Συνεχίζουν οι εκδηλώσεις του Υπουργείου Πολιτισμού στο πλαίσιο του προγράμματος «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός».
Πρόγραμμα:
Κάτω από την άσφαλτο υπάρχει παραλία – Θέατρο
26 & 27 Ιουλίου – Αρχαιολογικός Χώρος Αρχαίας Ολύνθου, Χαλκιδική – ώρα 20:30
Ένα «ζουρ φιξ» σε ένα αυτοσχέδιο πάρκο τσέπης. Τέσσερις γυναίκες με τα φώτα και τους ήχους της πόλης λίγο μακριά. Οι δύο κάνουν πρόβα μουσικής. Οι άλλες δύο μιλάνε μεταξύ τους.
Τέσσερις γυναίκες που, μετά από έναν παρατεταμένο εγκλεισμό, έχουν ανάγκη να βρουν ένα νέο περπάτημα. Μια συνάντηση που ξεκινάει με 2 καπέλα για πάρτι και καταλήγει σε ένα μοίρασμα: βιώματα, κίνηση, πότισμα, παιχνίδι, βία, τραγούδι, σοκολάτες, αγκαλιά. Ένα βράδυ αφιερωμένο στην καθημερινότητα που ξεκινάει πάλι, στο «κανονικό» που ποτέ δεν είναι, στην πόλη που δεν αγαπάει τα κορίτσια, στο πώς είναι να είσαι γυναίκα σε μια κοινωνία φτιαγμένη από άνδρες. Μια εξομολόγηση για τις ζωές που έζησαν, από τα κορίτσια που σουλατσάρουν, σε αυτά που θέλουν αλλά δεν τα κάνουν… ακόμα.
Συντελεστές
Κείμενο – Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνα Βούλγαρη
Σκηνικά: Μαρία Καλαμάρα
Κοστούμια: Τζίνα Ηλιοπούλου
Κίνηση- Χορογραφία: Ιωάννα Παρασκευοπούλου
Φωτισμοί: Ιωάννης Βολέλλης
Ηχοληψία: Ζήσης Τόνα
Ηθοποιοί: Ιωάννα Κολλιοπούλου, Ντένια Στασινοπούλου
Μουσική – Τραγούδι: Δεσποινίς Τρίχρωμη, Κατερίνα Παπαχρήστου
ΑΜΚΕ: Φίλοι Φεστιβάλ Άνδρου
Φαέθων λυόμενος / Phaethon Safe and Secure – Θέατρο
27 & 28 Ιουλίου – Αρχαία Πέλλα – ώρα 19:15
Μια υψιστρεφής πορεία βίαιης ενηλικίωσης. Μια καταβύθιση στα σκοτάδια του μυθικού «εγώ».
Με αφορμή την αποσπασματικά σωζόμενη τραγωδία «Φαέθων», ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Μάρκελλος καταθέτει ένα μεταδραματικό παραστασιακό εγχείρημα όπου το σπαραγμένο έργο του Ευριπίδη, θραύσμα ενός ευρύτερου διακειμενικού ψηφιδωτού Λόγου και Μουσικής, είναι μόνο η πρώτη συλλαβή μιας πολυσυλλεκτικής Χορικής επιτέλεσης με άξονές της την επιθυμία για το ανέφικτο και το πιθανό κόστος της υπέρβασης.
Οι προεκτάσεις του Μύθου του Φαέθοντα και η ασύνδετη πλοκή του ομώνυμου ευριπίδειου έργου συνευρίσκονται σε ένα ενδιάμεσο πεδίο διαλόγου, όπου τα πρόσωπα και τα κίνητρα του δράματος υποκαθιστούν η διασπορά του νοήματος και η αυτοαναφορικότητα. Ο μύθος του Φαέθοντα, τελικά, «ανασυστήνεται» με την αρωγή της αληθινής ζωής, και η ζωή ομολογεί τον Μύθο προσδοκώντας ένα καινούργιο –και εφικτό– είδος Κάθαρσης.
