Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός
Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους βρίσκονται στο λιβυκό πέλαγος σε απόσταση αναπνοής από την Κρήτη αφού κατέλαβαν την πόλη Ντέρνα, στα βόρεια σύνορα της Λιβύης, σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN.
«Η μαύρη σημαία (του Ισλαμικού Κράτους) ανεμίζει πάνω στα κυβερνητικά κτίρια. Τα αυτοκίνητα της αστυνομίας μεταφέρουν τα διακριτικά του ΙΚ. Το τοπικό γήπεδο ποδοσφαίρου χρησιμοποιείται για δημόσιες εκτελέσεις. Όλα αυτά σε μία πόλη της Συρίας ή του Ιράκ; Όχι”, Σε μία πόλη στην ακτή της Μεσογείου, στη Λιβύη» αναφέρει το ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού πρακτορείου CNN.
«Δημιουργούν ήδη ένα ισλαμικό εμιράτο στην Ανατολική Λιβύη» αναφέρει πρώην μαχητής του ΙΚ τονίζοντας ότι «το ΙΚ αποτελεί σοβαρή απειλή για τη Λιβύη». Όπως παρουσιάζει το ρεπορτάζ, η πόλη Ντέρνα με πληθυσμό 100.000 ανθρώπων απέχει μόνο 320 χιλιόμετρα από την Κρήτη και βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο των τζιχαντιστών.
Οι τζιχαντιστές αναμένεται να κινηθούν προς τα δυτικά κατά μήκος της βόρειας ακτής της Αφρικής αφού σύμφωνα με Λίβυους αξιωματούχους που μίλησαν στο CNN, εκμεταλλεύονται το πολιτικό χάος που επικρατεί στην περιοχή.
Φοβερές απειλές εξαπέλυσε ο Μουτζαχεντίν της Λιβύης προς «τους κοσμικούς και τους κοινοβουλευτικούς και τους πυλώνες τους από την αστυνομία και το στρατό» σε ηχογραφημένο μήνυμα την προηγούμενη εβδομάδα: «Έχουμε ετοιμάσει για εσάς το πιο πικρό από τα ποτήρια, και τον χειρότερο θάνατο».
Δεν έχουν περάσει πολλές μέρες από τις ανακοινώσεις του Ομπάμα στις οποίες ανέφερε ότι το καθεστώς Άσαντ στη Συρία θα πρέπει να νικηθεί προκειμένου να διευκολυνθεί η μάχη ενάντια στους τζιχαντιστές, σε μια καθαρή κατεύθυνση εξυπηρέτησης των γεωπολιτικών στρατηγικών σκοπών της Τουρκίας αλλά και της Δύσης, ολοκληρώνοντας έναν πόλεμο που είχε ξεκινήσει νωρίτερα και που αποτέλεσε και το εύφορο έδαφος ανάπτυξης του Ισλαμικού Κράτους. Σήμερα το ΝΑΤΟ πρέπει να πάρει στα σοβαρά υπόψιν του την αυξανόμενη απειλή νότια της Ευρώπης και να προασπίσει την ασφάλεια των λαών που ζουν στην περιοχή, όπως η Ελλάδα. Οποιαδήποτε καθυστέρηση θα έχει εγκληματικές και ιστορικές ίσως ευθύνες για ό,τι μπορεί να επακολουθήσει.