H κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, μετά την αποτυχία της διεξαγωγής εκλογών με αφορμή την ΕΡΤ λόγω της απαγόρευσης που επέβαλαν οι πιστωτές της χώρας, αντιλαμβάνεται ότι θα χρειασθεί ένα νέο δάνειο- για να καλύψει τα συνεχώς αυξανόμενα δημοσιονομικά κενά- που θα συνοδεύεται από ένα νέο Μνημόνιο, το οποίο όμως δεν θα μπορέσει να αντέξει πολιτικά.
Με τη βοήθεια της σκλήρυνσης της στάσης του Βερολίνου και το αμερικανικό άνοιγμα, η Αθήνα αρχίζει να σκέφτεται πως ότι είναι να κάνει πρέπει να το κάνει πριν τις γερμανικές εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου. Για να κάνει οτιδήποτε μη αρεστό στο Βερολίνο όμως, χρειάζεται σοβαρά ερείσματα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Με δεδομένο ότι τα προβλήματα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας πολλαπλασιάζονται, με δεδομένα τα δύο πλέον Α της Γαλλικής Δημοκρατίας, η σύμπηξη ενός μετώπου για την ανάπτυξη που θα γυρίσει την πλάτη στη μέθοδο του Βερολίνου αρχίζει να μοιάζει δυνατή.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, σήμερα στις 12 το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός της υπερχρεωμένης και υφεσιακής Ιταλίας Ενρίκο Λέτα θα συναντήσει στο Μαξίμου τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά. Ο Ιταλός πρωθυπουργός εντάσσει την επίσκεψή του στην προοπτική για «μια άλλη Ευρώπη με εργασία πολιτισμό και ελπίδα ως λέξεις-κλειδιά. Η Αθήνα είναι το σύμβολο μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης που πρέπει να αλλάξει». Δήλωσε στο ΑΠΕ ότι «το μέλλον της Ευρώπης, της Γηραιάς Ηπείρου που πρέπει να γίνει διαφορετικό από τo σημερινό, ώστε οι πολίτες να πάψουν να την εκλαμβάνουν ως μητριά και τιμωρό και να την δουν ως πηγή ελπίδας και ένα ενιαίο σύνολο που προσφέρει θετικές ευκαιρίες» και πρόσθεσε: «Έρχομαι στην Αθήνα για να ενθαρρύνω την ελληνική κοινή γνώμη και για να πω ότι υπάρχει μια Ευρώπη που θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα, ώστε να βοηθήσει και τον εαυτό της».
Η επίσκεψη Λέτα είναι κρίσιμη και χωρίς αμφιβολία θα παίξει το ρόλο της στις αποφάσεις του Μαξίμου που θα ληφθούν αμέσως μετά την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο και το Δεκαπεντάυγουστο.