Τρίτη, 28 Ιουνίου, 2022

Οι τουρκικές προκλήσεις σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο και η θέση της Ελλάδας

Γράφει ο Γιάννης Νάκος

Για ακόμη μια φορά η Τουρκία προτιμά να ταράξει τα νερά του Αιγαίου και της Α.Μεσογείου καθώς προτίθεται να προβεί εκ νέου σε παράνομες δεσμεύσεις μεγάλων περιοχών που εμπίπτουν στο FIR Aθηνών και Λευκωσίας. Ειδικότερα η Τουρκία τις επόμενες ημέρες συνεχίζοντας την τακτική της διαχρονικής έντασης των τελευταίων χρόνων ξεκινά μια διαδικασία, η οποία υπό το πρίσμα της λεγόμενης ‘’ερευνητικής και πολεμικής δραστηριότητας’’, έρχεται να συμπληρώσει ένα παζλ το οποίο θα την οδηγήσει θεωρώ με μαθηματική ακρίβεια σε μελλοντικά στρατηγικά αδιέξοδα.

Η εικόνα που αποτυπώνεται στον χάρτη των τουρκικών Αρχών, με τις τουρκικές δεσμεύσεις περιοχών για ασκήσεις και για έρευνες, είναι ενδεικτική για το «πολεμικό» κλίμα που επιχειρεί να δημιουργήσει η Άγκυρα, προκαλώντας ευθέως την Ελλάδα και την Κύπρο και αμφισβητώντας ευθέως κυριαρχικά δικαιώματα και αρμοδιότητες των δύο χωρών.

Παράλληλα η συγκεκριμένη ενέργεια της Τουρκίας για πραγματοποίηση ασκήσεων σε περιοχές που εκτείνονται και καλύπτουν ένα πολύ μεγάλο μέρος του Κεντρικού Αιγαίου, έχουν ως σκοπό την παράδοση ενός ακόμη μηνύματος προς την χώρα μας. Αυτό δεν είναι άλλο από το γεγονός πως για ακόμη μια φορά έχουμε να κάνουμε με δύο αντικρουόμενα εθνικά συμφέροντα στην περιοχή της Ελλάδας, και πως η πλευρά της Τουρκίας δεν φαίνεται διατεθειμένη να σεβαστεί τους όρους και τους κανόνες που επιτάσσει το Διεθνές Δίκαιο. Επίσης το μήνυμα αυτό εκπέμπεται και από τις περιοχές μεταξύ Χίου και Λέσβου, αλλά και μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, και νότια της Περιοχής μεταξύ Κρήτης- Κάσσου και Καρπάθου, όπου κατά την προσωπική μου άποψη φανερώνουν ένα ακόμη στοιχείο της αυξημένης τουρκικής προκλητικότητας αλλά και αναβάθμισης των εξωτερικών αναθεωρητικών απειλών πάντοτε υπό το πρίσμα δράσεων και ενεργειών που συμπίπτουν όσο το δυνατόν πιο κοντά στα εξωτερικά της σύνορα.

Στο τυπικό μέρος των προκλήσεων από πλευράς Τουρκίας

1)   ‘’Με την NAVTEX 926/17 πραγματοποιούνται ασκήσεις με πραγματικά πυρά στις 29-30 Σεπτεμβρίου στην περιοχή βορειοδυτικά της Κύπρου, με την NAVTEX 917/17 δεσμεύεται η περιοχή νοτιοανατολικά της Κρήτης και νότια της Καρπάθου για ασκήσεις από 2-28 Σεπτεμβρίου, με την NAVTEX 927/17 δεσμεύεται επίσης για ασκήσεις στις 28 Σεπτεμβρίου η περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου.

2)   2)’’Με την NAVTEX 938/17 πραγματοποιούνται ασκήσεις στις 28 Σεπτεμβρίου στην περιοχή μεταξύ Άνδρου -Ικαρίας- Μυκόνου και τέλος με την NAVTEX 944/17 δεσμεύεται για τις 27 Σεπτεμβρίου η περιοχή μεταξύ Λέσβου και Χίου.

Η απάντηση από την Ελλάδα και την Τουρκία θα πρέπει να είναι αφενός εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και την συνεχόμενη αντίδραση της προκειμένου μέσω των συνεχών διπλωματικών αντιδράσεων να προωθηθεί αλλά και να εξελιχθεί η πάγια διαχρονική μας θέση ως ‘’persistent objector’’ με σκοπό την αποφυγή έστω και σε υπόνοια πως έχουμε δημιουργία διεθνούς εθιμικού δικαίου στην περιοχή.

 

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων