Κυριακή, 16 Ιανουαρίου, 2022

Οι Podemos στην Ισπανία παράγοντας αυτοπεποίθησης για το ΣΥΡΙΖΑ

Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός

Οι Podemos, το ισπανικό κόμμα που έχει συνταχθεί με τον Τσίπρα για τις αλλαγές που οραματίζονται στην Ευρώπη, είχε πρόσφατα είτε υποτιμηθεί είτε υπερτιμηθεί για τη δυναμική που ανέπτυσσε το τελευταίο διάστημα ανάμεσα στους Ισπανούς πολίτες.

Εχθές Κυριακή δημοσιεύτηκε στην ισπανική εφημερίδα El Pais, νέα δημοσκόπηση που φέρνει τους Podemos 4,7% μπροστά από τους Σοσιαλδημοκράτες (PSOE). Συγκεκριμένα οι Podemos παραμένουν πρώτοι με 28,2%, δεύτεροι έρχονται οι σοσιαλδημοκράτες με 23,5%, ενώ τρίτο κόμμα εμφανίζεται το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι που βρίσκεται σήμερα στην εξουσία με 19,2%.

Είναι διάχυτη στο δημοσιογραφικό κόσμο η αντίληψη ότι οι εταίροι πρόκειται να είναι ιδιαίτερα σκληροί απέναντι στον Τσίπρα, αν είναι αύριο πρωθυπουργός ακριβώς για να μην αφήσουν περιθώρια σε χώρες όπως η Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία που επίσης βρίσκονται σε προγράμματα λιτότητας να διεκδικήσουν χαλάρωση των προγραμμάτων που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση και προωθεί το Βερολίνο.

Στο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη θεωρείται ότι ακριβώς αυτό θα μπορούσε να είναι μια πολιτική βόμβα που θα σκάσει στα χέρια των εταίρων, αν στις άλλες χώρες πολιτικές δυνάμεις προσφιλείς του ΣΥΡΙΖΑ αποκτήσουν δυναμική και μεγιστοποίηση του λαϊκού τους ερείσματος.

Η περίπτωση των Podemos στην Ισπανία είναι ενισχυτική της ανάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ, αφού θα ήταν πολύ δυσκολότερο να διαχειριστεί η ΕΕ και το Βερολίνο ένα μπλοκ χωρών που συντονισμένα ζητούν στροφή της ευρωπαϊκής πολιτικής για την αντιμετώπιση της κρίσης. Φυσικά το σκηνικό περιπλέκεται πολύ περισσότερο με τη Γαλλία που αναμένεται να αναδείξει επόμενη προεδρία πολύ δεξιότερα του Ολάντ, με τη Μαρίν Λεπέν να προελαύνει δημοσκοπικά και την επίθεση στο Charlie Hebdo να παίζει καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση των συντηρητικών γαλλικών πολιτικών δυνάμεων. Πάντως αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι σε ένα βαθμό επιβεβαιώνεται η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ, αφού μέρος της δυναμικής των Podemos οφείλεται στην άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα και στις πιθανότητες να είναι η αυριανή κυβέρνηση.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων