Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου, 2021

Οι τουρμπίνες της Siemens προκαλούν νευρικότητα σε Μόσχα και Βερολίνο

Η Γερμανία προειδοποίησε τη Ρωσία ότι παραβιάσεις των κυρώσεων σε βάρος της, ιδίως το ενδεχόμενο να μεταφερθούν στην Κριμαία τέσσερις τουρμπίνες που παραδόθηκαν στη χώρα από την εταιρεία Siemens, θα πλήξουν τις διμερείς σχέσεις, γράφει η εφημερίδα Bild am Sonntag.

Η Μπιλτ επικαλούμενη έναν εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών σημειώνει ότι το Βερολίνο επέστησε επανειλημμένα την προσοχή της Μόσχας στις επαπειλούμενες παραβιάσεις των ισχυουσών κυρώσεων και σε παράνομες ενέργειες ρωσικών εταιρειών.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είχε διαβεβαιώσει τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, τότε υπουργό Οικονομίας της Γερμανίας, την εποχή που είχαν παραδοθεί οι τουρμπίνες της Ζίμενς ότι δεν προορίζονταν για την Κριμαία, σημείωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής διπλωματίας μιλώντας στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας ευρείας κυκλοφορίας. Ο Γκάμπριελ είναι σήμερα υπουργός Εξωτερικών.

«Η κυβέρνηση υπενθύμισε στη Ρωσία αυτές τις διαβεβαιώσεις ξανά και επισήμανε ότι μια τόσο κατάφωρη παραβίαση των κυρώσεων θα προσέθετε νέα βάρη στις γερμανορωσικές σχέσεις», είπε ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ στην Μπιλτ αμ Ζόνταγκ.

Η Ζίμενς στην προσπάθειά της να αποστασιοποιηθεί από το σκάνδαλο έχει αναστείλει τις παραδόσεις ενεργειακού εξοπλισμού σε κρατικές επιχειρήσεις της Ρωσίας και επανεξετάζει τις προϋπάρχουσες συμβάσεις.

Οι κυρώσεις σε βάρος της Κριμαίας από την ΕΕ στο πεδίο του ενεργειακού εξοπλισμού επιβλήθηκαν μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Μαύρης Θάλασσας από τη Μόσχα, το 2014.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων