Οι Πράσινοι της Γερμανίας είναι ανοικτοί στη συνεργασία με οποιοδήποτε κόμμα πλην της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) μετά τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, αλλά μια από τις αναγκαίες προϋποθέσεις που θα θέσουν θα είναι να επιτραπούν οι γάμοι μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου — κάτι που θα καθιστούσε εξαιρετικά δύσκολη τη συνεργασία τους με τους συντηρητικούς υπό την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ.
Οι Πράσινοι, οι οποίοι θέτουν επίσης ως αναγκαία προϋπόθεση τις δεσμεύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος για να ενταχθούν σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό, θα μπορούσαν να αναδειχθούν στο κόμμα που θα κρίνει τις πολιτικές ισορροπίες μετά τις βουλευτικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, όμως πρόσφατες δημοσκοπήσεις τους φέρουν να χάνουν έδαφος και να υποχωρούν μεταξύ του 6,5% και του 8% της πρόθεσης ψήφου, παρότι βρίσκονταν πάνω από το 10% σχεδόν όλο τον τελευταίο χρόνο.
Στο συνέδριο του κόμματος σε ένα ποδηλατοδρόμιο του Βερολίνου, οι περίπου 800 σύνεδροι διακήρυξαν ότι δεν θα ενταχθούν στην κυβέρνηση εάν δεν λάβουν τη δέσμευση ότι θα επιτραπούν διά νόμου οι γάμοι ομοφυλοφίλων. Ως σήμερα επιτρέπονται μόνο τα σύμφωνα συμβίωσης, που είχαν θεσπιστεί το 2001.
«Ώσπου να τερματιστούν οι διακρίσεις σε βάρος των λεσβιών και των ομοφυλόφιλων σε αυτό το ζήτημα, δεν μπορεί κανείς να υπολογίζει στη συνεργασία μας», τόνισε ο Φόλκερ Μπεκ, στέλεχος των Πρασίνων, που εισηγήθηκε την πρόταση αυτή.
Ακόμη, οι σύνεδροι αποφάσισαν ότι θα απαιτήσουν να κλείσουν αμέσως τα 20 πιο ρυπογόνα ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσια που χρησιμοποιούν λιγνίτη ή άνθρακα και να μην επιτρέπεται πλέον η πώληση αυτοκινήτων με μηχανές εσωτερικής καύσης στη Γερμανία από το 2030.
Η Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρτ, το ένα από τα δύο κορυφαία στελέχη του κόμματος, εξαπέλυσε σφοδρά φραστικά πυρά εναντίον του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διότι αποφάσισε η χώρα του να αποχωρήσει από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, λέγοντας ότι «ανέβηκε στο ρινγκ (για να δώσει μάχη) εναντίον της Γης» και προσθέτοντας ότι οι Πράσινοι θα «πάρουν μέρος στη σύγκρουση αυτή».
Υπό τις επευφημίες των συνέδρων, η Γκέρινγκ-Έκαρτ έστειλε στον Τραμπ ένα μήνυμα στο Twitter με μια φωτογραφία συνέδρων που κρατούσαν πλακάτ σχηματίζοντας τη λέξη «πρώτα το κλίμα».
Ο Τζεμ Εζντεμίρ, το έτερο κορυφαίο στέλεχος των Πρασίνων, δήλωσε ότι ούτε ο ίδιος ούτε η Γκέρινγκ-Έκαρτ θα συμφωνήσουν να ενταχθούν σε ένα συνασπισμό που δεν θα δεσμευθεί στην περιβαλλοντική προστασία και αυτό σημαίνει να σταματήσει η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με τη χρήση άνθρακα ή λιγνίτη.
Ωστόσο μια πρόσφατη δημοσκόπηση της Infratest dimap κατέδειξε ότι το 57% των ψηφοφόρων θεωρεί πως οι Πράσινοι δεν έχουν τόσο μεγάλη σημασία, καθώς πλέον και τα άλλα κόμματα τάσσονται υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος και τάσσονται υπέρ της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.
Για τον Όσκαρ Νιντερμάγερ, καθηγητή πολιτικής επιστήμης στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, οι Πράσινοι δεν έχουν πλέον την αποκλειστικότητα των πολιτικών προτάσεων για τα θέματα του περιβάλλοντος, ενώ η οικολογία έχει γίνει πλέον κάτι «εντελώς ασήμαντο» για τους Γερμανούς, καθώς οι βασικές τους ανησυχίες είναι η μετανάστευση, η ασφάλεια και η τρομοκρατία.
«Οι Πράσινοι δεν προσελκύουν μεγάλα πλήθη όσον αφορά αυτά τα ζητήματα», έκρινε.
Ο Άλφονς Χένερ, συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος, σημείωσε ότι τον ανησυχεί η πτώση του κόμματος στις δημοσκοπήσεις και πρόσθεσε πως οι Πράσινοι έχουν γίνει «πολύ ακίνδυνοι» και «γερασμένοι», καθώς ελάχιστοι νέοι εντάσσονται στο οικολογικό κίνημα.
Ο Χένερ, ιδρυτικό μέλος του κόμματος, πρόσθεσε ότι δυσκολεύεται να εξηγήσει πού ακριβώς οι Πράσινοι, που άλλοτε χαρακτηρίζονταν «αναρχικοί» και «κομμουνιστές» από τους αντιπάλους τους, διαφέρουν από τα άλλα κόμματα.
«Αυτό με ενοχλεί», πρόσθεσε.
Η Μπενίτα φον Μπράκελ-Σμιτ, μέλος των Πράσινων, τόνισε από την πλευρά της πως το κόμμα οφείλει να εξηγήσει με περισσότερη σαφήνεια στους πολίτες πώς τα ζητήματα που προτάσσει επηρεάζουν τη ζωή τους.