Με εξαιρετική επιτυχία και πολύ υψηλή συμμετοχή πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο 25 Μαΐου 2024, το 2ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας που συνδιοργάνωσαν το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, η ΓΣΕΒΕΕ και ο Economist, με κεντρικό ομιλητή τον πρώην Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.
Το Συνέδριο με θέμα «ΜμΕ: Καινοτομία, ανταγωνιστικότητα και ευημερία σε ένα ασταθές οικονομικό περιβάλλον» τίμησαν με την παρουσία τους Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, πολιτικοί αρχηγοί, υπουργοί, βουλευτές, εκπρόσωποι της επιμελητηριακής και επιχειρηματικής κοινότητας, καθώς και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στόχος του Ε.Ε.Α. είναι να γίνει θεσμός το Ευρωπαϊκό Συνέδριο Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας, σε μία προσπάθεια βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και αξιοποίησης των δυνατοτήτων των ΜμΕ.
Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου υπογράμμισε ότι η επόμενη ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να διαμορφώσει μια ολιστική προσέγγιση στα θέματα που αφορούν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, εφαρμόζοντας την αρχή του Think Small First στην πράξη και όχι στα λόγια – διασφαλίζοντας ότι κάθε νομοθέτημα θα λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη ενίσχυσης των χρηματοδοτικών εργαλείων προς τις ΜμΕ, αύξησης των ευρωπαϊκών πόρων για επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες και ενσωμάτωση καινοτομιών, στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, ενώ ζήτησε, μεταξύ άλλων, να υπάρξουν περισσότερες παρεμβάσεις για την απλούστευση του ρυθμιστικού και διοικητικού περιβάλλοντος καθώς και πολιτικές για την ενίσχυση της Ενιαίας Αγοράς και της Κοινής Εμπορικής Πολιτικής.
Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς τόνισε στην ομιλία του ότι σε μία Ελλάδα, σε μία Ευρώπη που αλλάζει, «οι μικρομεσαίες, οι μικρές και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις, θέλουμε να είναι κανονικοί επιβάτες στο τρένο της μετάβασης, ενδεχομένως όχι σε business class, αλλά τουλάχιστον να μην είναι λαθρεπιβάτες».
Στην ομιλία του ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ μίλησε για μία νέα τάξη πραγμάτων η οποία απαιτεί νέα μορφή δράσης από την Ε.Ε., τονίζοντας ότι το πρόβλημα της Ευρώπης σήμερα είναι πρωτίστως γεωπολιτικό. Παράλληλα εκτίμησε ότι σε πανευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχουν διαθέσιμα αποταμιεύσεων τα οποία δεν αξιοποιούνται επαρκώς και αποτελεσματικά για τη χρηματοδότηση επενδύσεων και ενθάρρυνε τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της Ε.Ε. που θα διευκολύνουν προς αυτήν την κατεύθυνση.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι κ.κ. Γ. Χατζηθεοδοσίου και Γ. Καββαθάς απένειμαν τιμητικό βραβείο στον Φρανσουά Ολάντ ενώ σε κατ΄ιδίαν συνάντηση που είχαν στο περιθώριο του Συνεδρίου, αντάλλαξαν απόψεις για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, τις μεγάλες προκλήσεις για την Ευρώπη και την ανάγκη στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.
«Το μέγεθος μπορεί να είναι μειονέκτημα στην παγκόσμια οικονομία, ιδίως όταν αναζητάς ταλέντα και κεφάλαια. Είναι όμως και πλεονέκτημα, καθώς σε καθιστά πιο προσαρμοστικό στις εξελίξεις», παρατήρησε ο συντάκτης προβλέψεων του “The World ahead 2024”, The Economist Alasdair Ross.
Εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό, ο Υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας αναφέρθηκε σε πολιτικές της κυβέρνησης υπό την επισήμανση ότι διευκολύνουν την καθημερινότητα των επιχειρήσεων – έφερε τα παραδείγματα παρεμβάσεων για τη μείωση των φορολογικών βαρών και την ενίσχυση της ρευστότητας με ενέργειες όπως οι επιδοτήσεις επιτοκίων. «Εμείς δεν κάνουμε τον διαχωρισμό μικρές ή μεγάλες επιχειρήσεις. Θέλουμε όλες να τα πηγαίνουν καλά. Επίσης, και οι μεγάλες επιχειρήσεις ήταν κάποτε μικρές», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Σκρέκας.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Στέφανος Κασσελάκης χαιρέτισε την παρουσία του Φρανσουά Ολάντ στο συνέδριο, λέγοντας ότι ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας είναι «φίλος της Ελλάδας ο οποίος μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα ανέδειξε την Ελλάδα ως μέρος της λύσης παρά ως μέρος της κρίσης στην Ευρώπη». «Δεν αμφισβητώ τα κίνητρα της κυβέρνησης. Αμφισβητώ όμως την αποτελεσματικότητα των πολιτικών της, οι οποίες στραγγαλίζουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», σημείωσε σε άλλο σημείο της ομιλίας του. Χαρακτήρισε, δε, «χαμένη ευκαιρία» το Ταμείο Ανάκαμψης, επισημαίνοντας πως μόλις 7 μικρές επιχειρήσεις έλαβαν ευρωπαϊκά χρήματα: «και αυτό είναι μια πολιτική επιλογή της κυβέρνησης».
«Το μεγάλο ζήτημα για την ελληνική κοινωνία είναι η ακρίβεια, ο πληθωρισμός των τροφίμων που θεριεύει, ο οποίος τον Μάρτιο ήταν υπερτετραπλάσιος και τον Απρίλιο υπερτριπλάσιος του ευρωπαϊκού μέσου όρου», τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης. Μεταξύ άλλων, ο κ. Ανδρουλάκης πρότεινε την τριετή απαλλαγή από τον φόρο πραγματοποιούμενων κερδών, ειδικές γραμμές χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης μόνο για μικρομεσαίες επιχειρήσεις «όπως έγινε και στην Πορτογαλία», στροφή της Αναπτυξιακής Τράπεζας στη χρηματοδότηση των επενδύσεων της μικρομεσαίας επιχείρησης, καθώς και ρυθμίσεις σε 120 δόσεις με κούρεμα 30% για τους συνεπείς, ως προς τα «σωρευμένα χρέη σε εφορίες και ασφαλιστικά Ταμεία».
«Η Ευρώπη καλείται να επαναπροσδιορίσει την αποστολή της. Καλείται να γίνει η κιβωτός επιβίωσης σε έναν κόσμο κατακλυσμιαίων αλλαγών», σχολίασε ο επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης.
Ο Κώστας Παπαδάκης, ευρωβουλευτής, μέλος της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η ΕΕ «είναι μια διακρατική συμμαχία που φτιάχτηκε για να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, και γι’ αυτό ακριβώς είναι αντίπαλος του μικρού επαγγελματία και του αυτοαπασχολούμενου».
Ξεχωριστό ενδιαφέρον είχαν τα πάνελ που διεξήχθησαν στο πλαίσιο του Συνεδρίου, με την συμμετοχή πολιτικών και ειδικών από την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη. Αναλύθηκαν θέματα για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα όπως η έλλειψη των κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης στο σύγχρονο επιχειρείν, η μεγάλη πρόκληση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η προσπάθεια ανάπτυξης του τουρισμού αλλά και ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου του Παρισίου Dominique Restino αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στη συμβολή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων «στη δημιουργία πλούτου, απασχόλησης και καινοτομίας», τονίζοντας ότι στη Γαλλία απασχολούν περίπου το 70% των εργαζομένων.
«Τα τελευταία χρόνια οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις διανύουν μια φάση ύφεσης –μεταξύ άλλων, λόγω των υψηλών επιτοκίων– γεγονός που προκαλεί ανησυχία», παρατήρησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βιοτεχνών και ΜμΕ (SMEunited) Petri Salminen.
«Χρειαζόμαστε και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις και οφείλουμε να στηρίξουμε τις πιο ευάλωτες από αυτές», τόνισε ο πρόεδρος του Ελληνογαλλικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Laurent Thuillier.
«Τα 2 στα 3 ευρώ από τα χρήματα που διοχετεύονται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις προέρχονται από ευρωπαϊκούς πόρους. Από τα 12 δις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων το 2024, τα 8 δις είναι ευρωπαϊκά χρήματα», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, τονίζοντας τη σημασία των ευρωεκλογών. Επιπλέον, πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι στις πρώτες χώρες της ανάπτυξης στην Ευρώπη και βοηθά τις επιχειρήσεις να δημιουργούν θέσεις εργασίας, την ώρα που επιτυγχάνει τη μεγαλύτερη μείωση χρέους στην Ευρώπη.
Ο αναπλ. διευθυντής για θέματα Οικονομίας, Στρατηγικής και Πολιτικής της EBRD Peter Sanfey επεσήμανε ότι «οι ΜμΕ εξακολουθούν να συγκρατούνται σε κάποιον βαθμό από τα υψηλά επιτοκιακά περιθώρια, τα οποία είναι κερδοφόρα για τις τράπεζες, αλλά εμποδίζουν τις ΜμΕ να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους».
Κριτική στην άποψη ότι ο μεγάλος αριθμός πολύ μικρών επιχειρήσεων είναι ένα προβληματικό χαρακτηριστικό της ελληνικής οικονομίας άσκησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκος Παππάς, ενώ υποστήριξε τις προτάσεις του Ε.Ε.Α. για εργαλεία μικροπιστώσεων υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Μανώλης Χριστοδουλάκης μίλησε, μεταξύ άλλων, για έλλειψη ενός συνεπούς μηχανισμού που θα δίνει κίνητρα για συνέργειες, συνενώσεις και δικτύωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ενώ αναφερόμενος σε ολιγοπωλιακές καταστάσεις σε τομείς όπως τα τρόφιμα και τα καύσιμα επεσήμανε ότι οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις παράγουν πολλές φορές αισχροκέρδεια.
Στη συνεισφορά των πανεπιστημίων στην ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) εστίασε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς Μιχαήλ Σφακιανάκης ενώ αναφέρθηκε και στη σχέση των πανεπιστημίων με τα επιμελητήρια.
Η ειδική γραμματέας διαχείρισης προγραμμάτων Ευρωπαϊκού κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ) του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκη Δανδόλου, τόνισε ότι για να ξεφύγουν από τον κύκλο της μηνιαίας επιβίωσης οι ΜμΕ πρέπει να αξιοποιήσουν ανθρώπινο δυναμικό και να εντάξουν την έρευνα και την καινοτομία, προσθέτοντας ότι γίνονται βήματα προς αυτές τις κατευθύνσεις.
Μιλώντας για τον σχεδιασμό της κυβέρνησης όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου έδωσε έμφαση στην εισαγωγή, τον περασμένο Δεκέμβριο, του “mygov”, για το οποίο είπε ότι είναι η πρώτη υλοποίηση τεχνητής νοημοσύνης στο ελληνικό δημόσιο. Ανακοίνωσε ότι σε μια περίπου εβδομάδα θα παρουσιαστεί μια αντίστοιχη εφαρμογή για τους τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας και ότι σε 10-15 ημέρες θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός για τον «Δαίδαλο», έναν υπερυπολογιστή που θα κατατάξει την Ελλάδα, όπως είπε χαρακτηριστικά, στην ελίτ των ευρωπαϊκών χωρών από απόψεως υποδομής τεχνητής νοημοσύνης.
Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης έκανε αναφορά στη χρησιμότητα της AI όσον αφορά τους ελέγχους στην οικονομία, φορολογικούς και άλλους, και ανέφερε ότι η ΑΑΔΕ έχει ήδη εισαγάγει τέτοια εργαλεία.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης τόνισε ότι για να αξιοποιηθούν από τις επιχειρήσεις τα οφέλη της AI χρειάζεται μια συνεκτική στρατηγική και αμφισβήτησε ότι η κυβέρνηση έχει αυτήν τη στρατηγική.
Ο εκτελεστικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (Cedefop) Juergen Siebel επεσήμανε ότι αν υλοποιηθεί πλήρως η ατζέντα της ΕΕ για την ψηφιοποίηση, το 80% του πληθυσμού θα έχει τουλάχιστον βασικές ψηφιακές δεξιότητες έως το 2030, ενώ 3 στις 4 εταιρείες θα χρησιμοποιούν τεχνολογία νέφους, AI ή big data και 9 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα έχουν κατακτήσει ένα βασικό επίπεδο digital intensity.
Ο επικεφαλής Retail Business Banking της Eurobank Παναγιώτης Ματζαπετάκης αναφέρθηκε εκτενέστερα στα νέα ψηφιακά εργαλεία που έχουν φτιαχτεί στο πλαίσιο της διαχείρισης των πελατών και τα οποία χρησιμοποιούν οι τράπεζες, όπως εργαλεία ανάλυσης συμπεριφοράς και προτιμήσεων, εκτίμησης κινδύνου σχετικά με δυσκολία μελλοντικής εκπλήρωσης υποχρεώσεων, έγκαιρης προειδοποίησης, αξιολόγησης του πελάτη, καλύτερης πρόβλεψης κ.ά.
«Η πληροφορική σήμερα έχει καταφέρει μια τεκτονική αλλαγή, καθώς με πολύ λίγο κεφάλαιο οποιαδήποτε επιχείρηση σε οποιαδήποτε χώρα μπορεί να είναι ανταγωνιστική στην παγκόσμια αγορά», επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της StartTech Ventures Δημήτρης Τσίγκος.
Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταïκούρας σημείωσε την ανθεκτικότητα των υποδομών, τη βιώσιμη αστική κινητικότητα, την εθνική στρατηγική για την εφοδιαστική αλυσίδα, την προτεραιότητα που δίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τις αστικές συγκοινωνίες, τις αερομεταφορές και την ηλεκτροκίνηση ΙΧ, όπου προανήγγειλε το «Κινούμαι Ηλεκτρικά 3» εντός των επομένων ημερών.
Ο γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Σχολών Οδήγησης (EFA) Manuel Picardi αναφέρθηκε στα κίνητρα που προωθούνται στην Ελλάδα και στην Ευρώπη για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης και προέβλεψε ότι οι σχολές οδήγησης μέσω της αντικατάστασης του στόλου οχημάτων και των αλλαγών που επίκεινται θα γίνουν θεσμοί ασφάλειας στους δρόμους.
Η κλιματική κρίση μπορεί να δημιουργήσει ευκαιρίες υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει σχεδιασμός και φιλοσοφία με ορίζοντα το μέλλον, σύμφωνα με τον καθηγητή Ευρωπαϊκού Δικαίου & Δικαίου Ενέργειας του Πανεπιστημίου Πειραιώς, σύμβουλο ευρωπαϊκής πολιτικής του προέδρου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και υποψήφιος ευρωβουλευτή με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νικόλα Φαραντούρη, που έκρινε ότι η χώρα αντιμετωπίζει την κλιματική κρίση με βεβιασμένες κινήσεις.
Το μεγάλο στοίχημα είναι η πράσινη μετάβαση στο εξής να περάσει και μέσα από την τοπική παραγωγή, τόνισε ο Γιάννης Μανιάτης, καθηγητής του τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων Πανεπιστημίου Πειραιώς, πρ. υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και υποψήφιος ευρωβουλευτή με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. Όπως είπε, η Ελλάδα εισάγει ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αλλά δεν κατασκευάζει ούτε μία βίδα, αντίθετα κατασκευάζει θερμοσίφωνες, υλικά θερμομόνωσης, έξυπνους μετρητές, ηλεκτρικά καλώδια και χαλύβδινους σωλήνες, όπως είπε.
Στο άστατο οικονομικό περιβάλλον εντός του οποίου οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις καλούνται να αναπτύξουν ανταγωνιστικότητα αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης, ενώ τόνισε ότι χρειάζεται ένας μόνιμος μηχανισμός κοινού δανεισμού, ένα Ταμείο Ανάκαμψης, που δεν θα δίνει φθηνό χρήμα μόνο σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους αλλά και στις αποκλεισμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Ευρώπης στηρίζοντας επίσης τα κατώτερα εισοδηματικά στρώματα.
Το κράτος πρέπει συνεχώς να εξελίσσεται και να αναβαθμίζεται, σύμφωνα με την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, η οποία αναφέρθηκε σε 3 προαπαιτούμενα που εξασφαλίζει η κυβέρνηση: α) θεσμική σταθερότητα και αξιοπιστία, β) ψηφιακό μετασχηματισμό και καινοτομία και γ) αναθεώρηση της έννοιας του δημοσίου με rebranding.
Είναι απαραίτητος ο διάλογος μεταξύ όλων των εταίρων ώστε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ειδικά όσες δραστηριοποιούνται στον τουρισμό να συνεχίσουν να στηρίζουν την ελληνική αλλά και την ευρωπαϊκή οικονομία, ανέφερε μεταξύ άλλων η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη.
Η Αθήνα είναι μια πόλη κοινωνικά σκληρή, καθώς το κόστος ζωής αυξάνει τις ανισότητες, σύμφωνα με τον δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης στο τουριστικό προϊόν της Αθήνας, δίνοντας έμφαση στον βιώσιμο τουρισμό εξού και η μελέτη φέρουσας ικανότητας που θα καθορίσει τις κορεσμένες περιοχές και τις περιοχές όπου αξίζει να ανακατευθυνθούν τουριστικές ροές.
Όπως σημείωσε ο Σταύρος-Ιωάννης Μπένος, πρώην υπουργός και πρώην δήμαρχος, πρόεδρος του «ΔΙΑΖΩΜΑ», τα μνημεία της φύσης και του πολιτισμού είναι το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο της χώρας μας, καθώς εκπέμπουν τριπλή αειφορία: περιβαλλοντική, κοινωνική και αναπτυξιακή.