Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς
Την περίοδο αυτή τα φώτα δικαιολογημένα πέφτουν κυρίως στην Ελλάδα και τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών, του ΔΝΤ και της Γερμανίας. Όμως παράλληλα η αγωνία χωρών όπως η Γαλλία και η Ιταλία, που θα έχουν δραματικά άσχημες συνέπειες από μία ενδεχόμενη χειρότερη τροπή της ελληνικής κρίσης, είναι μεγάλη.
Την επιθυμία ότι θα βρεθεί λύση για την Ελλάδα αλλά και την αγωνία τους αυτό να γίνει το δυνατόν συντομότερο εξέφρασαν οι ηγέτες της Γαλλίας και της Ιταλίας, ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, αντίστοιχα. «Δεν μπορεί να χαθεί ούτε ένα λεπτό για να βρεθεί λύση για την Ελλάδα» δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Ματέο Ρέντσι. «Υπάρχει η αρχή της αλληλεγγύης και της ευθύνης. Δεν ευθύνεται η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα αλλά πρέπει να λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις για να βγει η χώρα από την κατάσταση αυτή», συμπλήρωσε ο Γάλλος πρόεδρος.
«Σε ότι αφορά την αλληλεγγύη πρόκειται για αρχή της Ευρωζώνης, βάσει της οποίας παρασχέθηκε και παρέχεται στήριξη στην Ελλάδα για να μείνει στην Ευρωζώνη. Τι θέλουν να πουν Ιταλία και Γαλλία; Ότι δεν πρέπει να χαθεί ούτε λεπτό, ούτε δευτερόλεπτο. Οι συζητήσεις για την Ελλάδα πρέπει να συνεχισθούν σήμερα και αύριο», σημείωσε ο Ολάντ εκφράζοντας την αγωνία του για την άμεση ανάγκη συμφωνίας της Ελλάδας με τους εταίρους της.
Ο γάλλος πρόεδρος θα έχει να αντιμετωπίσει μία τραγική κατάσταση για τη χώρα του αμέσως μετά από μία ελληνική χρεοκοπία. Την ίδια ώρα, εκφράζει την επιθυμία του για συμφωνία με τους ίδιους όρους που το κάνει η γερμανίδα ομόλογός του. Ζητά από την Ελλάδα να κάνει τις «αναγκαίες κινήσεις» προς αυτή την κατεύθυνση.
Από την πλευρά του, ο ιταλός πρωθυπουργός είπε: «Είμαστε πεπεισμένοι ότι πρέπει να προσφερθεί λύση που να επιτρέψει στην Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ», συμπληρώνοντας ότι «Είναι βασικής σημασίας να εργασθούν για αυτό και οι Έλληνες. Στην κυβέρνησή τους, στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δείχνουμε όλη μας την καλή διάθεση, την συνεργασία μας, αλλά για να επιτευχθεί συμφωνία χρειάζεται η καλή διάθεση και των δυο πλευρών».
Στο ίδιο πνεύμα με τον γάλλο ομόλογό του και ο ιταλός πρωθυπουργός, ζητά από τον Τσίπρα να εργαστεί για αυτό, κρατώντας ωστόσο ισορροπίες για την απαιτούμενη «καλή διάθεση» ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Αυτό που ωστόσο είναι πιθανόν, μετά από την ιδιαίτερη συνάντηση των δύο ηγετών είναι ότι σε προπαρασκευαστικό επίπεδο συνεργάζονται προκειμένου να υποβοηθήσουν μία συμφωνία ακόμη και επηρεάζοντας τους ομολόγους τους προς κάποιο συμβιβασμό με την Ελλάδα, δεδομένης της ανάγκης των δύο χωρών αυτό να γίνει όσο το δυνατόν χωρίς υπερβολικά σκληρούς όρους για την Ελλάδα αλλά και της ανάγκης των δύο ηγετών να διαφυλάξουν όσο μπορούν το πολιτικό τους προφίλ που κατάγεται από τη σοσιαλδημοκρατία.