Τρίτη, 27 Ιουλίου, 2021

Οι πλειστηριασμοί θα κρίνουν την αξιολόγηση

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Στους πλειστηριασμούς φαίνεται ότι είναι το μεγαλύτερο αγκάθι ανάμεσα στα ελληνικά τεχνικά κλιμάκια και εκείνα των θεσμών. Ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επιβεβαίωσε την είδηση εξήγησε ότι ο συντονισμός των τεχνικών κλιμακίων τον ικανοποιεί πλήρως.

«Όλοι διαπιστώσαμε ότι δουλεύει πολύ καλύτερα το σύστημα. Επί της ουσίας έχουμε κάποια μικρά ζητήματα που είναι προς επίλυση για να τελειώσουν τα πρώτα προαπαιτούμενα», σημείωσε.

Πάντως προβλήματα υπάρχουν αρκετά με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να εξηγεί ότι είναι “λίγο η ενέργεια, λίγο η φορολογία και άλλα. Είναι, όμως, όλα αντιμετωπίσιμα.”

Το σοβαρό αγκάθι αυτή τη στιγμή εντοπίζεται στον νόμο Κατσέλη και την προστασία της ακίνητης περιουσίας από πλειστηριασμούς. «Πρόκειται για το νόμο Κατσέλη, όπου έχουμε κάποια πρόοδο σε ένα – δύο σημεία, αλλά υπάρχουν ακόμη σημαντικές διαφορές (με τους θεσμούς)», τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Οι δανειστές ζητούν αλλαγές για τα όρια προστασίας από πλειστηριασμούς ακινήτων, σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ. Δεν θέλουμε ούτε να φανταστούμε τι προτείνεται από την πλευρά τους.

Φαίνεται πώς η διαφορά είναι ότι οι θεσμοί απαιτούν οι πλειστηριασμοί να πλήττουν πολύ μεγαλύτερες κοινωνικές ομάδες από αυτές που θέλει το ΥΠΟΙΚ. Αν σε αυτό χάσει η κυβέρνηση το πλήγμα στην εικόνα της στην κοινωνία θα είναι μεγάλο. Εικόνες με την αστυνομία να πετά ανθρώπους έξω από τα σπίτια τους όπως στην Πορτογαλία δεν είχαμε δει μέχρι σήμερα στην Ελλάδα και θα ήταν πολύ κακό για τον ΣΥΡΙΖΑ να τις δούμε επί κυβερνήσεως Τσίπρα.

«Εμείς δεχόμαστε να είναι πιο αυστηρό το κόστος σε όποιον μπει στο σύστημα (στον νόμο Κατσέλη, δηλαδή) και δεν έπρεπε να μπει. Ακόμα πρέπει να συμφωνήσουμε για πόσο χρονικό διάστημα θα ισχύσει το νέο νομοσχέδιο –σ’ αυτό μπορούμε να είμαστε πιο ευέλικτοι. Στα κριτήρια, όμως, υπάρχει μεγάλη διαφορά. Είτε στα οικονομικά, είτε στην αξία του σπιτιού. Εκεί ακόμη υπάρχει διαφορά», εξήγησε ο Ε. Τσακαλώτος

Ο Τσίπρας εκμεταλευόμενος την επίσκεψη Ολάντ τόνισε στη Βουλή, ότι “Η Ελλάδα δεν θα γίνει αρένα καταθέσεων”.
«Παρεμβάσεις ή απαιτήσεις παράλογες, ακραίας νεοφιλελεύθερης κοπής που υπερβαίνουν και τα συμφωνηθέντα του Ιουλίου, παρεμβάσεις που απειλούν την κοινωνική ειρήνη και μας γυρνούν πίσω στον φαύλο κύκλο της έντασης αποτελούν ευθείες παρεμβάσεις ενάντια στην προοπτική επιτυχίας του ελληνικού προγράμματος και υπό αυτή την έννοια είναι παρεμβάσεις που στόχο έχουν τη διαίρεση της Ευρώπης» είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε:

«Πρέπει λοιπόν κάποιοι να κατανοήσουν ότι η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία, την οποία και θα τηρήσει, δεν υπέγραψε σύμφωνο παράδοσης της κυριαρχίας της και διάλυσης της κοινωνικής της συνοχής. Αν κάποιοι επιμένουν να θέλουν να εκδικηθούν την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό πρέπει να καταλάβουν ότι δεν θέτουν σε κίνδυνο μονάχα την Ελλάδα, αλλά τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, θέτουν σε κίνδυνο την ίδια την Ευρώπη».

Το θέμα των πλειστηριασμών είναι για την κυβέρνηση casus belli. Αν σε αυτό χάσει η κυβέρνηση το πλήγμα στην εικόνα της στην κοινωνία θα είναι μεγάλο. Εικόνες με την αστυνομία να πετά ανθρώπους έξω από τα σπίτια τους όπως στην Πορτογαλία δεν είχαμε δει μέχρι σήμερα στην Ελλάδα και θα ήταν πολύ κακό για τον ΣΥΡΙΖΑ να τις δούμε επί κυβερνήσεως Τσίπρα.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων

spot_img