«Βαθιά ανησυχία» για υψηλά ποσοστά του πληθωρισμού στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την ευρωζώνη εκφράζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην ετήσια έκθεσή του για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Στην έκθεση που εγκρίθηκε με 418 ψήφους υπέρ, 157 κατά και 42 αποχές, τονίζονται «οι επιζήμιες επιπτώσεις του πληθωρισμού στην ανταγωνιστικότητα, τις επενδύσεις, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην αγοραστική δύναμη, η οποία επηρεάζει ιδιαίτερα όσους έχουν σταθερό ή περιορισμένο εισόδημα».
Η συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο έγινε ως είθισται, παρουσία της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αν και αναγνωρίζει ότι η ΕΚΤ «απολαμβάνει νομικά, πολιτική ανεξαρτησία», διατυπώνει με την έκθεση 11 σημεία και μια σειρά από επικρίσεις, αλλά και αιτήματα.
Στο τρίτο σημείο της έκθεσης μάλιστα διατυπώνεται η ανησυχία ότι «η ΕΚΤ διατρέχει τον κίνδυνο να χάσει την αξιοπιστία της, αν δεν καταφέρει να φέρει τον πληθωρισμό στο επίπεδο-στόχο αρκετά γρήγορα».
Ο κύριος στόχος της ΕΚΤ είναι να εγγυηθεί τη σταθερότητα των τιμών στην ευρωζώνη. Για να το πετύχει αυτό, έχει θέσει στόχο να μειώσει τον πληθωρισμό γύρω στο 2%.
Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή στην ευρωζώνη ήταν 2,8%, τον Ιανουάριο.
Στο θέμα των υψηλών επιτοκίων της ΕΚΤ, η έκθεση δεν μπαίνει στη συζήτηση για το ιδανικό χρονοδιάγραμμα για τη μείωσή τους ώστε να καταστεί φθηνότερος ο δανεισμός, αλλά απαιτεί από την ΕΚΤ να κάνει κάτι που θα μπορούσε να συνιστά μια επανάσταση στη νομισματική πολιτική: μια αλλαγή στον τρόπο αντίληψης και ερμηνείας του στόχου της για τον πληθωρισμό.
Το έγγραφο προειδοποιεί την ΕΚΤ ότι ο πληθωρισμός είναι ένα είδος «φόρου» που επηρεάζει σε μεγαλύτερο βαθμό τα νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα, γεγονός που αυξάνει, ακόμη περισσότερο την ανάγκη δράσης της κεντρικής τράπεζας.
Άργησε να δράσει η ΕΚΤ
Για όλους αυτούς τους λόγους η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εισηγητής της οποίας ήταν ο Βέλγος ευρωβουλευτής Γιόχαν φαν Οβερντελτ του ECR (Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές), κρίνει ότι «μια ταχύτερη απάντηση» από την ΕΚΤ «θα μπορούσε να είχε νωρίτερα αντίκτυπο» στον πληθωρισμό και, ως εκ τούτου, να «αποφευχθεί το ανώτατο όριο του 10,6% που καταγράφηκε τον Οκτώβριο του 2022».
«Η ΕΚΤ ξεκίνησε τη μάχη κατά του πληθωρισμού πολύ αργά. Τουλάχιστον με έξι μήνες καθυστέρηση», τόνισε ο Βέλγος εισηγητής, προσθέτοντας: «Η σταθερότητα των τιμών απέχει πολύ από το να έχει επιτευχθεί».
Πηγή naftemporiki.gr