Mε 18,3 δισ. ευρώ στο ταμείο και άλλα 16 που έρχονται αύριο, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς θα συναντηθεί σήμερα με τους κυβερνητικούς του εταίρους για να σχεδιάσουν τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης που ήδη προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, δηλαδή τον σχεδιασμό από το ΙΟΒΕ και το ΚΕΠΕ ενός «δεκαετούς οδικού αναπτυξιακού χάρτη της ελληνικής οικονομίας, σε συνδυασμό και με την υλοποίηση του ΕΣΠΑ και του νέου πακέτου για την περίοδο 2014 – 2020» που θα περιλαμβάνει, -όπως ο ίδιος εξήγησε σε συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική»-, «την καταγραφή των πηγών και των πόρων ανάπτυξης, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τους τομείς στους οποίους θα στηριχθεί η αναπτυξιακή μεταστροφή».
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο κ. Στουρνάρας διαθέτει την πείρα και την γνώση για να προκύψει ένας σοβαρός σχεδιασμός. Όμως, ο σχεδιασμός αυτός πρέπει να διευρυνθεί, διότι εδώ δεν πρόκειται για την ανασυγκρότηση μόνον μιας κατεστραμμένης οικονομίας, αλλά για την ανασυγκρότηση μιας διαλυμένης κοινωνίας και ενός έθνους σε ραγδαία παρακμή. Τίποτε δεν θα περπατήσει στους αναπτυξιακούς και τους οικονομικούς σχεδιασμούς εάν δεν υπάρξει πρώτα μια σειρά αυτονόητων όρων:
1. Εάν δεν υπάρξει ένα ευέλικτο αποτελεσματικό κράτος απαλλαγμένο από τους επίορκους. Η κυβέρνηση ψάχνει να βρει πως θα μειώσει τους εργαζόμενους στο κράτος, χωρίς πολιτικές επιπτώσεις. Δεν έχει παρά να απολύσει όλους τους επίορκους που μοίραζαν τους αγρότες υπέρογκες επιδοτήσεις ανύπαρκτων παραγωγών, που μοίραζαν οικοδομικές άδειες έξω από τα όρια του νόμου, που κάλυψαν φοροφυγάδες κ.ο.κ.
2. Ανάπτυξη με την προσθήκη αυτού του τεράστιου νέου θεσμικού πλαισίου στο ήδη τερατώδες υπαρκτό θεσμικό πλαίσιο δεν μπορεί να υπάρξει. Άρα, πρέπει να γίνει τάχιστα μια μεγάλη κωδικοποίηση που θα αποσαφηνίσει το νέο επενδυτικό περιβάλλον (φορολογία, αδειοδοτήσεις κλπ).
3. Αναπτυξιακός νόμος στην πράξη δεν υπάρχει, όπως άλλωστε δεν έχουν ακόμη επιλεγεί οι νέοι τομείς που θα πριμοδοτήσει η Πολιτεία ώστε να δημιουργηθούν οι νέοι πόλοι της ανάπτυξης. Σημειωτέον ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν αποδείξει πως μπορούν να παίξουν αυτό το ρόλο, δηλαδή να υποκαταστήσουν το κράτος στην επιλογή και την έγκριση επενδύσεων.
4. Πριν γίνουν επενδύσεις πρέπει να υπάρξουν γενναία κίνητρα για συγχωνεύσεις και αναπροσανατολισμό των υπαρκτών επιχειρήσεων, με στόχο την εξυγίανσή τους και την επανατοποθέτησή τους στην διεθνή αγορά.
5. Για να γίνουν οι επενδύσεις πρέπει να αλλάξουν μυαλά οι δήμαρχοι και η … ορνιθολογική εταιρεία που ο καθένας για τους δικούς του λόγους μπλοκάρουν επενδύσεις εκατομμυρίων. Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη περίπτωση της ολλανδικής VOPAK Oil ΕΜΕΑ, η οποία αναζητούσε στην Κρήτη χώρο για την δημιουργία αποθηκευτικών χώρων δεξαμενών (Tank storage terminal) και τώρα κατευθύνεται προς την Κύπρο.
Αυτά πρέπει να προηγηθούν. Είναι οι ελάχιστες προϋποθέσεις. Αν περιμένουμε το 10ετές για να ξεκινήσουν αυτά, τότε η ανάκαμψη θα έρθει μετά το 2016. Άλλωστε, όπως είπε και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) Klaus Regling «η κρίση θα κρατήσει ακόμη δύο-τρία χρόνια» στην Ευρωζώνη… Εμείς όμως δεν αντέχουμε άλλα τρία χρόνια…