Ιδρώτας. Για πολλούς ακόμη και το άκουσμα αυτής της λέξης «ακούγεται» δυσάρεστο.
Ο ανθρώπινος οργανισμός διαθέτει περίπου 2,6 εκατ. ιδρωτοποιούς αδένες και η πλειοψηφία των ανθρώπων προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποτρέψει τη φυσιολογική λειτουργία πολλών από αυτών.
Θεωρούμε τον ιδρώτα κάτι πολύ ντροπιαστικό και ξοδεύουμε πολλά εκατομμύρια κάθε χρόνο σε αντιιδρωτικά και αποσμητικά, προκειμένου να βγούμε από τη «δύσκολη θέση».
Ωστόσο, ιατρικές έρευνες υποστηρίζουν ότι ο ιδρώτας είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της υγείας μας.
Χωρίς τον ιδρώτα, ο οργανισμός μας θα «γεμίσει» με τοξικά μέταλλα. Το δέρμα μας δε θα μπορεί να «γιατρεύει» τις πληγές και το σώμα μας δε θα μπορεί να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του. Μάλιστα, οι συνέπειες αυτής της «κατάρρευσης» του συστήματος μπορεί να αποδειχθούν ακόμη και μοιραίες.
«Ο μόνος τρόπος για να δροσιστεί το σώμα είναι μέσω του ιδρώτα και της απώλειας θερμότητας μέσω της εξάτμισης» εξήγησε στη MailOnline ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Φυσιολογίας και Εργονομίας στο πανεπιστήμιο Loughborough, George Havenith.
«Αν δεν ιδρώνουμε, μπορεί να υπερθερμανθούμε μόλις με μισή ώρα άσκησης. Αν η θερμοκρασία του σώματος ανέβει πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου, ο άνθρωπος υποφέρει από θερμική εξάντληση ή και θερμοπληξία, που μπορεί να αποβεί μοιραία» πρόσθεσε ο καθηγητής.
Υπάρχει μια κατάσταση, που ονομάζεται ανιδρωσία και η οποία θέτει τους πάσχοντες σε υψηλό κίνδυνο να υποστούν θερμοπληξία, η οποία μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρες βλάβες στον εγκέφαλο και τα εσωτερικά όργανα, επειδή ο οργανισμός δε μπορεί να χρησιμοποιήσει τον ιδρώτα για να εξατμιστεί η θερμότητα μέσα από το δέρμα.
Πρόκειται για μια σπάνια πάθηση, η οποία συνδέεται με βλάβες στους ιδρωτοποιούς αδένες μετά από τραυματισμό ή κάποιο (επίσης σπάνιο) αυτοάνοσο νόσημα. Ωστόσο, υπογραμμίζει τη σημασία που παίζει ο ιδρώτας στην υγεία μας.
Οι πιθανοί κίνδυνοι από την προσπάθεια μείωσης της εφίδρωσης από τους ανθρώπους με τη χρήση διαφόρων καλλυντικών προϊόντων, παρουσιάζονται σε μια πρόσφατη έρευνα από καναδούς ερευνητές.
Ο καθένας έχει κάποιο επίπεδο συσσωρευμένων, τοξικών μετάλλων στο σώμα του, καθώς το αρσενικό, το κάδμιο, ο μόλυβδος και ο υδράργυρος είναι πολύ κοινά στο περιβάλλον μας και στα τρόφιμα που καταναλώνουμε (οστρακοειδή, δημητριακά, μπρόκολο, λάχανα κ.ά.).
Και τα τέσσερα αυτά μέταλλα θεωρούνται καρκινογόνα, καθώς επίσης και επιβλαβή για το νευρικό και καρδιακό σύστημα, τον εγκέφαλο και τα νεφρά.
Ιδρώστε ελεύθερα!
Αν θέλουμε, μπορούμε να «απαλλαγούμε» από αυτά τα τοξικά μέταλλα… αρκεί να φροντίζουμε να ιδρώνουμε καλά.
Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Environmental and Public Health, μέσα από την έντονη άσκηση ή τη σάουνα και τα ατμόλουτρα μπορούμε να απεκκρίνουμε το αρσενικό, το κάδμιο και τον υδράργυρο «σε αξιόλογες ποσότητες».
Οι καναδοί ερευνητές επισημαίνουν ότι απαιτείται να γίνουν περαιτέρω έρευνες, ωστόσο αναφέρουν ότι η εφίδρωση είναι σημαντική για τον «καθαρισμό» του σώματος από τις τοξίνες.