Δευτέρα, 23 Μαΐου, 2022

Ολάντ: Η ΕΕ δεν ωφελείται καθόλου από τις κυρώσεις στη Ρωσία

Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός

Ο Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ωφελείται σε τίποτα από την οικονομική κρίση που ταλαιπωρεί τη Ρωσία. Ο Φρανσουά Ολάντ μιλώντας σε εκπομπή στο γαλλικό ραδιόφωνο εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις συνέπιες των κυρώσεων εναντίων της Ρωσίας και για την ίδια την ΕΕ.

Ωστόσο δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι η πλήρης εφαρμογή της εκεχειρίας συνεχίζει να αποτελεί την απαραίτητη προϋπόθεση για να αρθούν οι κυρώσεις που οι χώρες της Ευρωατλαντικής συμμαχίας έχουν επιβάλλει.

Είχα γράψει και πρόσφατα ότι η στρατηγική ΗΠΑ και ΕΕ ενάντια στην Ρωσία δεν βρίσκει όλες τις ευρωπαϊκές χώρες σε σύμπνοια. Άλλωστε και ο ίδιος ο υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας Λαβρόφ, είχε συχνά απευθυνθεί με δηλώσεις του προς τους ηγέτες των Ευρωπαϊκών κρατών σημειώνοντας πως τα συμφέροντα ΗΠΑ και ΕΕ δεν ταυτίζονται, στο βαθμό που η δεύτερη θα είχε περισσότερες ζημιές από παύση εμπορικών συμφωνιών των χωρών της με τη Ρωσία.

Η Άνγελα Μέρκελ που δεδομένης της θέση της Γερμανίας στην παρούσα φάση στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι επηρεάζει τη συνολική πολιτική περισσότερο από ότι άλλοι μεγάλοι ευρωπαίοι παίχτες. Η επιλογή της να ταυτιστεί με την πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στη Ρωσία έχει δημιουργήσει πίεση σε άλλους ευρωπαίους ηγέτες όπως ο Ολάντ, που βλέπουν τα συμφέροντα των χωρών τους να πλήττονται από τη εντεινόμενη κρίση στις σχέσεις Ρωσίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στις χθεσινές του δηλώσεις ο γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι ο ίδιος είναι ενάντια σε κάθε πολιτική αντιπαράθεση. Έδειξε μάλιστα ότι ο ίδιος ζητά την άμεση άρση των κυρώσεων απέναντι στη Ρωσία, με την προϋπόθεση όμως ότι η Ρωσία θα ανταποκριθεί στις δυτικές απαιτήσεις στις ειρηνευτικές διαδικασίες. Είναι προφανής η πίεση που αισθάνεται ο γάλλος πρόεδρος έχοντας από τη μία την πολιτική εξάρτηση από την ΕΕ και από την άλλη την ζημειούμενη γαλλική οικονομία που βρίσκεται επίσης σε κρίση.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων