Την εκτίμηση ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία ενδέχεται να διαρκέσει πολύ χρόνο ακόμη, εξέφρασε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς κατά την διάρκεια εκδήλωσης της «Rheinische Post».
«Δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε μια υπαγορευμένη από τη Ρωσία ειρήνη. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο να πάρει πολύ χρόνο», δήλωσε ο Όλαφ Σολτς, τονίζοντας ότι «ο Ρώσος πρόεδρος δεν πρέπει να κερδίσει τον πόλεμο».
«Η Ουκρανία πρέπει να είναι σε θέση να υπερασπιστεί την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της», πρόσθεσε. Αναφερόμενος στις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν τους τελευταίους μήνες, ο Όλαφ Σολτς εξήγησε ότι κάποιες φορές διήρκησαν έως και μιάμιση ώρα, ενώ κάποιες φορές ο Ρώσος πρόεδρος δεν χρησιμοποιεί διερμηνέα, διότι μιλάει επίσης γερμανικά – «όταν ταιριάζει» στην περίσταση.
Επίσης, επισήμανε ότι οι συνομιλίες του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν είναι πάντα σε συνεννόηση με τους συμμάχους της Γερμανίας και καθίσταται σαφές πότε επίκειται μια επικοινωνία. «Δεν είναι σα να στέλνεις ένα SMS και να ρωτάς: τα λέμε πάλι;», είπε χαρακτηριστικά ο καγκελάριος και διευκρίνισε ότι παρόλες τις διαφορές, οι συζητήσεις γίνονται πάντα σε κλίμα ευγένειας.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ ζήτησε εξοπλισμό των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων με το βλέμμα και στην ασφάλεια όλης της περιοχής του ΝΑΤΟ.
«Η επένδυση στη δική ασφάλειά μας δεν σημαίνει απλώς διεύρυνση του αμυντικού προϋπολογισμού, αλλά πάνω από όλα σημαίνει μεγαλύτερη προσπάθεια για να συνεισφέρουμε στην ασφάλεια της περιοχής του ΝΑΤΟ στο σύνολό της. Η παρουσία επιτόπου σε προστατεύει από το να εμπλακείς άμεσα στον πόλεμο», στο πλαίσιο της επίσκεψης του Τσέχου ομολόγου του Πετρ Πάβελ.
«Με την επίθεσή της στην Ουκρανία, η Ρωσία κατέστρεψε την ειρηνευτική τάξη στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο Γερμανός πρόεδρος, ενώ ο Πετρ Πάβελ, πρώην στρατηγός του ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι «η Γερμανία θα μπορούσε να δείξει τις ηγετικές της ικανότητες σε πολλούς τομείς – στην κοινή ευρωπαϊκή άμυνα, αλλά και στη μεταπολεμική ανασυγκρότηση της Ουκρανίας».
Αναλύοντας την κατάσταση σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο επικεφαλής της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια Κρίστοφ Χόισγκεν δήλωσε νωρίτερα σήμερα στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό n-tv ότι η κατάσταση του ρωσικού στρατού είναι «πολύ κακή» και επισήμανε ότι οι Ρώσοι «δεν έχουν καταφέρει να μετακινήσουν το μέτωπο περισσότερο προς την Ουκρανία και να καταλάβουν μια θέση – όχι απαραίτητα στρατηγικής σημασίας, έπειτα από μήνες μαχών στην Μπαχμούτ».
Επιπλέον, είπε ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα προμήθειας πυρομαχικών, ενώ πολύ συχνά, όπως είπε, «ο τακτικός ρωσικός στρατός και οι μισθοφόροι του Πριγκόζιν, τα στρατεύματα Wagner, πολεμούν ο ένας εναντίον του άλλου».
Αναφερόμενος ο βετεράνος Γερμανός διπλωμάτης στην επίσκεψη του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στη Μόσχα, σημείωσε ότι οι δύο ηγέτες εξαρτώνται ουσιαστικά ο ένας από τον άλλον, αλλά η σχέση μεταξύ των δύο χωρών έχει πλέον αντιστραφεί: «Ο Πούτιν δεν είναι πλέον παρά o σερβιτόρος του Σι και η Ρωσία το εκπτωτικό πρατήριο βενζίνης για την Κίνα», είπε χαρακτηριστικά.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