Την είσοδό μας σε έναν «νέο κόσμο» το 2024 «βλέπει» η UBS σε ανάλυσή της. Όπως αναφέρει, δεδομένου ότι οι αβεβαιότητες θα συνεχίσουν να υφίστανται τόσο στη σφαίρα της οικονομίας όσο και της γεωπολιτικής, οι επενδυτές θα κληθούν να εστιάσουν στην ποιότητα, να διατηρήσουν την ισορροπία και να συνεχίσουν να επιδεικνύουν όχι μόνο αυτοσυγκράτηση αλλά και ευελιξία. Αναλογιζόμενοι τη δεκαετία που διανύουμε, διαφαίνονται ευκαιρίες για την επίτευξη ανάπτυξης από την ανατροπή σε κορυφαίους κλάδους, όπως στον κλάδο της γενετικής Τεχνητής Νοημοσύνης (Generative AI), καθώς και στις ιδιωτικές αγορές.
Στην έκδοση Year Ahead 2024, η βραβευμένη Διεύθυνση Επενδύσεων (Chief Investment Office – CIO) της UBS Global Wealth Management (GWM) περιγράφει τι θα πρέπει να αναμένουν οι επενδυτές καθώς βαδίζουν προς έναν «νέο κόσμο», όπως πιθανότατα προμηνύεται. Σύμφωνα με την έκθεση, αυτός ο νέος κόσμος –ο οποίος καθορίζεται από οικονομική αβεβαιότητα και γεωπολιτική αστάθεια, αλλά και ριζικές τεχνολογικές αλλαγές– οδηγεί σε τρία βασικά συμπεράσματα για τη χρονιά που έρχεται.
Πρώτον, η ισχυρή οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών κατά το έτος 2023 θα δώσει πιθανότατα τη θέση της σε βραδύτερο μεν, θετικό δε ρυθμό ανάπτυξης το 2024, ενώ η ευρωπαϊκή ανάπτυξη θα παραμείνει υποτονική και η Κίνα θα εισέλθει σε μια «νέα κανονική συνθήκη» βραδύτερης ανάπτυξης, η οποία ενδεχομένως να διακρίνεται από υψηλότερη ποιότητα. Δεύτερον, τον επόμενο χρόνο οι κεντρικές τράπεζες αναμένεται να ξεκινήσουν τους κύκλους μείωσης των επιτοκίων. Και τέλος, το 2024 η πολιτική θα διαδραματίσει προεξέχοντα ρόλο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις επικείμενες εκλογές στις Η.Π.Α. και τις συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εντάσεις και τους πολέμους.
Βασικές προτάσεις
Έχοντας τα άνωθι κατά νου, οι βασικές προτάσεις που διατυπώνονται στην εν λόγω έκθεση σχετικά με τις προοπτικές για το επόμενο έτος περιλαμβάνουν τα εξής:
· Διαχείριση ρευστότητας. Δεδομένου ότι τα επιτόκια αναμένεται να υποχωρήσουν το 2024, οι επενδυτές θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να περιορίσουν τα συνολικά ταμειακά υπόλοιπα και να αξιοποιήσουν ευκαιρίες βελτιστοποίησης των αποδόσεων, χρησιμοποιώντας καταθέσεις καθορισμένης διάρκειας, χαρτοφυλάκια ομολόγων με διαφορετικές ληκτότητες (bond ladders) και δομημένες λύσεις.
· Αγορά ποιότητας. Τα ποιοτικά ομόλογα αναμένεται να καταγράψουν ανατίμηση απόδοσης και κεφαλαίου, ενώ οι μετοχές με σταθερούς ισολογισμούς και βιώσιμα περιθώρια κέρδους βρίσκονται πιθανώς στην πλέον κατάλληλη θέση για να αποφέρουν κέρδη παρά την ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη.
· Διαπραγμάτευση της διακύμανσης νομισμάτων και εμπορευμάτων. Δεδομένου ότι το δολάριο Η.Π.Α. αναμένεται να διατηρηθεί σε ικανοποιητικό βαθμό σταθερό στα τρέχοντα επίπεδα και οι τιμές του πετρελαίου να κυμανθούν στο εύρος των 90–100 δολαρίων Η.Π.Α./βαρέλι, πολλές είναι οι ευκαιρίες που προσφέρουν οι τόσο οι στρατηγικές δημιουργίας απόδοσης όσο και εκείνες που παρέχουν στους επενδυτές τη δυνατότητα να αγοράζουν συστηματικά νομίσματα σε επίπεδα χαμηλότερα των σημερινών.
