Τρίτη, 17 Μαΐου, 2022

Οι τραπεζίτες μπροστά στην κρατικοποίηση

Αγωνία έχει κατακλύσει τα γραφεία διοικήσεων των τραπεζών μετά την ανακοίνωση των κεφαλαιακών αναγκών του κάθε πιστωτικού ιδρύματος από την Τράπεζα της Ελλάδος. Θεωρείται βέβαιη η κρατικοποίηση του νέου τραπεζικού σχήματος Εθνικής – Eurobank από τους αναλυτές, ενώ την ίδια ώρα υπάρχει μεγάλη ανησυχία στην Τράπεζα Πειραιώς, αλλά και στην Alpha Bank.

Η Εθνική Τράπεζα έχει τις μεγαλύτερες κεφαλαιακές ανάγκες, ύψους 9,76 δισ. ευρώ, ενώ μαζί με την Eurobank που έχει άλλα 5,8 δισ. ευρώ, θα έπρεπε να αναζητήσει από τις αγορές περί το 1,5 δισ. ευρώ για να έχει ιδιωτικό χαρακτήρα. Τα πρώτα σύννεφα πάνω από το deal ήδη έχουν κάνει την εμφάνιση τους. Σύμφωνα με πηγές, η διοίκηση της Εθνικής «βλέπει» όλες τις εναλλακτικές για το ποια θα είναι η πιο συμφέρουσα λύση για το νέο τραπεζικό σχήμα. Εξετάζεται η λύση να είναι θυγατρική (για το οποίο απαιτείται η απόκτηση του 60%) και η λύση επίσης της απορρόφησης (για το οποίο απαιτείται η απόκτηση του 90% των μετοχών της Eurobank).

Εκτός από τις σκιές που υπάρχουν για το νέο σχήμα, φήμες λένε ότι πολύ σύντομα η Εθνική Τράπεζα θα χρειαστεί και νέα κεφάλαια. Οι ίδιες φήμες ισχυρίζονται ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες της ΕΤΕ θα φτάσουν τα 13 δισ. ευρώ μέσα στο 2013…

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων