Λειτουργεί από ότι μαθαίνουμε το lobbying των τραπεζιτών για να κερδίσουν χρόνο και να καθυστερήσουν οι επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου που οφείλουν να διενεργήσουν προκειμένου να καλύψουν το 10% των κεφαλαιακών τους αναγκών από ιδιωτικά κεφάλαια. Το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε ότι έως το τέλος Απριλίου του τρέχοντος έτους, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλες.
Πράγματι λοιπόν, και η τρόικα φαίνεται να είναι σύμφωνη, αλλά και η ελληνική κυβέρνηση για την μετάθεση των Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου των τριών τραπεζών Εθνική, Alpha και Πειραιώς. Στόχος τους είναι να ξεκινήσει η Alpha Bank πρώτη, στις αρχές καλοκαιριού, να ακολουθήσει η Πειραιώς και το Φθινόπωρο να βγει στις αγορές η ΕΤΕ με την Eurobank, που θα έχει ολοκληρωθεί και η νομική τους συγχώνευση.
Όπως εγκαίρως είχαμε επισημάνει, η «γκρίνια» των τραπεζιτών για τους όρους εντάθηκε μετά την απόφαση επαναγοράς του ελληνικού χρέους που έφερε σε δυσμενέστατη θέση όλες τις μεγάλες και συστημικές τράπεζες.
Ο «αρχιτέκτονας» του lobbying για την αλλαγή των όρων ήταν ο επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας, ο Α. Τουρκολιάς. Φυσικά είχε και έχει συντονιστεί μαζί με τον Γ. Κωστόπουλο επικεφαλής της Alpha Bank και τον Μ. Σάλλα επικεφαλής της τράπεζας Πειραιώς, Όμως, ακόμα και πριν την απόφαση της επαναγοράς του ελληνικού χρέους, η μόνη τράπεζα η οποία κυριολεκτικά απαιτούσε από την ελληνική κυβέρνηση να αλλάξουν οι όροι ανακεφαλαιοποίησης ήταν η Εθνική. Μάλιστα, ακόμα και τη μέρα που υπογραφόταν το νομοσχέδιο από τους Υπουργούς προκειμένου να κατευθυνθεί προς τη Βουλή, τα στελέχη της Εθνικής Τράπεζας, έλεγαν σε κάθε ευκαιρία ότι οι όροι θα αλλάξουν… Η στάση αυτή εντυπωσίαζε ολόκληρη την αγορά αφού είναι το μόνο τραπεζικό σχήμα το οποίο θεωρείται ότι είναι αδύνατο να βρει 1,5 δισ. ευρώ που θα χρειαστεί μετά τη συγχώνευσή της με την Eurobank. Βέβαια οι εφοπλιστές έχουν αρκετά διαθέσιμα και μάλιστα αν οι όροι είναι καλοί… Ίδωμεν.
Εντυπωσιακό επίσης χαρακτηρίστηκε από τραπεζικούς κύκλους, το γεγονός ότι ο Α. Τουρκολίας λειτούργησε στο παρασκήνιο και ο Ν. Καραμούζης στο προσκήνιο, αφού βγήκε «δυνατά» στο Reuters και είπε ότι πρέπει να αλλάξει ο νόμος. Το ίδιο είπε και ο Τ. Θωμόπουλος σε χθεσινή συνέντευξη τύπου, επικεφαλής μέχρι και σήμερα του ΤΧΣ, αφού αύριο αναλαμβάνει η διοίκηση της Α. Σακελλαρίου.
Ο «καυγάς» για τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης πάντως, σχετίζεται με δύο βασικά στοιχεία. Το πρώτο αφορά το κόστος των κρατικών κεφαλαίων που θα λάβουν, την ίδια ώρα που λειτουργούν και θα λειτουργούν σε μία ζημιογόνο αγορά επί σειρά ετών. Και το δεύτερο, αφορά τους όρους με τους οποίους οι μέτοχοι θα επαναγοράσουν τις τράπεζες τους.
Στο μεταξύ οι όροι της επανακεφαλαιοποίησης είναι υπό αναθεώρηση και σχεδιάζονται από τους ίδιους τους τραπεζίτες, για να τους κάνουν πιο φιλικούς προς τους ιδιώτες επενδυτές!