Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς
Ο προκλητικός χαρακτηρισμός του Γερμανού υπουργού οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για τους όρους του νέου ελληνικού προγράμματος και του περιεχομένου του τρίτου μνημονίου, προέρχεται από δηλώσεις του γερμανού υπουργού στο γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό ZDF.
Σε συνέντευξή του στο γερμανικό δίκτυο, ο κ. Σόιμπλε, επιβεβαίωσε τη βεβαιότητά του για την ψήφιση του νομοσχεδίου στο γερμανικό κοινοβούλιο που επίκειται να γίνει σήμερα. «Δεν έχω κανέναν ενδοιασμό να καλέσω τους συναδέλφους του βουλευτές να εγκρίνουν ένα νέο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα», σημείωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.
Εξηγώντας από πού πηγάζει η εμπιστοσύνη που δείχνει στην «επιτυχία» αυτού του προγράμματος, σημείωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση ξαφνικά έδειξε μία έντονη προθυμία να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις».
Εξήγησε ωστόσο ότι ο ίδιος «δεν έλαβε αυτή την απόφαση (της έγκρισης του προγράμματος) ελαφρά τη καρδία». Και τόνισε ότι «Μπορώ να επιχειρηματολογήσω υπέρ της έγκρισης του ελληνικού προγράμματος με πλήρη πεποίθηση,(…) ότι το σωστό πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να ψηφίσουμε γι’ αυτό (το πρόγραμμα)».
Στην ίδια συζήτηση ο κ. Σόιμπλε εμφανίστηκε βέβαιος ότι «θα μπορούσαν να ληφθούν μέτρα που θα καθησυχάσουν το ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους στην Ελλάδα και θα εξασφαλίσουν τη συμμετοχή του». Άλλωστε η Γερμανία είχε θέσει ως όρο τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Φαίνεται πως η πολιτική συμφωνία υπερίσχυσε και ότι προχώρησαν σε συμφωνία, πριν το ΔΝΤ δεσμευθεί δημόσια για τη συμμετοχή του. Είναι ωστόσο και πολύ πιθανό να συνέβη όλο αυτό το δράμα, από πλευράς Γερμανίας μόνο για να πιεστεί η κυβέρνηση και η ελληνική κοινή γνώμη στα πλαίσια των τελευταίων ωρών των διαπραγματεύσεων.
Πάντως ο ίδιος σχολίασε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που το ΔΝΤ συνδέει τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα με συγκεκριμένους όρους» και πρόσθεσε: «Είμαι σίγουρος ότι θα καταλήξουμε σε ένα κοινή αξιολόγηση και είμαι επίσης βέβαιος ότι το ΔΝΤ, το ρόλο του οποίου έχουμε περιγράψει ως απαραίτητο, θα λάβει μέρος σε αυτό το πρόγραμμα». Ωστόσο για το ενδεχόμενο του Grexit o γερμανός πολιτικός αρνήθηκε να το διαψεύσει, απαντώντας ένα διπλωματικό «αυτό εξαρτάται από την Ελλάδα». Γίνεται εμφανές ότι το grexit θα παραμείνει στη φαρέτρα της Γερμανίας για πολύ ακόμη, είτε να για να πιέζει η ίδια την Ελλάδα, στα πλαίσια διαπραγματεύσεων, είτε για να μπορεί όταν θέλει να πηδήξει από το καράβι του προγράμματος που πιθανόν να βουλιάζει.