Δευτέρα, 15 Αυγούστου, 2022

Οι τρεις… πονοκέφαλοι του Τσίπρα: Γιατί ο Ιανουάριος κρίνει το μέλλον της κυβέρνησης

Αντιμέτωπη με τρεις  προκλήσεις βρίσκεται η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα.

Το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και τα αρμόδια υπουργεία κινούνται από μάχη σε μάχη και ο βαθμός δυσκολίας για τη θετική έκβαση αυτών παραμένει υψηλός:

  1. Ασφαλιστικό: Σε “μητέρα των μαχών», φαίνεται να εξελίσσεται η ψηφοφορία για το Ασφαλιστικό. Η απόφαση για μη περικοπή των κύριων συντάξεων είναι ειλημμένη,με το Μέγαρο Μαξίμου να επιλέγει την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για εργοδότες και εργαζομένους. Επ’ αυτού, στυλώνουν, όμως, τα πόδια οι δανειστές. Η ηγεσία της κυβέρνησης πάντως, επιθυμεί η μεταρρύθμιση για το ασφαλιστικό να έχει πάρει το ‘πράσινο φως’ μέχρι τις 15 Γενάρη.
  2. Κόκκινα δάνεια: Τα «κόκκινα δάνεια» των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι το επόμενο ναρκοπέδιο, μετά τα στεγαστικά πρώτης κατοικίας, που καλείται να διανύσει η κυβέρνηση μέσα στις επόμενες μέρες. Πολύ δύσκολο δε, είναι να πετύχει την οριζόντια εξαίρεση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το θεσμικό πλαίσιο της πώλησης των δανείων σε funds. Ωστόσο, θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί το περιθώριο που εξασφάλισε με τους δανειστές για να διαπραγματευτεί ένα πλαίσιο βαθμιαίας προστασίας.
  3. Φορολογία των αγροτών: Για τον Φεβρουάριο και πέρα μετατίθεται η νομοθέτηση της φορολόγησης των αγροτών. Στο Μέγαρο Μαξίμου κερδίζουν λίγο χρόνο ακόμα, απομακρύνοντας τις αντιδράσεις των αγροτών, έστω και προσωρινά, αφού όπως εξηγούν κυβερνητικές πηγές δεν περιλαμβάνεται τελικά στη λίστα της πρώτης αξιολόγησης.

Με βάση τα παραπάνω, μήνας-ορόσημο για να ανοίξει ο δρόμος προς την αξιολόγηση είναι ο Ιανουάριος με το καλό σενάριο να θέλει εντός του Φεβρουαρίου να έχει ολοκληρωθεί με θετικό πρόσημο το τεστ από την πλευρά των δανειστών, για να ανοίξει ο δρόμος για την απομείωση του χρέους.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων