Οι υπουργοί Υγείας της G7 συναντώνται σήμερα και αύριο, Παρασκευή, στην Βρετανία για να συζητήσουν την διεύρυνση της πρόσβασης στα εμβόλια κατά της COVID-19 παγκοσμίως και τα μέσα για τον καλύτερο εντοπισμό των υγειονομικών κινδύνων που συνδέονται με τα ζώα.
Μια εβδομάδα πριν από την σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά ανεπτυγμένων οικονομικά κρατών του πλανήτη που θα διεξαχθεί στην Αγγλία, οι υπουργοί Υγείας της Γερμανίας, του Καναδά, των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας και της Βρετανίας, οι οποίοι συναντώνται στην Οξφόρδη, αναμένεται “να δεσμευτούν για την καταπολέμηση των μελλοντικών υγειονομικών απειλών, συνεργαζόμενοι για τον εντοπισμό των προειδοποιητικών σημάτων που προέρχονται από τα ζώα και το περιβάλλον”, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Υγείας.
Οι υπουργοί Υγείας της G7 σκοπεύουν να υιοθετήσουν μια “νέα προσέγγιση” προς αυτήν την κατεύθυνση “για να αποφευχθεί η διάδοση ασθενειών”, καθώς τρεις στις πέντε λοιμώξεις περνούν από τα ζώα στους ανθρώπους, διευκρίνισε το υπουργείο.
Οι υπουργοί Υγείας της G7 συναντώνται σήμερα και αύριο εν μέσω αυξανόμενων αιτημάτων προς τις πλούσιες χώρες να κάνουν περισσότερα για να διευκολύνουν τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 των φτωχών χωρών, στις οποίες οι δόσεις εμβολίων κατά της νόσου που προκαλεί ο νέος κορονοϊός φτάνουν με το σταγονόμετρο.
Αυτοί καλούνται επίσης να εξετάσουν έκθεση που προετοίμασε η βρετανική διπλωματία όσον αφορά τις προόδους που έχει επιτύχει η G7 από το 2015 για να βελτιώσει την πρόσβαση σε εμβόλια στον κόσμο και για να βοηθήσει στον έλεγχο των μολυσματικών ασθενειών.
Οι χώρες της G7 έχουν ήδη δεσμευτεί να αυξήσουν την βοήθειά τους στον διεθνή μηχανισμό διαμοιρασμού εμβολίων κατά της COVID-19, τον COVAX. Ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας Ματ Χάνκοκ υπογράμμισε χθες, Τετάρτη, ότι περισσότερες από μισό δισεκατομμύριο δόσεις του εμβολίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca, που δημιουργήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν παραδοθεί στον κόσμο, στην πλειονότητά τους σε φτωχές χώρες.
Ωστόσο τα αιτήματα να επιταχυνθεί ο διαμοιρασμός των εμβολίων κατά της COVID-19 πολλαπλασιάζονται.
Κατά τη διάρκεια συνόδου των υπουργών Οικονομικών της G7 αύριο, Παρασκευή, στο Λονδίνο, η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), αναμένεται να παρουσιάσει ένα σχέδιο με μειωμένο κόστος που θα επιτρέψει να δοθεί τέλος στην πανδημία διευρύνοντας τον εμβολιασμό κατά της COVID-19.
Το σχέδιο αυτό, το οποίο εκπονήθηκε σε διαβούλευση με την Παγκόσμια Τράπεζα, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), απαιτεί πράγματι μια οικονομικά περιορισμένη προσπάθεια: 50 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που απέχει πολύ για παράδειγμα από τα 1.900 δισεκατομμύρια του πιο πρόσφατου σχεδίου τόνωσης της οικονομίας των ΗΠΑ.
“Παγκοσμίως είμαστε μόνον τόσο ισχυροί όσο ο πιο αδύναμος κρίκος στην αλυσίδα υγειονομικής ασφάλειας. Κανένας δεν είναι ασφαλής έως ότου όλοι είμαστε ασφαλείς”, αναφέρει ο Χάνκοκ σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα ενόψει της συνόδου.