Συντελεστές
Κείμενα: Γιώργος Μπλάνας, Κωνσταντίνος Μάρκελλος και ο θίασος
Δραματουργία, σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Μάρκελλος
Πρωτότυπη μουσική, Φωνητική διδασκαλία: Ανρί Κεργκομάρ
Χορογραφίες, Επιμέλεια κίνησης: Εύα Γεωργιτσοπούλου
Σκηνικά, αντικείμενα, κοστούμια: Γιώργος Βαφιάς
Ηθοποιοί: Ελένη Βλάχου, Μικές Γλύκας, Κωνσταντίνος Μάρκελλος, Ερρίκος Μηλιάρης, Γιώργος Σαββίδης
ΑΜΚΕ: Το Διάσημο Μικρούλι Τσίρκο
Life in Ruins – Θέατρο
28 & 29 Ιουλίου – Β Αρχαίο Θέατρο Λάρισα – ώρα 21:00
Το καλλιτεχνικό όραμα είναι ο διάλογος τεσσάρων Τεχνών: Μουσική, Λογοτεχνία, Ποίηση, Εικαστικά. Με όχημα το πολυεπίπεδο, γεμάτο συγκινήσεις, νήμα τους, πραγματοποιείται η «μεταφορά» των θεατών σε κάποιες από τις Κορυφές της Ιστορίας.
Ο ηθοποιός Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, η μεσόφωνος Μαργαρίτα Συγγενιώτου, ο πιανίστας Τίτος Γουβέλης και η εικαστικός Σοφία Φλώρου Αρβανίτη αφηγούνται ορισμένες από τις κομβικότερες στιγμές του ανθρώπινου πολιτισμού (π.χ. Β’ Παγκόσμιος, Μεγάλος Πόλεμος, Πανδημίες κα.) στο Β Αρχαίο Θέατρο Λάρισας- υπόμνηση του μεγαλείου αλλά και της θνητότητας του ανθρώπινου γένους.
Συντελεστές
Αφηγητής: Γεράσιμος Σκιαδαρέσης
Τραγούδι: Μαργαρίτα Συγγενιώτου
Πιάνο: Τίτος Γουβέλης / Σκηνογραφία/Εικαστικά: Σοφία Φλώρου Αρβανίτη
Δραματουργική επεξεργασία: Μαργαρίτα Συγγενιώτου, Άντζελα Τσιφτσή
Σχεδιασμός φωτισμού: Κώστας Μπεθάνης
Σχεδιασμος ήχου: Παναγιώτης Χούντας
Σκηνοθετική επιμέλεια: Μαριλένα Κατρανίδου
ΑΜΚΕ: Affekt
Περί Χρείας Αναπνοής, Μετά Πανδημικά Μέλλοντα – Εικαστικά
28 & 29 Ιουλίου – Γαλεριανό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης – ώρα 20:30
15 Ιουλίου – 5 Σεπτεμβρίου (διάρκεια εικαστικών εγκαταστάσεων)
H καλλιτεχνική δράση «Περί Χρείας Αναπνοής, Μετά Πανδημικά Μέλλοντα» παρουσιάζει δύο διαφορετικές παραστάσεις στις 28 και 29 Ιουλίου. Η πρώτη τιτλοφορείται «Τα Ερείπια εντός μου…» και πρόκειται για την εικαστική performance του Άγγελου Σκούρτη, ενώ η δεύτερη ονομάζεται «Asymptote», είναι χορευτική παράσταση και παρουσιάζεται σε πρωτότυπη μουσική του Κωνσταντίνου Μπακογιάννη. Ταυτοχρόνως, οι δύο αυτές παραστάσεις πλαισιώνονται από τρεις εικαστικές εγκαταστάσεις: «Το Κατώφλι» της Μαίρης Ρουσιώτη, τα «Αναθήματα» της Νάντιας Σκορδοπούλου και τις «Στήλες Ίασης» της Βιβέτας Χριστούλη, που θα εκτίθενται στο Γαλεριανό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης από τις 15 Ιουλίου έως τις 5 Σεπτεμβρίου.
Όλες οι δράσεις αντλούν ερεθίσματα από τα αρχαία Ασκληπιεία και τη δυναμική τους ως ενεργά σύμβολα ιστορικής μνήμης που σχετίζονται με την ίαση. Με αφορμή την πανδημία coronavirus, η δράση επιχειρεί την επικαιροποίηση της επαφής μας με το πολιτισμικό μας παρελθόν, για τον σχεδιασμό του μετα-πανδημικού μας μέλλοντος.
Με αφετηρία αρχαία ιατρικά συγγράμματα (Γαληνός) και ιδεολογικές και φιλοσοφικές αντιλήψεις των αρχαίων Ελλήνων για την υγεία, η δράση «Περί Χρείας Αναπνοής – Μετά Πανδημικά Μέλλοντα» αποτελεί σχόλιο και αισθητική ρήξη στην «πόλη του εγκλεισμού» που έχει προκύψει από τα μέτρα πρόληψης κατά της covid-19.
