Καθώς η φυσιογνωμία της ομάδας εξωτερικής πολιτικής του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για τη δεύτερη τετραετία δημιουργείται, το θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν παραμένει ανοικτό και ένα μεγάλο αγκάθι στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ την τελευταία δεκαετία. Επίσης, και η Τεχεράνη βρίσκεται σε τρομερά δύσκολη θέση λόγω των διεθνών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί.
Και οι δυο πλευρές αφήνουν να εννοηθεί ότι είναι έτοιμες για ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων. Παρόλα αυτά η αισιοδοξία για μια θετική εξέλιξη στο θέμα παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Ακόμα και με αυτό το δεδομένο είναι θετική εξέλιξη το γεγονός ότι την τελευταία εβδομάδα υπάρχει κινητικότητα σε αυτό το μεγάλο διπλωματικό αδιέξοδο των τελευταίων ετών.
Στο Συνέδριο για τη Διεθνή Ασφάλεια που έγινε στο Μόναχο 1-3 Φεβρουαρίου ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζό Μπάϊντεν, ανέφερε ότι η Ουάσινγκτον έχει τη διάθεση να προχωρήσει σε απευθείας συνομιλίες με την Τεχεράνη κάτω από τις σωστές συνθήκες. Την ίδια στιγμή ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αλί Ακμπάρ Σαλέχι, αντέδρασε θετικά σε αυτή τη δήλωση, αλλά ξεκαθάρισε ότι η Τεχεράνη δεν πρόκειται να δεσμευτεί εάν η Ουάσινγκτον δεν επιδείξει δίκαιη και πραγματική πρόθεση να επιλύσει τα θέματα που χωρίζουν τις δυο πλευρές.
Με βάση το παρελθόν δεν μπορεί κανείς να είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος, παρόλα αυτά η επιθυμία των δυο πλευρών να συνομιλήσουν απομακρύνει για ορισμένο διάστημα μια σύγκρουση, η οποία θα έβαζε φωτιά σε ολόκληρη την περιοχή με πολύ δυσμενείς επιπτώσεις για την ήδη δοκιμαζόμενη διεθνή οικονομία.