Κυριακή, 23 Ιανουαρίου, 2022

Όλες οι αγορές με μετρητά άνω των 10.000 ευρώ ύποπτες για ξέπλυμα

Σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με το οποίο ενσωματώνεται στην ελληνική νομοθεσία οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλάζουν τα όρια για τις αγορές με μετρητά.

Σύμφωνα με τις αλλαγές που επέρχονται στο νομικό καθεστώς μειώνεται στις 10.000 ευρώ, από 15.000 ευρώ σήμερα, το όριο πάνω από το οποίο συναλλαγές με μετρητά που αφορούν αγορές αυτοκινήτων, πολύτιμων λίθων, αντικών, χαλιών (πάνω από 8.000 ευρώ), θεωρούνται ύποπτες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και τις οποίες οι έμποροι και οι εκπλειστηριαστές υποχρεούνται να τις γνωστοποιούν στην αρμόδια Αρχή.

Στο νομοσχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση ενσωματώνεται η οδηγία με τίτλο «σχετικά με την πρόληψη της χρησιμοποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας».

Με άλλη διάταξη ο έλεγχος των ενεχυροδανειστηρίων περνάει από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στην Ελληνική Αστυνομία. Το νομοσχέδιο αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» και η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων