Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
(MSc in Crisis and Security Management)
Ο Jens Stoltenberg ανέλαβε την περασμένη εβδομάδα τα καθήκοντά τους ως νέος Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου, κοινώς γνωστού ως ΝΑΤΟ και έθεσε ευθύς εξαρχής τις προτεραιότητές του για το άμεσο μέλλον του οργανισμού.
Οι τρεις βασικές αρχές πάνω στις οποίες δομείται η δική του φιλοσοφία για τη Συμμαχία είναι οι εξής: 1) Να διατηρηθεί ένα ισχυρό ΝΑΤΟ. 2) Να διατηρηθεί η σταθερότητα στην περιοχή με την ενισχυμένη συνεργασία των κρατών-μελών. 3) Και τρίτον να διατηρηθούν ισχυροί και συμπαγείς δεσμοί μεταξύ Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής. Ακόμα τόνισε τη σημασία η Συμμαχία να καταστεί ισχυρή τόσο στην πολιτική όσο και στη στρατιωτική της πλευρά, ώστε να είναι σε θέση να απαντά στις σύγχρονες προκλήσεις που απειλούν την ασφάλεια, αλλά και να μπορεί να συνδράμει οποιοδήποτε κράτος μέλος της στο νέα περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί.
Παράλληλα, ο νέος ΓΓ αναφέρθηκε και πιο συγκεκριμένα σε επιμέρους ζητήματα, όπως την ανάγκη μεγαλύτερης οικονομικής συνδρομής εκ μέρους των κρατών-μελών, την κατάσταση στο Αφγανιστάν σήμερα, την ισχυροποίηση των δυνάμεων του Ιράκ απέναντι στον ISIS, τον κίνδυνο εισροής αποσταθεροποιητικών στοιχείων από το νότο καθώς και την κρίση στην Ουκρανία.
Σε αυτή την κατεύθυνση επιβεβαίωσε την εντατικοποίηση των εναερίων και εναλίων περιπολιών στη Βαλτική καθώς και τη διενέργεια ασκήσεων με δυνάμεις του ΝΑΤΟ σε όλη την Ανατολική Ευρώπη.
Επιπρόσθετα, ο νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε την Κυριακή ότι η συμμαχία θα μπορεί να αναπτύξει τις δυνάμεις της οπουδήποτε θέλει, οδηγούμενος υπό το πνεύμα της αμφισβήτησης που πνέει έπειτα από τις κινήσεις της Ρωσίας που θίγουν τις μεταψυχροπολεμικές εγγυήσεις. Πιο συγκεκριμένα, επισκεπτόμενος την Πολωνία, διαβεβαίωσε ότι το ΝΑΤΟ θα παρέχει την προστασία που έχει ζητήσει το συγκεκριμένο μέλος της συμμαχίας απέναντι στη Ρωσία η οποία τους τελευταίους μήνες έχει προσαρτήσει τη χερσόνησο της Κριμαίας από την Ουκρανία, και έχει κατηγορηθεί από τις δυτικές χώρες για την αποστολή στρατευμάτων και εξοπλισμού στους φιλορώσους αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία. Παραμένει, εντούτοις, η πάγια θέση το ΝΑΤΟ να μην παρέμβει στην Ουκρανία, καθώς δεν αποτελεί κράτος-μέλος του, αλλά να διασφαλίσει την ακεραιότητα των μελών του που συνορεύουν με αυτή.
Ακόμα, ο Jens Stoltenberg υπογράμμισε τη σημασία της σύστασης μιας δύναμης ταχείας αντίδρασης σε αντίστοιχες ενδεχόμενες κρίσεις – όπως άλλωστε είχε συμφωνηθεί στην περασμένη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία – με ταυτόχρονη εμπλοκή της λεγόμενης Δύναμης Αιχμής του Δόρατος (Spearhead Force) υπό τις οδηγίες ενός Σχεδίου Δράσης Ετοιμότητας (Readiness Action Plan)
Σε γενικές γραμμές, ο νέος ΓΓ του ΝΑΤΟ, παρά το ότι ευχαρίστησε τον απερχόμενο Anders Fogh Rasmussen για τη συμβολή κατά την πεντάχρονη θητεία του, τόσο κατά τις προγραμματικές του δηλώσεις όσο και κατά την παρουσία του στη Πολωνία φάνηκε να λαμβάνει μια πιο σκληρή γραμμή κατά της Ρωσίας αλλά και να επιδιώκει να ισχυροποιήσει και τη στρατιωτική-πολιτική θέση της Συμμαχίας στην ευρύτερη περιοχή. Ίσως αυτό είναι και αποτέλεσμα των – σχεδόν απαξιωτικών – δηλώσεων κατά του ΝΑΤΟ και αναφορών περί παρωχημένου και ανίσχυρου ψυχροπολεμικού οργανισμού, κυρίως από μια μερίδα των ΜΜΕ. Συνεπώς, έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε τη στάση αλλά και τη θέση του ΝΑΤΟ τον επόμενο χρονικό διάστημα.
Πηγές
http://www.nato.int/cps/en/natohq/opinions_113488.htm
http://www.reuters.com/article/2014/10/05/us-ukraine-crisis-nato-idUSKCN0HU0V720141005
ΑΠΕ-ΜΠΕ