· Αντιστάθμιση κινδύνων αγοράς. Γεωπολιτική αβεβαιότητα σημαίνει ότι οι επενδυτές οφείλουν να προετοιμαστούν για μελλοντική μεταβλητότητα. Εκτός από τη διαφοροποίηση, οι επενδυτές δύνανται να προστατεύσουν περαιτέρω τα χαρτοφυλάκια από συγκεκριμένους κινδύνους μέσω των στρατηγικών διατήρησης κεφαλαίου, χρησιμοποιώντας εναλλακτικές λύσεις ή πραγματοποιώντας τοποθετήσεις σε πετρέλαιο και χρυσό.
· Διαφοροποίηση με εναλλακτική πίστωση. Το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων και της αυξημένης μεταβλητότητας των τιμών και των ανοιγμάτων που προκάλεσαν τα υψηλά ισοζύγια χρέους παγκοσμίως υποστηρίζει διάφορες στρατηγικές πιστώσεων όπως, μεταξύ άλλων, τις στρατηγικές του αρμπιτράζ πιστώσεων και των μη εξυπηρετούμενων απαιτήσεων.
Ο Mark Haefele, Chief Investment Officer της UBS GWM, δηλώνει: «Βλέπουμε ότι το 2024 σηματοδοτεί την αρχή ενός νέου κόσμου. Και παρότι εύκολα αισθάνεται κανείς φόβο όταν βρίσκεται αντιμέτωπος με νέες προκλήσεις, τρία πράγματα είναι αυτά που ενισχύουν οι περίοδοι αντιξοότητας όσον αφορά τις επενδύσεις – την αξία της παγκόσμιας διαφοροποίησης, την αρετή της υπομονής και, το σημαντικότερο, την ανθεκτικότητα του ανθρώπινου γένους».
Τα «Πέντε D» που χρειάζονται προσοχή τη δεκαετία που διανύουμε
Οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας ήταν ευρείας κλίμακας και συχνά απροσδόκητες. Το ασυνήθιστο οικονομικό κράμα των σταθερά υψηλών επιπέδων πληθωρισμού και επιτοκίων που είχε να παρατηρηθεί εδώ και περισσότερα από 15 χρόνια, και ταυτόχρονα τα προκλητικά χαμηλά ποσοστά ανεργίας και η ισχυρή ανάπτυξη, θέτουν το ερώτημα του κατά πόσον ο «νέος κόσμος» φέρνει επίσης μαζί του ένα νέο μακροοικονομικό καθεστώς. Η απάντηση στην ερώτηση αυτή θα καθοριστεί από τις εξελίξεις στα επονομαζόμενα «Πέντε D»: deglobalization (αποπαγκοσμιοποίηση), demographics (δημογραφικά στοιχεία), digitalization (ψηφιοποίηση), decarbonization (απανθρακοποίηση) και debt (χρέος).
Επενδυτικές ευκαιρίες
Σύμφωνα με την έκθεση, οι επενδυτικές ευκαιρίες αξιοποίησης της αξίας και της ανάπτυξης τη δεκαετία που διανύουμε περιλαμβάνουν τα εξής:
· Επιλέγοντας τους ηγέτες μετά την ανατροπή. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας που διανύουμε, ορισμένες από τις υψηλότερες αποδόσεις στις αγορές μετοχών αναμένεται να καταγραφούν μεταξύ των εταιρειών που είναι σε θέση να αξιοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες, με σκοπό την ανάπτυξη των αγορών, την απομάκρυνση της καθεστηκυίας τάξης ή τη δραστική μείωση του κόστους. Η επιτυχής αναγνώριση αυτών των ηγετών μετά «την ανατροπή» είναι καθοριστικής σημασίας για την ενίσχυση των μακροπρόθεσμων δυνατοτήτων του χαρτοφυλακίου.
· Επίτευξη ανάπτυξης με ιδιωτικές αγορές. Οι διαχειριστές των ιδιωτικών αγορών αναμένεται ότι θα βρίσκονται στην κατάλληλη θέση για την παροχή κεφαλαίου, μέσω των επενδύσεων σε μετοχές και χρεωστικούς τίτλους, προκειμένου να υποστηρίξουν βασικούς τομείς ανάπτυξης όπως, μεταξύ άλλων, τη μετάβαση σε μια οικονομία καθαρών μηδενικών εκπομπών άνθρακα, την υγειονομική περίθαλψη και τις υποδομές, καθώς και την Τεχνητή Νοημοσύνη και την ψηφιοποίηση. Ως εκ τούτου, η κατηγορία ενεργητικού προσφέρει ελκυστικές ευκαιρίες στους επενδυτές, προκειμένου να αποκτήσουν διαφοροποιημένη έκθεση σε μακροπρόθεσμες ευκαιρίες με αντάλλαγμα τη χαμηλότερη ρευστότητα.
Πηγή ot.gr