Πέμπτη, 5 Αυγούστου, 2021

Οι θεσμοί στην Αθήνα για την τρίτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση

Τα δημοσιονομικά θέματα, οι τράπεζες και η πορεία των μεταρρυθμίσεων θα είναι το αντικείμενο της τρίτης αξιολόγησης στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής παρακολούθησης που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στην Αθήνα από τους εκπροσώπους των δανειστών που έχουν έρθει γι αυτό το σκοπό.

Ειδικότερα, αναμένεται η θέση των θεσμών για τις ρυθμίσεις των 120 δόσεων, αλλά και το πακέτο παροχών και θετικών μέτρων που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση με τον αέρα που της δίνει η παραγωγή υπερπλεονασμάτων.

Παράλληλα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι σημερινές εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που εκτιμάται ότι θα «ψαλιδίζουν» την προ τριμήνου χειμερινή πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,2% στην Ελλάδα φέτος (η κυβέρνηση αναθεώρησε τη δική της πρόβλεψη από το 2,5% στο 2,3% πριν από 10 ημέρες).

Όσον αφορά στη ρύθμιση των 120 δόσεων, οι τεχνοκράτες των δανειστών ενημερώθηκαν αναλυτικά για πρώτη φορά χθες από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και επιφυλάχθηκαν να εξετάσουν λεπτομερώς το θέμα, διατηρώντας όμως, κατά πληροφορίες, τις ενστάσεις τους για την απουσία περιουσιακών κριτηρίων και την αξιοποίηση των ρυθμίσεων από στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Επίσης, οι θεσμοί αναμένεται να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για την αύξηση των κρατικών «φεσιών» το πρώτο δίμηνο του έτους, τα οποία έφθασαν τα 2,149 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο, αυξημένα κατά 118 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2018.

Τέλος, δυσαρέσκεια υπάρχει και από το γεγονός ότι -ενώ ο νέος νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας βρίσκεται σε ισχύ από τις 30 Απριλίου- η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων από τους δανειολήπτες παραμένει άγνωστο πότε θα ανοίξει και δεν προβλέπεται να είναι πλήρως αυτοματοποιημένη πριν από τον Ιούνιο.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων