Σάββατο, 29 Ιανουαρίου, 2022

Οι Ρεπουμπλικάνοι επικρατούν και στη Γερουσία

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
MSc in Crisis and Security Management

Στις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ οι οποίες χαρακτηρίστηκαν από την έντονη κριτική στην προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα, οι Ρεπουμπλικάνοι ανήλθαν στην εξουσία στη Γερουσία των ΗΠΑ μετά από μια ηχηρή ήττα για τους Δημοκρατικούς.

Μια ισχυρότερη από την αναμενόμενη παρουσία του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, η οποία συμπεριελάμβανε νίκες σε πολιτείες όπως το Κολοράντο και η Αϊόβα, τις οποίες κατείχε ο Ομπάμα το 2012, επιτρέπει στους Ρεπουμπλικάνους να αναλάβουν τον πλήρη έλεγχο του Κογκρέσου. Παράλληλα, το Ρεπουμπλικανικό κόμμα επεξέτεινε την πλειοψηφία του στη Βουλή των Αντιπροσώπων, την οποία ελέγχει από το 2010 και όπου μέχρι τώρα κατείχε 233 από τις 435 έδρες.

Τα αποτελέσματα ήταν αμφίρροπα στην Αλάσκα και τη Λουιζιάνα – η τελευταία εκ των οποίων θα πραγματοποιήσει επαναληπτικές εκλογές τον Δεκέμβριο αφού κανένας υποψήφιος δεν κατάφερε να καταλάβει το 50% των ψήφων. Δύο ακόμη νίκες για το Ρεπουμπλικανικό κόμμα θα δώσει στο κόμμα ένα πλεονέκτημα οκτώ εδρών απέναντι στους Δημοκρατικούς.

Παρά την κάποια αρχική αισιοδοξία των Δημοκρατικών, αφού κατάφεραν να διατηρήσουν το New Hampshire και προσωρινά φάνηκαν να είναι μπροστά στη Βόρεια Καρολίνα, το κόμμα έχασε σχεδόν το σύνολο των βασικών εδρών που είχε ως στόχο στη Γερουσία. Οι Ρεπουμπλικάνοι κατέλαβαν έδρες της Γερουσίας στη Δυτική Βιρτζίνια, το Αρκάνσας, τη Νότια Ντακότα, τη Μοντάνα, το Κολοράντο και την Αϊόβα, και ανέτρεψαν τους Δημοκρατικούς στο Κεντάκι, τη Τζώρτζια και το Κάνσας, δίνοντας στο κόμμα τις 51 έδρες που απαιτούνται για την πλειοψηφία στον Κογκρέσο.

Η Αϊόβα έγινε η έκτη πολιτεία που παίρνει μια έδρα στη Γερουσία από το Δημοκρατικό Κόμμα, όπως μετέδωσε και το τηλεοπτικό δίκτυο Fox. Η 44χρονη Ερνστ, ρεπουμπλικανή πολιτικός και βετεράνος πολέμου στο Ιράκ, νίκησε τον αντίπαλό της Μπρους Μπρέιλι στην κούρσα διαδοχής του απερχόμενου δημοκρατικού γερουσιαστή Τομ Χάρκιν. Η Ερνστ θα είναι η πρώτη γυναίκα που αντιπροσωπεύει την πολιτεία της Αϊόβας στην αμερικανική Γερουσία.

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως το πεδίο δράσης του Μπαράκ Ομπάμα περιορίζεται για τα δύο τελευταία χρόνια της θητείας του, σύμφωνα και με αμερικανούς αναλυτές. Γι’ αυτό και ο ίδιος έχει καλέσει σε συζήτηση την Παρασκευή στον Λευκό Οίκο ορισμένους ηγέτες τόσο από τη Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και από τη Γερουσία, κάτι το ποίο ενδέχεται να αποδειχθεί γεγονός κομβικής σημασίας. Κι αυτό γιατί θα στοχεύει στην επίτευξη συμβιβασμών σε ζητήματα όπως οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις και οι διαπραγματεύσεις για το εμπόριο, στα οποία δεν έχει βρεθεί ακόμα κοινός τόπος.

Πηγές
ΑΠΕ-ΜΠΕ
The guardian

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων