Στα κάγκελα είναι από προχθές οι τραπεζίτες, μετά την εμμονή της κυβέρνησης και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στη διατήρηση του όρου συμμετοχής των μετόχων κατά 10% στην αύξηση των κεφαλαίων . Πίσω από αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, κρύβεται η φιλοδοξία της κυβέρνησης να φέρουν οι μέτοχοι λεφτά που έχουν στο εξωτερικό για να κρατήσουν τις θέσεις τους.
Ανώτερα τραπεζικά στελέχη θεωρούν ότι «το παιγνίδι έχει χαθεί… κανείς δεν ασχολείται με τη δουλειά… όλοι τρέχουν να μαζέψουν το 10%». Οι εξελίξεις είναι αναπάντεχες, καθώς «οι περισσότεροι τραπεζίτες ήλπιζαν πως το όλο ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα είχε κλείσει εντός του 2012 και τώρα είναι ζήτημα εάν θα μπορέσει να κλείσει μέσα στο Μάιο. Η λιτή δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, σύμφωνα με την οποία «οι διαδικασίες αναδιάρθρωσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος ακολουθούν το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο», τα λέει όλα.
Οι εκτιμήσεις είναι ότι η Εθνική δεν αποφεύγει την κρατικοποίηση και ότι με σοβαρές απώλειες και κόστος θα κρατηθεί στον ιδιωτικό τομέα η Alpha Bank.
Η Πειραιώς εκτιμά ότι ολοκληρώνεται το deal της εξαγοράς της Millennium Bank. Το σενάριο για να παραμείνει η Πειραιώς στον ιδιωτικό τομέα στηρίζεται σε δύο δυνατότητες: α) η Πορτογαλική BCP να γίνει μέτοχος της Πειραιώς και να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου με ποσό 400 εκατ. ευρώ και β) η Societe Generale (Γενική Τράπεζα) – να συμμετάσχει στην αύξηση με 175 εκατ. ευρώ, οπότε η Πειραιώς υπερκαλύπτει με 575 εκατ. ευρώ το 10% (530 εκατ. ευρώ) της κεφαλαιακής ενίσχυσης που πρέπει να καλύψουν οι ιδιώτες μέτοχοι. Στόχος του προέδρου της Μιχ. Σάλλα είναι να πετύχει μεγαλύτερη αύξηση στα 770 εκατ. ευρώ ώστε να μην αναγκαστεί να βγάλει μετατρέψιμα ομόλογα. Βέβαια, στην αγορά είναι επιφυλακτικοί για την έκβαση του εγχειρήματος και θεωρούν πως η Millennium μπορεί να είναι όχημα άλλου τύπου διάσωσης….
Πάντως, ο κυβερνητικός προγραμματισμός προβλέπει: το ΤΤ να βγει στην αγορά προς πώληση τέλος Ιουλίου. Εντός του Ιουνίου θα βγει το πωλητήριο της Proton.