Τρίτη, 3 Αυγούστου, 2021

Οι τέσσερις λέξεις που είπε ο Ουίνστον Τσώρτσιλ πριν κλείσει τα μάτια του

«Ποιον θεωρείτε το σπουδαιότερο Βρετανό όλων των εποχών;», το ερώτημα που τέθηκε στους Βρετανούς πολίτες, σε δημοσκόπηση που διεξήγαγε το BBC το 2002. «Ο Ουίνστον Λέοναρντ Σπένσερ-Τσώρτσιλ», αποφάνθηκαν.

Ο σερ Ουίνστον Τσώρτσιλ γεννήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 1874 και απεβίωσε στις 24 Ιανουαρίου 1965. Υπήρξε στρατιωτικός, πολεμικός ανταποκριτής, πολιτικός και δύο φορές Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας (1940 – 1945 και 1951 – 1955). Διακρίθηκε όμως, κι ως συγγραφέας, αλλά και ζωγράφος.

Ακόμα και τις τελευταίες ήμερες της ζωής του και παρά την κακή κατάσταση της υγείας του, ο Τσόρτσιλ παρέμεινε ενεργός στη δημόσια ζωή, παίρνοντας θέση στα παγκόσμια γεγονότα μέσα από το σπίτι του στο Χάιντ Παρκ του Λονδίνου.

Στις 15 Ιανουαρίου 1965 υπέστη ωστόσο σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, από το οποίο δεν θα ανάρρωνε ποτέ: πέθανε στο σπίτι του στο Λονδίνο 9 μέρες αργότερα, σε ηλικία 90 ετών.

Από τον κόσμο δεν θα έφευγε ωστόσο χωρίς άλλη μια φράση, μια φράση που δείχνει πως αντιμετώπιζε με πνευματώδες χιούμορ ό,τι κι αν του συνέβαινε, ακόμα κι αν αυτό το κάτι ήταν ο θάνατος.

Πριν κλείσει οριστικά τα μάτια του λοιπόν, γύρισε στους οικείους του και είπε: «Τα βαρέθηκα όλα αυτά»!

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων