Οι εποχικές ιώσεις και όχι ο κορονοϊός, οδηγούν, σήμερα, εκατοντάδες παιδιά στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, στις εφημερίες των παιδιατρικών νοσοκομείων.
Κατά την προηγούμενη εφημερία στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», έφτασαν με ιογενή λοίμωξη διακόσια ογδόντα παιδιά. Και δεν βρέθηκε κανένα θετικό στον κορονοϊό!
Οι μικροί ασθενείς υποφέρουν από τις «ξεχασμένες» τα χρόνια της πανδημίας εποχικές ιογενείς λοιμώξεις, οι οποίες έχουν κάνει «επιθετικά» την εμφάνισή τους, πολύ νωρίτερα, απ’ ό,τι συνέβαινε παλιότερα.
Συνέντευξη στη Σοφία Πατραμάνη
Η κα Αθανασία Λουρίδα, παιδίατρος – λοιμωξιολόγος, διευθύντρια ΕΣΥ στην Α’ Παιδιατρική κλινική του «Αγία Σοφία» και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων μιλάει στο ertnews.gr για τους ιούς της εποχής και εξηγεί τους λόγους επέλασης τόσων ιώσεων, ενώ ο καιρός κρατάει, ακόμη, τα παιδιά έξω, χωρίς να δημιουργούνται, συχνά, συνθήκες συγχρωτισμού.
«Οι ιοί αυτοί υπήρχαν, ανέκαθεν. Τα τελευταία 2-3 χρόνια η διασπορά τους περιορίστηκε, σημαντικά, λόγω των περιοριστικών μέτρων και της χρήσης της μάσκας. Τώρα, τα μέτρα χαλάρωσαν και δεν υπάρχουν μάσκες. Αυτό που βλέπουμε είναι η φυσική πορεία αυτών των ιών, που «θέλουν» το χώρο τους».
Πολλές από τις ιώσεις οφείλονται σε αδενοϊούς, εξηγεί η κα Λουρίδα.
«Οι αδενοϊοί κάνουν βαριά εικόνα, που μοιάζει με γρίπη. Με πυρετό 40, πονόλαιμο, βήχα.»
Και ο συγκυτιακός ιός (RSV), ο οποίος έχει προκαλέσει πολλές λοιμώξεις σε παιδιά στις ΗΠΑ, κατά το τελευταίο διάστημα;
“O RSV συχνά προκαλεί σοβαρές λοιμώξεις του αναπνευστικού σε μικρά παιδιά κάτω των πέντε ετών και, κυρίως σε βρέφη, κάτω των έξι μηνών. Βαριά εικόνα δίνει και σε ηλικιωμένους, που είναι ανοσοκατεσταλμένοι.
Ανέκαθεν έμπαιναν παιδιά στα νοσοκομεία, με λοίμωξη από το συγκυτιακό ιό. Δεν είναι κάτι καινούργιο. Απλά, η συνύπαρξη με τον κορονοϊό, τη γρίπη και τις άλλες εποχικές ιώσεις, ενδέχεται να προκαλέσει πίεση, τους χειμερινούς μήνες».
Την εμφάνισή της έχει κάνει νωρίτερα, εφέτος και η γρίπη.
«Έχουμε σποραδικά κρούσματα, σε παιδιά. Τώρα, φαίνεται πως αρχίζει η δραστηριότητα της γρίπης και στη χώρα μας», αναφέρει η κα Λουρίδα.
Οι νοσηλείες από κορονοϊό παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα στα παιδιατρικά νοσοκομεία. Δέκα έως δώδεκα παιδιά νοσηλεύονται, συνολικά, τις τελευταίες ημέρες.
«Πολλά παιδιά νόσησαν το καλοκαίρι – Ιούλιο και Αύγουστο. Άλλα παιδιά 5-11 ετών, όπως και αρκετοί έφηβοι, έχουν εμβολιαστεί. Επίσης, η υποπαραλλαγή Όμικρον 5, που κυριαρχεί στη χώρα μας, έχει πιο ήπιες εκδηλώσεις.»
Τί πρέπει να προσέχουν οι γονείς, για τη θωράκιση των παιδιών τους απέναντι σε σοβαρές ιογενείς λοιμώξεις;
«Τα παιδιά πρέπει να ξεκουράζονται επαρκώς, να τρέφονται σωστά και να κοιμούνται καλά. Όταν έχουν συμπτώματα κρυολογήματος, τα παιδιά πρέπει να μένουν στο σπίτι. Να μην τα στέλνουν οι γονείς στο σχολείο ή τον παιδικό σταθμό με βήχα και συνάχι. Κυρίως, για να μην κάνουν τα ίδια επιπλοκές, αλλά και για την αποφυγή της διασποράς διαφόρων ιών.
Αν τα παιδιά έχουν έντονη συμπτωματολογία ή παράταση του πυρετού, οι γονείς πρέπει να συμβουλεύονται τον παιδίατρο».
Η κα Λουρίδα επισημαίνει την αξία του εμβολιασμού για την πρόληψη σοβαρών λοιμώξεων από τη γρίπη ή τον κορονοϊό.
«Πρέπει να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο όλα τα παιδιά που πηγαίνουν στους παιδικούς σταθμούς και τα σχολεία. Και για τα παιδιά από την ηλικία των πέντε ετών, ισχύει το ίδιο και για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού», αναφέρει η κα Λουρίδα και τονίζει:
«Όποιο όπλο είναι διαθέσιμο, για την πρόληψη δυσάρεστων καταστάσεων, πρέπει να το χρησιμοποιούμε».