Πέμπτη, 7 Ιουλίου, 2022

Όλαφ Σολτς κατά φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ τα έκανε σκ…α με τα εμβόλια

Μεγάλη αναταραχή στην ευρωπαϊκή οικογένεια, συνεχίζει να δημιουργεί η περιορισμένη παράδοση εμβολίων αλλά και η διαχείριση του ζητήματος εξαρχής.

Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας και υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς δεν δίστασε να εκφράσει την αγανάκτησή του για τον τρόπο που χειρίστηκε η ΕΕ την προαγορά και διανομή των εμβολίων κατά του κορονοϊού.

Ο Σολτς, που δεν συνηθίζεται να χάνει την ψυχραιμία του, σύμφωνα με την Bild εξαπέλυσε ευθείες βολές κατά της Κομισιόν και συγκεκριμένα κατά της επικεφαλής της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Κατα τη διάρκεια του συμβουλίου της Κομισιόν, το βράδυ της Τετάρτης, ο Σολτς φέρεται, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό να είπε πως η ΕΕ «τα έκανε σκ..α» στην παραγγελία των εμβολίων.

Εξέφρασε δε την αγανάκτισή του προσθέτοντας πως δεν επιθυμεί τώρα να «συνεχιστεί αυτό το χάλι». Μάλιστα, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα δεν δίστασε να κατονομάσει και προσωπικά την Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν ως υπέυθυνη για την κατάσταση στην οποία περιήλθε η ΕΕ στο ζήτημα του εμβολιασμού.

Τον ρόλο του «πυροσβέστη» φαίνεται να ανέλαβε η ‘Ανγκελα Μέρκελ, η οποία έβαλε τέλος στα οξυμένα πνεύματα.

Στα τέλη Ιανουαρίου, ο Σολτες είχε επικρίνει ξανά την ΕΕ σχετικά με την προμήθεια των εμβολίων.

«Θα ήταν καλό αν η Ευρώπη είχε παραγγείλει περισσότερα εμβόλια. Πολύ πέρα από τις ανάγκες της» είχε αναφέρει στη Süddeutsche Zeitung.

Πάντως, σύμφωνα με τα λεγόμενα της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη La Republia, «εντός του καλοκαιριού θα εμβολιάσουμε το 70% των ευρωπαίων», ενώ για τις ελλείψεις που παρατηρήθηκαν στις παραδόσεις των δόσεων των εμβολίων της εταιρείας AstraZeneca, η Φον ντερ Λάιεν σημείωσε πως «περιμένουμε να αναπληρώσει τις δόσεις που έκοψε το πρώτο τρίμηνο».

Όσο δε για τις ευθύνες που υπάρχουν στις εν λόγω καθυστερήσεις, η πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε πως οι ευρωπαϊκές αρχές θα προχωρήσουν σε ελέγχους για τα εμβόλια που παράχθηκαν στην Ευρώπη αλλά πωλήθηκαν σε χώρες που δεν ανήκουν στην ΕΕ.

H πρόεδρος της Κομισιόν αποκάλυψε πως έως τώρα στις χώρες-μέλη της ΕΕ έχουν παραδοθεί 18 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου, ενώ αυτόν τον μήνα θα παραδοθούν ακόμα 33 εκατομμύρια δόσεις και ο Μάρτιος θα συνεχιστεί με την παράδοση ακόμα 55 εκατομμυρίων δόσεων.

Όπως προέβλεψε η Φον ντερ Λάιεν, θα παραδοθούν από τις τρεις εταιρείες με τις οποίες έχει συνάψει συμφωνίες η ΕΕ, 300 εκατομμύρια δόσεις το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων