Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής
Follow @j_koutroubis
Την Δευτέρα ήταν μία από τις χειρότερες μέρες της παρατεταμένης κατάστασης που βιώνει η χώρα τον τελευταίο μήνα και ειδικότερα από την στιγμή που έκλεισαν οι τράπεζες. Χθες άνοιξε το χρηματιστήριο και τα αποτελέσματα ήταν δραματικά, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο λόγω του επί 25 ημερών κλεισίματος του χρηματιστηρίου.
Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 668,06 μονάδες, με δραματική πτώση 16,23%, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Σεπτεμβρίου του 2012, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίησης της αγοράς μειώθηκε σήμερα κατά 8,4 δισ. ευρώ. Οι τράπεζες σημείωσαν βουτιά 30%, κλείνοντας στο limit down. Η αγορά αποτιμά τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται, κυρίως, στο χώρο των τραπεζών με τους αναλυτές να κάνουν λόγο για μία ειδικού τύπου συνεδρίαση.
Ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Σ. Λαζαρίδης χαρακτήρισε, μιλώντας στο Bloomberg, αναμενόμενη τη σημερινή πτώση των τιμών των μετοχών, μετά από πέντε εβδομάδες αργίας, ενώ τόνισε ότι το ζητούμενο είναι η εξισορρόπηση της αγοράς, αφού αφομοιώσει το όσα έχουν συμβεί τον τελευταίο μήνα.
Ενδοσυνεδριακά ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε χαμηλότερη τιμή στις 615,22 μονάδες, όταν σημείωνε πτώση έως και 22,88%, η οποία περιορίστηκε μερικώς στη συνέχεια.
Κλειδωμένος στο κατώτατο όριο διακύμανσης έκλεισε ο τραπεζικός δείκτης με το ανεκτέλεστο υπόλοιπο πωλήσεων για τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες να ξεπερνά τα 500 εκατ. μετοχές.
Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 67,660 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 16,37%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 16,03%.
Πτωτικά κινήθηκαν όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των Τραπεζών (-29,92%), της Υγείας (-28,48%), των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-24,62%) και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-19,42%).
Ανοδικά κινήθηκαν 9 μετοχές, 90 πτωτικά και 3 παρέμειναν σταθερές.
Με άνοδο έκλεισαν οι μετοχές: Δρομέας+28,95%, Γ. Ε. Δημητρίου +20,00%, Αττικές Εκδόσεις +9,98%, Έλαστρον +9,79%, Αφοί Κορδέλλου +4,76%, Ευρωσύμβουλοι +2,78%,Κανάκης +2,16%), Ηρακλής +1,67% και Γαλαξίδι +0,18%.
Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Εθνική -30,00%, Πειραιώς -30,00%, Attica Bank -30,00%, J&P Αβαξ -30,00% και Ελλάκτωρ -29,95%.
Πέρα από την μεγαλύτερη πτώση στις μετοχές των τραπεζών που ήδη έχουν σοβαρά προβλήματα με την λειτουργία τους, διότι για αρκετές μέρες δεν γινόταν καμία συναλλαγή και τα δάνεια είναι ενέχυρα στην ΕΚΤ, υπάρχει σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ πρόβλημα στην απορροφητικότητα των κονδυλίων.
Ειδικότερα, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ στην επιστολή του προς τον Υπουργό Οικονομίας Γεώργιο Σταθάκη αναφέρει ότι: «η σχετική κατάσταση τείνει να καταστεί μη διαχειρίσιμη, καθότι πλέον οι εργοληπτικές εταιρείες κινούν τις διαδικασίες της παρ. 2 του άρθρου 7 του ν. 1418/84, απαιτώντας από τους δήμους την καταβολή της συνολικής ζημίας, που έχουν υποστεί λόγω της διακοπής των εργασιών», και ζητά από τον υπουργό, «λαμβάνοντας υπόψη τη δεδομένη χρονική στιγμή που βρισκόμαστε (5 μήνες πριν τη λήξη της περιόδου επιλεξιμότητας) καθώς και την κρισιμότητα και τον κατεπείγοντα χαρακτήρα των προβλημάτων αυτών, να αναλάβετε, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας, τις κατάλληλες πρωτοβουλίες για τη διευθέτησή τους».
Ακόμη, προειδοποιεί για το ενδεχόμενο διακοπής των εργασιών σε συμβασιοποιημένα έργα σε δήμους όλης της χώρας, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013, και τον κίνδυνο να κληθούν οι δήμοι να επωμιστούν το κόστος.
Επισημαίνει, επίσης, την υποχρηματοδότηση των υλοποιούμενων έργων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με αποτέλεσμα την ύπαρξη διακοπής εργασιών για το μεγαλύτερο μέρος των εκτελούμενων έργων των Δήμων και την παράταση της περιόδου επιλεξιμότητας του ΕΣΠΑ 2007-13 μέχρι την 31-12-2016.
Σημειώνεται, πως σύμφωνα με στοιχεία, από σχετική έρευνα της ΚΕΔΕ, σε 113 δήμους (δηλαδή το 1/3 του συνόλου της Χώρας), έχει γίνει διακοπή εργασιών σε 387 έργα συνολικού συμβασιοποιημένου προϋπολογισμού περί τα 600 εκατ. ευρώ. Συνεπώς, αναφέρει η ΚΕΔΕ, για το σύνολο των δήμων το συνολικό ποσό των συμβάσεων για τις οποίες οι εργοληπτικές εταιρείες έχουν προχωρήσει σε διακοπή εργασιών εκτιμάται περί το 1,2 δισ. ευρώ.
Εν κατακλείδι, οι συνέπειες της δημιουργικής ασάφειας και της μη επίτευξης συμφωνίας πριν από πέντε μήνες έχουν ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολύ σοβαρές συνέπειες στην εξέλιξη της οικονομίας του κράτους, ειδικά μετά την πτώση του τραπεζικού συστήματος. Σίγουρα, θα πρέπει να επισπευσθούν οι διαδικασίες των όρων του μνημονίου προκειμένου να ξεκινήσει η εφαρμογή των μέτρων και είσπραξη των δόσεων προκειμένου να εισρεύσει ρευστότητα και πάλι στην αγορά που έχει υποστεί διευρυμένη στάση πληρωμών.