Σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα από τον μέσο όρο της ΕΕ κυμάνθηκε η λιανική τιμή ρεύματος στην Ελλάδα σε ότι αφορά τα νοικοκυριά, το πρώτο εξάμηνο του 2023.
Ειδικότερα, από την ακριβότερη στην φθηνότερη αγορά, η χώρα μας βρέθηκε στη 17η θέση στην ευρωπαϊκή κατάταξη των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, με την τιμή να διαμορφώνεται στα 233 ευρώ η μεγαβατώρα. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο μέσος όρος των ευρωπαϊκών τιμών ανήλθε στα 289 ευρώ.
Διευκρινίζεται ότι στον υπολογισμό των τιμών περιλαμβάνονται φόροι και άλλες χρεώσεις, όχι όμως οι επιδοτήσεις που δίνονταν στους καταναλωτές το διάστημα αυτό. Επομένως οι τιμές δεν αντικατοπτρίζουν τις τελικές χρεώσεις που είδαν τα νοικοκυριά. Ωστόσο μπορούν να αποτελέσουν μέτρο σύγκρισης σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
Στην κορυφή βρέθηκε η Ολλανδία, με τιμή στα 475 ευρώ η μεγαβατώρα και στην χαμηλότερη θέση η Βουλγαρία με 114 ευρώ. Οι χώρες με τις αμέσως υψηλότερες τιμές από την ελληνική αγορά ήταν οι: Φινλανδία με 238 ευρώ, η Ιρλανδία με 248 ευρώ, η Αυστρία με 265 ευρώ, η Σουηδία με 269 ευρώ και η Λιθουανία με 281 ευρώ.
Πάνω από τον ευρωπαϊκό μ.ο τα μη οικιακά τιμολόγια
Αντίθετα, οι τιμές για τους μη οικιακούς καταναλωτές διαμορφώθηκαν οριακά υψηλότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ, στα 213 ευρώ η μεγαβατώρα, έναντι των 210 ευρώ. Παρά το γεγονός αυτό, η κατάταξη της Ελλάδας παραμένει ίδια, στην 17η ακριβότερη θέση ανάμεσα στα κράτη μέλη. Την πρωτιά σε αυτή την περίπτωση κατέχει η Ρουμανία με 329 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ την χαμηλότερη τιμή η Ισλανδία, με 78 ευρώ.
Σημειώνεται ότι στις χρεώσεις αυτές δεν έχουν συμπεριληφθεί φόροι και άλλες χρεώσεις, αλλά ούτε και επιδοτήσεις. Κατά συνέπεια δεν αντικατοπτρίζουν τις τελικές χρεώσεις στην κατανάλωση.
Χαμηλά κρατήθηκε το φυσικό αέριο
Σε ότι αφορά τη λιανική αγορά φυσικού αερίου, οι τιμές στη χώρα μας κυμάνθηκαν κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, για όλες τις κατηγορίες καταναλωτών. Η εικόνα ωστόσο είναι διαφορετική από την αγορά ρεύματος, καθώς τα μη οικιακά τιμολόγια αερίου διαμορφώθηκαν αρκετά χαμηλότερα, από αυτά των νοικοκυριών.
Συγκεκριμένα, η τιμή για την οικιακή κατανάλωση διαμορφώθηκε στα 117 ευρώ η μεγαβατώρα, κοντά στον μέσο όρο των 119 ευρώ, καθιστώντας την ελληνική αγορά την 11η ακριβότερη σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες.
Από την άλλη αισθητά χαμηλότερα κυμάνθηκε η τιμή για τις επιχειρήσεις και άλλους μη οικιακούς καταναλωτές, στα 76 ευρώ η μεγαβατώρα. Έτσι, η ελληνική αγορά ήταν η 7η φθηνότερη στην ΕΕ, πίσω μόνο από το Βέλγιο (62 ευρώ), τη Βουλγαρία και την Κροατία (65 ευρώ), τη Δανία, την Ισπανία και την Πορτογαλία (67 ευρώ).
Πηγή energypress.gr