Τρίτη, 17 Μαΐου, 2022

Όλα κρέμονται σε μια κλωστή

Ένα ευνοϊκότερο κλίμα διαμορφώνει για την Τρόικα και τους αναμενόμενους ελέγχους της, η συμφωνία για χώρες που τελούν υπό εποπτεία, η οποία επιτεύχθηκε μεταξύ Eurogroup και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, γεγονός που θα διευκολύνει τόσο τη χώρα μας, όσο και την Κύπρο.

Κι αυτό γιατί δεν θα απαιτείται αναγκαστικά Μνημόνιο ούτε τριμηνιαίοι έλεγχοι, μέχρις ότου η υπό εποπτεία χώρα αποπληρώσει το 75% της χρηματοδότησης που έχει πάρει. Επίσης, συμφωνήθηκε από τις περικοπές στους κρατικούς προϋπολογισμούς να εξαιρούνται οι δημόσιες επενδύσεις που συμβάλουν στην ανάπτυξη.

Και ενώ υπάρχει αυτό το καλό νέο, από τη μια το πρακτορείο Bloomberg μας επιβεβαιώνει ότι η γερμανική εταιρεία Hochtief είναι αποφασισμένη να πουλήσει το ποσοστό που διαθέτει σε έξι αεροδρόμια, ανάμεσά τους και το «Ελ. Βενιζέλος». Δεν γνωρίζω την στρατηγική της εταιρείας, αφού αφορά 6 αεροδρόμια, αλλά η αποχώρηση αυτή έχει τον συμβολισμό της.

Από την άλλη, ένα ταξιδιωτικό γραφείο της Νέας Υόρκης, διοργανώνει για τους πελάτες του 3ωρες ξεναγήσεις στην Αθήνα της κρίσης με 75 ευρώ το άτομο και θέμα τη φτωχοποίηση και τις λαϊκές αντιδράσεις. Δεν ξέρουμε αν το εν λόγω πρακτορείο θα πληρώνει κάποιο συνδικάτο να κάνει μια δυναμική διαδήλωση για να δουν τα Αμερικανάκια ή θα μαζεύει μια ομάδα ανέργων που να ζητιανεύουν στο δρόμο, αλλά αν φτάσαμε η κρίση να γίνει και τουριστική ατραξιόν, τότε πρέπει να δούμε τα πράγματα από την αρχή.

Η κατάσταση θυμίζει τη λαϊκή ρήση «μια στο καρφί και μια στο πέταλο» γεγονός που εδραιώνει την αβεβαιότητα, τη σύγχυση και αυγατίζει τον θυμό. Όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς εξομολογείται σε βουλευτές του ότι αν την βγάλουμε καθαρή μέχρι τον Ιούνιο, τον Σεπτέμβριο θα απογειωθούμε, είναι προφανές ότι η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται πως τα πράγματα κρέμονται από μια κλωστή.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων