Πέμπτη, 11 Αυγούστου, 2022

Οι τροφές που διώχνουν το άγχος

Υπάρχουν τροφές που μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμε το άγχος που μας καταβάλλει καθημερινά.

Μόνο το 36,9% όσων υποφέρουν από άγχος ακολουθούν κάποια θεραπεία για να το αντιμετωπίσουν, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση για το Άγχος.

Σύμφωνα με τον διατροφολόγο Ali Miller η βελτίωση της διατροφής μας συμβάλλει στην καλή ψυχολογία και τη μείωση του στρες.

Οι τροφές που περιέχουν μαγνήσιο όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το κακάο, το αβοκάντο, τα καρύδια και οι σπόροι καταστέλλουν τις ορμόνες που ευθύνονται για την εκδήλωση του άγχους, όπως είναι η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη.

HTML tutorial

Η χολίνη ενισχύει την παραγωγή ακετυλοχολίνης, ενός κρίσιμου για τη λειτουργία του εγκεφάλου νευροδιαβιβαστή που μεταξύ άλλων ελέγχει και την εκδήλωση του άγχους. Βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως είναι η Β12, η βιοτίνη και η Β6, είναι επίσης απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος και για τη διατήρηση των ορμονών του στρες σε φυσιολογικά επίπεδα. Ο κρόκος αυγών, ο σολομός και τα οστρακοειδή είναι τροφές πλούσιες σε χολίνη και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Η σκόνη matcha, τα αφεψήματα βοτάνων και τα μανιτάρια είναι πηγές L-θεανίνης, μιας ένωσης που μειώνει τα υψηλά επίπεδα στρες, αυξάνει την γνωστική ικανότητα και ρυθμίζει τη λειτουργία των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου. Η L-θεανίνη αυξάνει επίσης την παραγωγή της σεροτονίνης, της ντοπαμίνης και του GABA, δύο νευροδιαβιβαστών που συμβάλλουν στη χαλάρωση του νευρικού συστήματος.

Τα προβιοτικά, τα καλά βακτήρια που υπάρχουν στο έντερο, συμβάλλουν στην ενίσχυση του πεπτικού και στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Ο εγκέφαλος και το έντερο συνδέονται με αποτέλεσμα όταν υπάρχει κάποια ανισορροπία στα βακτήριά του να παράγονται ορμόνες που ευθύνονται για την εκδήλωση του στρες. Έρευνες επισημαίνουν επίσης ότι ο φυτογαλακτοβάκιλος (Lactobacillus plantarum), ένα προβιοτικό που βρίσκεται στο γιαούρτι, συμβάλλει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του στρες και του άγχους.

 

Πηγή: Medical Daily

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων