Μεταξύ άλλων οι κυρώσεις που η ΕΕ επέβαλε στην Ρωσία, ακυρώνουν τις δυνατότητες εμπορικών συνδιαλλαγών της κοινοπραξίας Almaz-Antey με Ευρωπαικές χώρες. Το πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα και η Κύπρος είναι εξοπλισμένες με αντιαεροπορικά οπλικά συστήματα που παράγει η κοινοπραξία.
Συγκεκριμένα, δύο πυροβολαρχίες S-300PMU-1, τριάντα αυτοκινούμενα αντιαεροπορικά συστήματα ΤΟR-Μ1 είναι κάποια από τα οπλικά συστήματα που έχει προμηθευτεί η Ελλάδα από την εταιρία, είναι ενταγμένα στο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας της χώρας και είναι μέρος των ρώσικων οπλικών συστημάτων που έχουμε αγοράσει και που μας έχουν κοστίσει πάνω από 5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ένα άλλο παράδειγμα είναι τα 21 συστήματα OSA-AKM, τα οποία μας παραχωρήθηκαν μετά τη διάλυση της Ανατολικής Γερμανίας. Τα αντιαεροπορικά αυτά που είναι σοβιετικής κατασκευής, έχουν δεχθεί εκσυγχρονισμό από την Almaz-Antey. Παράλληλα πολλά άλλα αντιαεροπορικά που η Ελλάδα έχει παραχωρήσει στην Κύπρο είναι κατασκευής τη ίδιας εταιρίας.
Ο λόγος που οι κυρώσεις περιλαμβάνουν και τη συγκεκριμένη εταιρία είναι η εικασία ότι το μαλαισιανό Boeing 777 καταρρίφθηκε από ένα αντιαεροπορικό δικής της κατασκευής. Είναι σημαντικό ότι οι κυρώσεις δεν αφορούν ήδη παραδοθέντα εξοπλισμό. Ωστόσο η συνεργασία στρατιωτικής και τεχνικής υποστήριξης Ελλάδας – Ρωσίας που μετρά 11 χρόνια μπαίνει πλέον σε πλαίσιο περιορισμών που νωρίτερα είχαν απομακρυνθεί μέσα από τις συμφωνίες μεταξύ Δημήτρη Αβραμόπουλου και του υπουργού εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Σοιγκού.