Η αμφιταλαντευόμενη φιλοδοξία των κυβερνήσεων και η αυξανόμενη πεποίθηση ότι η επιστήμη είναι πολιτικά υποκειμενική, αποτελούν μεγάλες αιτίες ανησυχίας σε μια ταχέως επιδινούμενη κλιματική κρίση, δήλωσε ένας εμπειρογνώμονας στο AFP.
Ένας καταιγισμός ακραίων καιρικών φαινομένων έχει προκαλέσει μεγάλες καταστροφές το 2023, το οποίο, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο του κλίματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι πιθανό να είναι το θερμότερο έτος στην Ιστορία της ανθρωπότητας.
Αυτό υπογραμμίζει τον επείγοντα χαρακτήρα της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που θερμαίνουν τον πλανήτη, ώστε να αποφευχθούν οι καταστροφικές επιπτώσεις.
Ωστόσο, αρκετές χώρες έχουν δεχθεί επικρίσεις για κινήσεις αποδυνάμωσης των πολιτικών τους για το κλίμα τις τελευταίες εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένης της Σουηδίας και της Βρετανίας, η οποία ενέκρινε επίσης ένα νέο σχέδιο για το πετρέλαιο.
Εν τω μεταξύ, στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι σκεπτικιστές του κλίματος υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές – ιδιαίτερα ο Ντόναλντ Τραμπ – είναι οι επικρατέστεροι υποψήφιοι των Ρεπουμπλικανών.
Για τον Φρανσουά Ζεμάν, πολιτικό επιστήμονα που συνέβαλε στην τελευταία σειρά εκθέσεων της συμβουλευτικής ομάδας εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), οι τάσεις είναι ανησυχητικές.
«Ανησυχώ πολύ για μια ολόκληρη σειρά από υποχωρήσεις που βλέπουμε από πολιτική ή οικονομική άποψη», δήλωσε ο Βέλγος στο AFP.
Ο αρχισυντάκτης της IPCC επικαλέστηκε τις τελευταίες αλλαγές πολιτικής του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ και κορυφαίους Ρεπουμπλικάνους πολιτικούς στις Ηνωμένες Πολιτείες «οι οποίοι δεν αναγνωρίζουν την επιστημονική πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής».
«Αυτό που με ενοχλεί είναι το γεγονός ότι η επιστήμη, για ένα μέρος του πληθυσμού που μπορεί να αυξάνεται, μετατρέπεται σε θέμα πεποιθήσεων, απόψεων, ακόμη και ιδεολογίας», δήλωσε ο Ζεμάν .
Οι σημερινές ζημιές που σχετίζονται με το κλίμα συμβαίνουν με τις παγκόσμιες θερμοκρασίες να βρίσκονται περίπου 1,2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα και καθώς ο κόσμος οδεύει προς την παραβίαση του βασικού στόχου του 1,5C που συμφωνήθηκε στο Παρίσι το 2015.
Ο Ζεμάν προειδοποίησε ότι οι κλιματικές τάσεις ενδέχεται να υπερβούν ακόμη και τις προβλέψεις ορισμένων μοντέλων, περιγράφοντας την κατάσταση ως «ανελέητη μηχανή».
Το κλιματικό χάος μπορεί να αποδείξει ότι η ανθρωπότητα δεν έχει ακόμη κατανοήσει πλήρως τον «βαθιά διαρθρωτικό χαρακτήρα» της κλιματικής αλλαγής, πρόσθεσε.
«Μέχρι να φτάσουμε στην ουδετερότητα του άνθρακα, τα θερμικά ρεκόρ θα σπάνε συστηματικά εβδομάδα με εβδομάδα, μήνα με μήνα, χρόνο με χρόνο. Είναι πιθανό η πραγματικότητα να ξεπερνάει λίγο τα πρωτόκολλα».
Καταπολέμηση της «κλιματικής αδράνειας»
Μία από τις πιο δύσκολες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις είναι να σταθμίσουν τον επείγοντα χαρακτήρα της δράσης για το κλίμα και τις επενδύσεις που απαιτούνται για την πράσινη μετάβαση έναντι των βραχυπρόθεσμων προκλήσεων: του παγκόσμιου πληθωρισμού, της ενεργειακής κρίσης και των συμπιεσμένων προϋπολογισμών των νοικοκυριών.
Υπάρχει η αντίληψη ότι η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής συνεπάγεται την παραίτηση από πολυτέλειες που θεωρούνται δεδομένες σε μεγάλο μέρος των πλουσιότερων περιοχών του κόσμου, όπως τα υψηλά επίπεδα κατανάλωσης, τα αεροπορικά ταξίδια ή η κατανάλωση κρέατος.
Ωστόσο, μπροστά σε αυτή την «κλιματική αδράνεια», ο Ζεμάν πιστεύει ότι οι άνθρωποι πρέπει να μάθουν πώς η δράση για το κλίμα είναι προς το συμφέρον τους.
«Το περιγράφουμε πάντα ως έναν κατάλογο προσπαθειών που πρέπει να κάνουμε, θυσιών και παραίτηση από τα πράγματα που δεν έχουμε πραγματικά όρεξη να κάνουμε», δήλωσε.
«Πρέπει να δείξουμε γιατί είναι προς το συμφέρον μας και επομένως πώς η ζωή μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο».