Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής
Follow @j_koutroubis
Οι αποφάσεις που θα ληφθούν τους επόμενους μήνες για την εκταμίευση των δόσεων, τη λήψη ή όχι νέων μέτρων, τις παρεμβάσεις στο χρέος, αλλά και για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα συνδέονται με 5 πορίσματα για την Ελλάδα που ήδη βρίσκονται στο στάδιο επεξεργασίας απο τους θεσμούς. Κάποια εξ αυτών μάλιστα είναι ήδη έτοιμα.
Η πρόταση του ESM για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα παρεμβάσεων στο χρέος ετοιμάζεται και στόχος είναι να υπάρξει μία πρώτη συζήτηση στο EWG της προσεχούς Δευτέρας, σε συνδυασμό με την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που συντάσσει η ΕΚΤ. Ξεκινά παράλληλα και η έκθεση συμμόρφωσης για τα προαπαιτούμενα των 2,8 δισ. ευρώ, ενώ μέσα στο Φθινόπωρο αναμένεται έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία, αλλά και το πόρισμα της Eurostat για τα ελληνικά δημοσιονομικά.
Εκθέσεις ESM – EKT
Οι βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις στο χρέος θα στηρίζονται σε μηχανισμό που θα διασφαλίζει στις χώρες δανειστές και στον ESM ότι, ακόμα και όταν στο μέλλον τα επιτόκια δανεισμού αυξηθούν αυτοί δεν θα ζημιωθούν, παρότι ο μηχανισμός χρηματοδότησης θα προβλέπει παράλληλα τη σταθερότητα του επιτοκιακού κόστους για τον δανειζόμενο. Συνδέονται με τα δεδομένα και τις προβολές της έκθεσης της ΕΚΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους που συντάσσεται παράλληλα.
Compliance Report
Άρχισε ήδη η ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ Αθήνας και θεσμών για την πορεία του προϋπολογισμού αλλά και της εφαρμογής των 15 προαπαιτούμενων που συνδέονται με την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ. Η εκταμίευση θα αποφασιστεί με βάση την έκθεση συμμόρφωσης (Compliance Report) που θα οριστικοποιηθεί μετά την πρώτη κάθοδο των δανειστών στην Αθήνα, η οποία αναμένεται στα μέσα Σεπτεμβρίου (σ.σ. η δεύτερη προς το παρόν προγραμματίζεται μετά την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ στις 7-9 Οκτωβρίου και το Eurogroup που θα ακολουθήσει μία ημέρα μετά).
Η έκθεση του ΔΝΤ
Για το ΔΝΤ η κάθοδος στην Αθήνα έχει διπλό στόχο, όπως άλλωστε και οι αποστολές της προηγούμενης Άνοιξης. Μετά από συλλογή στοιχείων επί σειρά μηνών (σ.σ. ξεκίνησε στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων του πρώτου εξαμήνου), αναμένεται να ολοκληρώσει την έκθεση βάσει του άρθρου 4 που συντάσσει συνήθως κάθε χρόνο για όλα τα κράτη – μέλη, αλλά στην περίπτωση της Ελλάδας (λόγω των μνημονίων), μετά το 2009 είχε γίνει μόνο μία έκθεση, το 2013. Θεωρείται ως μία ένδειξη των προθέσεων του Ταμείου στο εργασιακό, στο χρέος, στο δημοσιονομικό και στα υπόλοιπα πεδία “διαφωνίας” με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς και την Αθήνα.
Η Eurostat
Στις 21 Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί η ανακοίνωση της Eurostat για την επικύρωση των στοιχείων του ελλείμματος και του χρέους της Ελλάδας (όπως και των υπολοίπων κρατών – μελών) με βάση τα στοιχεία που θα έχουν σταλεί από τις ελληνικές αρχές στο τέλος Σεπτεμβρίου. Θα “κλειδώνουν” τα στοιχεία των προηγούμενων ετών αλλά και θα αποτυπώνουν τις νέες εκτιμήσεις για το 2016.
Από ελληνικής πλευράς, η πορεία του προϋπολογισμού δεν θα καταγραφεί μόνο στο πακέτο δημοσιονομικών στοιχείων προς την Eurostat (EDP – αναλυτικά στοιχεία για την πορεία του 2016 και των προηγούμενων ετών βάσει της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος), αλλά και σε άλλα δύο πακέτα: στην εκτέλεση του προϋπολογισμού Σεπτεμβρίου που θα ενσωματώνει πλέον και την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, αλλά και το προσχέδιο του Προϋπολογισμού, καθώς είναι συνταγματική υποχρέωση να κατατίθεται από τον Υπουργό Οικονομικών στην αρμόδια διαρκή κοινοβουλευτική επιτροπή την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου.
Τέλος, τα σενάρια βρισκονται ήδη σε διαδικασία επεξεργασίας αλλα το πιο βασικό ζήτημα που θα πρέπει να λάβουν υπόψη και οι θεσμοί και οι Έλληνες διαπραγματευτές ειναι οτι πλέον θα πρέπει να δωθεί μια ανάσα στους Έλληνες πολίτες που αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα. Ενδεικτικό παράδειγμα ειναι η πτώση στα έσοδα που προέρχονται απο τους φόρους, ένας σημάδι του τι πρόκειται να ακολουθήσει σε περίπτωση συνέχισης της φόρο καταιγίδας.