Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Το κόστος από τις καταστροφές στις υποδομές και οι οικονομικές απώλειες στον εμφύλιο πόλεμο στην Υεμένη ανέρχεται σε περισσότερα από 14 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι στιγμής, σύμφωνα με εμπιστευτική έκθεση που αναδεικνύει την προσπάθεια που απαιτείται για την ανοικοδόμηση της χώρας, όπου περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού υποφέρει από υποσιτισμό.
«Η σύγκρουση έχει μέχρι στιγμής στοιχίσει σε ζημιές (ολικές ή μερικές) σχεδόν 7 δισεκατομμύρια δολάρια και σε οικονομικές απώλειες πάνω από 7,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε σχέση με τους δείκτες παραγωγής», αναφέρει η κοινή έκθεση της 6ης Μαΐου από την Παγκόσμια Τράπεζα, τα Ηνωμένα Έθνη, την Ισλαμική Τράπεζα Ανάπτυξης και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του προέδρου Abd Rabbu Mansour Hadi μάχεται τους Χούθι (συμμάχους του Ιράν) στη διάρκεια των εμφύλιων συγκρούσεων, ενώ ταυτόχρονα βρίσκεται αντιμέτωπη με την Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο.
Ο 16μηνος εμφύλιος πόλεμος στην Υεμένη έχει κοστίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε πάνω από 6.500 ανθρώπους, έχει προκαλέσει το εκτοπισμό πάνω από 2,5 εκατομμυρίων ατόμων, ενώ παράλληλα έχει συμβάλει σε μια ανθρωπιστική καταστροφή άνευ προγουμένου.
Η Προκαταρκτική Έκθεση Αξιολόγησης Ζημιών και Αναγκών, όπως ονομάζεται η προαναφερθείσα έκθεση, αποτελεί ένα εσωτερικό έγγραφο εργασίας που δεν πρόκειται να κυκλοφορήσει δημοσίως. «Αυτά τα προκαταρκτικά ευρήματα δεν είναι μόνο τμηματικά, αλλά επιπλέον εξελίσσονται συνεχώς, επειδή η σύγκρουση βρίσκεται σε εξέλιξη», συμπληρώνει η έκθεση. Να αναφερθεί επίσης ότι η αξιολόγηση διεξήχθη ανάμεσα στα τέλη του 2015 και στις αρχές του τρέχοντος έτους.
Σχετική έρευνα του Υπουργείου Παιδείας της Υεμένης, που επικαλείται η έκθεση, έδειξε ότι από τα 1.671 σχολεία στις 20 επαρχίες που υπέστησαν ζημιές, τα 287 χρήζουν ανοικοδόμησης, 544 χρησιμεύουν ως καταφύγια για τους εσωτερικά εκτοπισμένους, και 33 έχουν καταληφθεί από ένοπλες ομάδες. Με βάση το δείγμα των 143 σχολείων, το εκτιμώμενο κόστος των ζημιών ανέρχεται σε 269 εκατομμύρια δολάρια.
Τέλος, επικαλούμενη το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας και Πληθυσμού, η έκθεση αναφέρει ότι 900 από τις 3.652 εγκαταστάσεις που παρέχουν υπηρεσίες εμβολιασμού δεν λειτουργούσαν στις αρχές του 2016, αφήνοντας 2,6 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 15 ετών εκτεθειμένα σε κίνδυνο να προσβληθούν από την ιλαρά.
Πηγή: Reuters