρκησε μόλις έναν μήνα και ευτυχώς αποφεύχθηκαν οι δεύτερες εκλογές μέχρι να σχηματιστεί κυβέρνηση. Το ζήτημα από εδώ και στο εξής είναι να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση με την Τρόικα και να αποφευχθούν τυχόν μονομερείς ενέργειες. Το νέο κυβερνητικό σχήμα εμπεριέχει πολλούς σκληρούς αριστερούς (και κομμουνιστές) θα μπορούσαμε να πούμε και αυτό είναι κάτι το εξαιρετικά ανησυχητικό ως προς την οικονομική πολιτική που θα ακολουθηθεί. Ευχόμαστε οι όποιες ανησυχίες μας να αποδειχθούν άτοπες και όλα να πάνε καλά. Επιτέλους, το εθνικό συμφέρον να κυριαρχήσει του στενού κομματικού.

Σύντομα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να υλοποιήσει μέρος των προεκλογικών του δεσμεύσεων και δεδομένης της έλλειψης χρημάτων θα πρέπει να βρει σύντομα τους τρόπους χρηματοδότησης του κυβερνητικού προγράμματος. Σε άλλη περίπτωση, η ήδη εξαγριωμένη ελληνική κοινωνία θα δημιουργήσει συνθήκες κοινωνικής και πολιτικές αστάθειας. Εκτίμηση μας είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα δυσκολευτεί πολύ να υλοποιήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις ενώ οποιαδήποτε σύγκρουση με τους Ευρωπαίους θα λειτουργήσει αρνητικά ή ακόμα και καταστροφικά. Η κρίσιμη ημερομηνία είναι η 16η Φεβρουαρίου όπου είναι η συνεδρίαση στις Βρυξέλλες με το Eurogroup. Από εκεί θα εξαρτηθούν πολλά. Ίσως και επιβίωση της ελληνικής κυβέρνησης.

Αναφορικά δε με την συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝΕΛ οι ισορροπίες είναι εξαιρετικά λεπτές. Η επιλογή του Πάνου Καμμένου για το Υπουργείο Άμυνας είναι μια θετική επιλογή καθώς οι σχέσεις αριστεράς και Ενόπλων Δυνάμεων είναι ολίγον προβληματικές. Έτσι το χάσμα γεφυρώνεται. Σε κάθε περίπτωση ευχόμαστε ολόψυχα καλή επιτυχία στην νέα κυβέρνηση παρά τις σοβαρές ανησυχίες που έχουμε απόρροια των προεκλογικών δηλώσεων στελεχών της.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων