Το ταξίδι του Νίκου Κοτζιά στην πΓΔΜ έγινε όπως έπρεπε: πλήρες πρόγραμμα με ραντεβού με όλη την πολιτική ηγεσία, μεγάλη δημοσιογραφική αποστολή κ.ο.κ. Δεν είναι άλλωστε απλώς ένα τετριμμένο ταξίδι, αλλά η πρώτη απευθείας αεροπορική μετάβαση Έλληνα αξιωματούχου στη γείτονα, εδώ και δέκα χρόνια.
*****
Όμως σε επίπεδο ουσίας και παρά την αμοιβαία βούληση για βελτίωση των διμερών σχέσεων, η όποια δυναμική επίλυσης του ονοματολογικού που διαπίστωναν κάποιοι στις αρχές του έτους βαίνει όλο και πιο φθίνουσα. Με άλλα λόγια, όπως μου λένε σοβαροί διπλωμάτες, με δεδομένο το μπλόκο όσον αφορά το σκοπιανό Σύνταγμα, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να γίνει ουσιαστική πρόοδος -πέραν των κινήσεων καλής θέλησης και από τις δύο πλευρές- έως το τέλος Απριλίου αρχές Μαΐου, όταν και θα πρέπει, εφόσον υπάρχει πρόοδος, να απευθυνθεί πρόσκληση από το ΝΑΤΟ στην πΓΔΜ για ένταση στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου.
*****
Αυτό μπορεί να μην βοηθάει το προφίλ του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θα ήθελε να λύσει το Σκοπιανό (άσχετα αν δεν έλυσε καμία άλλη διεθνή εκκρεμότητα επί των ημερών του, παρά τις μεγαλοστομίες που κατά καιρούς διατυπώνονται για την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική της χώρας), αλλά ίσως τον γλιτώνει από τον πονοκέφαλο του Πάνου Καμμένου. Διότι, αν δεν υπάρχει συμφωνία για το Σκοπιανό, δεν υπάρχει και ανάγκη για τον Πάνο Καμμένο να διαχωρίσει τη θέση του στη Βουλή.
*****
Ίσως, δε, βοηθήσει να σταματήσει και η αιμορραγία του ΣΥΡΙΖΑ στη Βόρεια Ελλάδα, όπου, όπως μου λένε έμπειροι δημοσκόποι, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σημαντικό πρόβλημα και αυτό αποδίδεται κατά 90% στη στάση του στο Μακεδονικό, πέραν της οικονομικής πολιτικής που ήδη προκαλούσε διαρροές.
Αθήνα-Λευκωσία συμμαχία
Να αναγνωρίσουμε, πάντως, κάτι στην κυβέρνηση: ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες κινήθηκε σωστά, συνεννοήθηκε συγκροτημένα με τη Λευκωσία και έτσι Τσίπρας και Αναστασιάδης πήγαν στις Βρυξέλλες με κοινές θέσεις και ταύτιση προσεγγίσεων. Αυτό βοήθησε, ώστε να εκδοθεί ένα θετικό για την Ελλάδα ανακοινωθέν από τη Σύνοδο Κορυφής, όπου μάλιστα γίνεται και ονομαστική αναφορά στους δύο στρατιωτικούς μας.
*****
Να προσθέσω και κάτι που μου έλεγε έμπειρος Ευρωπαίος διπλωμάτης: η κυβέρνηση έπαιξε σωστά το χαρτί των δύο στρατιωτικών: δεν σήκωσε πολύ τους τόνους και δεν το έκανε να φανεί σαν να παρεμβαίνει ο Αλέξης Τσίπρας στην Ε.Ε., προκειμένου να του λύσει το πρόβλημα. Και έτσι και τη διατύπωση που θέλαμε πήραμε και δεν αναγορεύθηκε το ζήτημα σε θέμα κορυφής μεταξύ Τσίπρα – Ερντογάν.
Πάγος στη Βάρνα
Από τις Βρυξέλλες αλιεύω και το ακόλουθο: στην επικείμενη Συνάντηση Κορυφής Ε.Ε.-Τουρκίας στη Βάρνα της Βουλγαρίας, το κλίμα θα είναι παγωμένο. Η Άγκυρα δεν πήρε καλά το ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής, αλλά Γιούνκερ, Τουσκ και Μέρκελ πηγαίνουν εκεί με διάθεση να βάλουν όρια στην τουρκική ηγεσία. Μπορεί, συνεπώς, ο πρώτος στόχος να είναι η συζήτηση και η επίλυση των διαφορών, αλλά πηγές μου από τις Βρυξέλλες με προειδοποιούν ότι το κλίμα στα παρασκήνια θα παραπέμπει σε… κατς. Πάντως, ζήτημα κυρώσεων στην Τουρκία δεν τίθεται, ούτε πάγωμα της προενταξιακής χρηματοδότησης της γείτονος.