Συντελεστές
28/7 & 29/7/2021 (δρώμενα)
«Τα Ερείπια εντός μου…» (εικαστική performance): Άγγελος Σκούρτης
«Asymptote» (χορευτική παράσταση): Αρετή Αθανασοπούλου, Αλεξάνδρα Γεωργοβασίλη, Ζωή Μαστροθεοδώρου (χορεύτριες)
Κωνσταντίνος Μπακογιάννης (ηχητική σύνθεση)
15/7-5/9/2021 (διάρκεια εικαστικών εγκαταστάσεων)
«Το Κατώφλι» (εικαστική εγκατάσταση): Μαίρη Ρουσιώτη
«Αναθήματα» (εικαστική εγκατάσταση): Νάντια Σκορδοπούλου
«Στήλες Ίασης» (εικαστική εγκατάσταση): Βιβέτα Χριστούλη
ΑΜΚΕ: Χώρος Τέχνης και Πολιτισμού POW WOW
Το κουτί της Πανδώρας – Θέατρο
30 & 31 Ιουλίου – Τέμενος Οσμάν Σάχ – Τρίκαλα: Αύλειος Χώρος – ώρα 21:15
Με αφορμή τον θεματικό άξονα «Μυθολογία», διατρέχοντας την τέχνη του θεάτρου και της φωτογραφίας επιχειρείται μια παραστατική ερμηνεία, συνδυάζοντας τον μύθο του Ησίοδου με τα διαχρονικά δεινά της ανθρωπότητας. Το κουτί της Πανδώρας πραγματεύεται τη διασπορά των δεινών στον κόσμο λόγω λανθασμένων επιλογών, είτε από άγνοια, είτε από σκοπιμότητα, και λειτουργεί ως αφορμή για ενδοσκόπηση και επαναπροσδιορισμό των αξιών. Οι σύγχρονες «συμφορές» που επηρεάζουν τη ζωή όλων και ιδιαίτερα των εφήβων γίνονται αφορμή για νέα σκέψη που θα δώσει ελπίδα στην ανθρωπότητα.
Δύο γυναίκες μοιράζονται και ανταγωνίζονται για τον χώρο τους σ’ ένα δυστοπικό περιβάλλον και κινούνται ανάμεσα στον μύθο, στην ιστορία και στη δική τους πραγματικότητα με αφορμή εικόνες-φωτογραφίες που ανασύρουν δυσάρεστες καταστάσεις και ήχους-ντοκουμέντα που διατρέχουν την ιστορία και ακούγονται μέσα από ένα τρανζίστορ, που λειτουργεί ως σύγχρονο Κουτί της Πανδώρας.
Με βάση το αφηγηματικό θέατρο δημιουργείται μια παράσταση που συνδέει το αρχαίο μνημείο και τον μύθο με σύγχρονες απεικονίσεις.
Συντελεστές
Κείμενο: Βίκυ Θαλασσινού
Σκηνοθεσία: Ιωάννα Ρούσσου
Βοηθός σκηνοθέτη: Δώρα Θωμοπούλου
Δραματολόγος: Λεωνίδας Παπαδόπουλος
Σκηνικά – Κοστούμια: Ράνια Αντύπα
Φωτογραφία video: Μιρέλα Σδούκου
Παίζουν: Βίκυ Θαλασσινού, Δώρα Θωμοπούλου
Φώτα – Ήχος: Νίκος Μπακοβασίλης
ΑΜΚΕ: La Strada
Κεφαλονίτικες ιστορίες – Θέατρο
30 & 31 Ιουλίου – Κάστρο Αγίου Γεωργίου Κεφαλονιάς – ώρα 21:15
Η παράσταση παίρνει τον τίτλο της από το ομώνυμο βιβλίο του Σπύρου Α. Σκιαδαρέση. Με τις δικές του ιστορίες συναντιούνται τα μυστήρια κι οι στοχασμοί του Ανδρέα Λασκαράτου.
Ο Σκιαδαρέσης, με σεβασμό στην κεφαλονίτικη πνευματική ιδιοτυπία, εμπνέεται από τη ζωή και την παράδοση. Όλες του οι Ιστορίες έχουν κάποιον πυρήνα αληθινό. Με γλώσσα ιδιωματική, περιγράφει έθιμα, τόπους κι ανθρώπους της Κεφαλονιάς του τέλους του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ού. Αντίστοιχα, ο Λασκαράτος, πνεύμα ανυπότακτο και μυαλό διεισδυτικό, άλλοτε διακωμωδεί κι άλλοτε καταγγέλλει τα κοινωνικά ήθη των συμπατριωτών του, με όπλα το ολόδροσο χιούμορ, τη σάτιρα και την πνευματική του οξυδέρκεια.
Με τη μουσική της παράστασης να εκτελείται ζωντανά στη σκηνή από τον συνθέτη και τους ηθοποιούς, τα έργα των δύο συγγραφέων ζωντανεύουν στο Κάστρο Αγίου Γεωργίου, συνομιλώντας με την επτανησιακή παράδοση και το σήμερα.
Συντελεστές
Σύνθεση κειμένων-Σκηνοθεσία: Γιάννης Αναστασάκης
Σκηνογραφική επιμέλεια-Κοστούμια: Λουκία Μινέτου
Μουσική: Κώστας Χαριτάτος
Σχεδιασμός φωτισμών: Γιάννης Ζέρβας
Ηθοποιοί: Νικολέτα Βλαβιανού, Μαρία Τσιμά, Αμαλία Αρσένη, Κυριάκος Μαρκάτος
ΑΜΚΕ: ART
Πυθία – Ο Χορός Της Προφητείας – Χορός
31 Ιουλίου & 1 Αυγούστου – Ρωμαϊκή Αγορά – Αρχαιολογικός Χώρος Δελφών – ώρα 21:15
Η μορφή της Πυθίας διατηρεί ακέραιο τον αινιγματικό και μυστικό της χαρακτήρα μέσα στο πέρασμα των αιώνων. Στις συνειδήσεις των ανθρώπων έχει καταχωρηθεί ως σύμβολο της εκστατικής μάντισσας και αφοσιωμένης ιέρειας του Απόλλωνα. Οι συντελεστές της παράστασης «Πυθία – Ο Χορός Της Προφητείας» εμπνέονται από την προφητική μανία, τους χρησμούς και το τελετουργικό της Πυθίας και δημιουργούν μια παράσταση που διερευνά τα χαρακτηριστικά της ένθεης κατάστασής της, μέσα από τους κώδικες του χορού, του θεάτρου και της μουσικής.
Η Πυθία έχει αποτελέσει στο παρελθόν πηγή έμπνευσης για ζωγράφους και ποιητές. H Κασταλία πηγή, η δάφνη, ο τρίποδας πάνω στον οποίο καθόταν, το αέριο από το χάσμα του εδάφους κ.ά. προσφέρουν μια μοναδική εικονοποιία. Είναι όμως μια από τις σπάνιες φορές που η μορφή της Πυθίας ζωντανεύει μέσα σε χοροθεατρική παράσταση. Άραγε τι χρησμούς θα έδινε σήμερα;
Συντελεστές
Σκηνοθεσία-Δραματουργία: Δημήτρης Τσιάμης
Χορογραφία: Ελένη Χατζηγεωργίου & Σάρα Τοσκάνο
Σύνθεση μουσικής: Βασίλειος Οικονομίδης
Σκηνογραφία-Ενδυματολογία: Νίκη Ψυχογιού
Σχεδιασμός φωτισμού: Εβίνα Βασιλακοπούλου
Βοηθοί σκηνοθέτη: Τίνα Μέμου, Εύα Τζανακάκη
Ερμηνευτές: Ελένη Χατζηγεωργίου, Σάρα Τοσκάνο, Δημήτρης Τσιάμης, Βασίλειος Οικονομίδης
ΑΜΚΕ: Per-Theater-Formance
Info
* Οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. * Aπαιτείται προκράτηση θέσης στην ειδική πλατφόρμα του ΥΠΠΟΑ. Η προκράτηση είναι υποχρεωτική. Το μόνο αντίτιμο είναι το εισιτήριο για την είσοδο σε κάθε χώρο, όπου υπάρχει.
* Αναλυτικές πληροφορίες, πρόγραμμα και προκρατήσεις θέσεων στην ιστοσελίδα digitalculture.gov.gr
* Οι θεατές θα πρέπει να τηρούν τις οδηγίες και συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων COVID-19 του Υπουργείου Υγείας για την ασφαλή προσέλευση στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, σύμφωνα με τις ισχύουσες Κ.Υ.Α..
* Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.
* Για λόγους ασφαλείας και για την αποφυγή καθυστερήσεων και συνωστισμού, συνιστάται η έγκαιρη προσέλευση, 1 – 1,5 ώρα πριν από την έναρξη της εκδήλωσης.
Μετά την έναρξη, η είσοδος δεν επιτρέπεται.