Τετάρτη, 25 Μαΐου, 2022

Όλη η αλήθεια για την ταινία «Nymphomaniac»

Γράφει η Αλεξία Ζαραδούκα

Σάλο έχει προκαλέσει η αναμενόμενη πολυσυζητημένη ταινία του Lars von Trier, «Nymphomaniac».

Ο σκηνοθέτης αρνείται να παρευρεθεί σε συνεντεύξεις τύπου και να κάνει την οποιαδήποτε δήλωση για την ταινία, εντείνοντας την περιέργεια των media και του κοινού ενώ στο φεστιβάλ των Καννών η προβολή έγινε κεκλεισμένων των θυρών.

Το «Νymphomaniac» παρουσιάζει την σεξουαλική ζωή μιας αυτo-αποκαλούμενης νυμφομανούς , από την αρχή της ζωής της μέχρι την ηλικία των 50 ετών. Η ιστορία παρουσιάζεται σε οχτώ κεφάλαια όπως τα διηγείται η ίδια στον γοητευτικό εργένη «σωτήρα» της ο οποίος βρίσκοντάς την τυχαία στον δρόμο χτυπημένη και παρατημένη, την περιμάζεψε στο σπίτι του και φρόντισε τα τραύματά της.

Τον ρόλο της νυμφομανούς μοιράζονται τρείς ηθοποιοί αναλόγως την ηλικία που βρίσκεται κάθε φορά η πρωταγωνίστρια. Έτσι η Stacy Martin θα την υποδυθεί στην μικρότερη ηλικία, έπειτα η Uma Thurman και στην συνέχεια η Charlotte Gainsbourg. Επιπλέον στο έργο συμμετέχουν οι: Shia LaBeouf, Stellen Skarsgard, Jamie Bell, Connie Nielsen και Christian Slater. O Shia LaBeouf μάλιστα ήθελε τόσο πολύ να συμμετάσχει στην ταινία που έδωσε στον σκηνοθέτη Lars Von Trier ερωτικό βίντεο στο οποίο πρωταγωνιστεί με την φίλη του στυλίστρια Karolyn Pho, προκειμένου να πάρει τον ρόλο στο έργο!

Μία από τις πολλές ιδιαιτερότητες της ταινίας είναι ότι περιέχει σκηνές αληθινού σεξ και πρόκειται να βγει στους κινηματογράφους σε δύο εκδοχές! Η πρώτη θα είναι πιο ευπρεπισμένη και θα προβάλλεται σε όλες τις κινηματογραφικές αίθουσες ενώ η δεύτερη θα περιέχει hardcore σκηνές και θα προβληθεί σε επιλεγμένους κινηματογράφους αυτού του είδους.

Ένα ακόμη αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό του «Nymphomaniac» είναι ο τρόπος που γυρίστηκε και τα οπτικά εφέ που χρησιμοποιήθηκαν καθώς όπως αποκάλυψε ο παραγωγός της ταινίας Louise Vesth, οι σκηνές άγριου σεξ γυρίστηκαν δύο φορές, μία με τους κανονικούς ηθοποιούς που υποδύονταν την σεξουαλική πράξη και μια με ηθοποιούς αντικαταστάτες οι οποίοι έκαναν κανονικό σεξ. Οι ειδικοί επεξεργάστηκαν τα δύο μέρη με τέτοιο τρόπο ώστε το άνω μέρος του σώματος των διάσημων πρωταγωνιστών να είναι ενωμένο με το κάτω μέρος εκείνων που τους αντικατέστησαν στις επίμαχες σκηνές και έτσι δίνεται ένα απόλυτα αληθοφανές αποτέλεσμα της σεξουαλικής πράξης!

Παρόλα αυτά η ταινία δεν θεωρείται ένα απλό πορνογράφημα καθώς μέσα από την ιστορία της πρωταγωνίστριας θίγονται ζητήματα που αφορούν στην φιλοσοφία, τον Θεό και την θρησκεία.

Όσο για το λογότυπο του «Nymphomaniac» και τη χαρακτηριστική κενή παρένθεση που σχηματίζει το γράμμα «ο» στον τίτλο που παραπέμπει σε διάφορους συνειρμούς ως προς την γυναικεία ανατομία, οι υπεύθυνοι της επικοινωνιακής καμπάνιας της ταινίας Phillip Einstein Lipski και Maria Biilman είπαν πως θέλησαν να αποτυπώσουν την σεξουαλικότητα της ταινίας στην πιο απλή της μορφή. Η επίσημη αφίσα που συνοδεύει τα δημοσιεύματα είναι ιδιαιτέρως προκλητική με τους πρωταγωνιστές σε πόζες που αφήνουν έντονα σεξουαλικά υπονοούμενα ενώ στο βάθος διακρίνεται ο ίδιος ο Lars von Trier ο οποίος «φωτογραφίζει» την σκηνή φορώντας στο στόμα του μονωτική ταινία ως ένδειξη διαμαρτυρίας προς τους δημοσιογράφους (αφού αρνείται να κάνει την οποιαδήποτε δήλωση σε αυτούς) για την αναστάτωση που είχε προκληθεί από τις ναζιστικές δηλώσεις του στην συνέντευξη τύπου για την ταινία «Melancholia» πριν δύο χρόνια στο φεστιβάλ των Καννών. Η πρώτη φωτογραφία από τα γυρίσματα που δόθηκε στην δημοσιότητα είναι εξίσου προκλητική αφού δείχνει την πρωταγωνίστρια γυμνόστηθη σε ερωτικές περιπτύξεις με δύο άντρες.

Η επίσημη πρεμιέρα του «Nymphomaniac» αναμένεται ανήμερα των Χριστουγέννων στην Δανία.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων