Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Οι σχέσεις μεταξύ Κίνας-Η.Π.Α. θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το Νοέμβριο, όπως δήλωσε ο Κινέζος πρωθυπουργός Li Keqiang την Τετάρτη, μετά την κριτική εναντίον του Πεκίνου από τους υποψηφίους για την αμερικανική προεδρεία.
Η κινεζική κυβέρνηση έχει αποφύγει σε μεγάλο βαθμό το σχολιασμό της προεκλογικής εκστρατείας των ΗΠΑ, λέγοντας ότι είναι ένα εσωτερικό ζήτημα για τον αμερικανικό λαό, παρά τις επιθέσεις εναντίον της από τον υποψήφιο για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών και μεγιστάνα, Donald Trump.
Ο Trump έχει συχνά κατηγορήσει την Κίνα για υφαρπαγή θέσεων εργασίας, ενώ έχει απεικονίσει τον εαυτό του ως σκληρό διαπραγματευτή, ο οποίος θα κερδίσει το Πεκίνο στο δικό του παιχνίδι.
Από την πλευρά της, η υποψήφια για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, Hillary Clinton, έχει επίσης προβεί σε επικρίσεις κατά της Κίνας, αναφέροντας νωρίτερα αυτό το μήνα ότι, καθώς επιβραδύνεται η κινεζική οικονομία, η Κίνα θα μετέρχεται περισσότερο επιζήμιες πρακτικές στο παγκόσμιο εμπόριο.
Ο Li, μιλώντας σεσυνέντευξηΤύπουστοτέλοςτηςετήσιας συνάντησης του κινεζικού Κοινοβουλίου δήλωσε ότι οι εκλογικές διαδικασίες στις ΗΠΑ “έχουν τραβήξει την προσοχή των πολλών».
«Πιστεύω ότι δεν έχει σημασία στο τέλος ποιος θα κερδίσει τις εκλογές και χριστεί πρόεδρος, καθώς η υποκείμενες τάσεις στις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ δε θα αλλάξουν», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κινέζος αξιωματούχος. Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι η τάση των τελευταίων αρκετών δεκαετιών υπήρξε η «προώθηση της ανάπτυξης».
Ερωτηθείς σχετικά με τη στροφή του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Ασία, την οποία οι Κινέζοι πολιτικοί τείνουν να βλέπουν με καχυποψία, ο Li δήλωσε ότι παραμένει αισιόδοξος για τη μελλοντική συνεργασία.
Ενώ οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου συχνά διαφωνούν για τα πάντα, από τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη νομισματική μέχρι την πολιτική στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, έχουν βαθείς επιχειρηματικούς δεσμούς και βρίσκονται σε συνομιλίες για μια διμερή επενδυτική σύμβαση (BIT).
Η αργή πρόοδος, ωστόσο, στις σχετικές συζητήσεις και οι εντάσεις στη βάση του hacking στον κυβερνοχώρο αλλά και των νέων νόμων στην Κίνα, που θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν τις ξένες τεχνολογικές επιχειρήσεις, έχουν κλονίσει τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών.
Να αναφερθεί ότι η Κίνα έχει περισσότερους περιορισμούς στις ξένες επενδύσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και οι επενδυτές των ΗΠΑ ελπίζουν ότι η νέα αυτή σύμβαση θα τους δώσει αυξημένη πρόσβαση σε πολλές βιομηχανίες που κυριαρχούνται επί του παρόντος από κρατικούς κινεζικούς φορείς, από τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες μέχρι τον τομέα των τηλεπικοινωνιών.
Ο Li δήλωσε ότι ελπίζει πως οι δύο χώρες θα μπορέσουν να διεξάγουν τις συνομιλίες επί της νέας σύμβασης, στο πνεύμα της ισότητας και του αμοιβαίου οφέλους.
Πηγή: Reuters