Πέμπτη, 29 Ιουλίου, 2021

Όλι Ρεν: Ναι σε επιμήκυνση, όχι σε κούρεμα του ελληνικού χρέους

Την άποψη ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν έχει πολλά περιθώρια να πετύχει κούρεμα χρέους, αλλά θα πετύχει επιμήκυνση ώστε να καταστήσει το χρέος της βιώσιμο εξέφρασε ο Όλι Ρεν.

Σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ολι Ρεν, δηλώνε: «Η προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν υπάρχει πολύς χώρος για ελιγμούς στην επαναδιαπραγμάτευση των όρων του προγράμματος οικονομικής ρύθμισης. Δεν θα υπάρξει ένα παραδοσιακό κούρεμα χρέους. Εκτιμώ πως οι χώρες της ευρωζώνης θα προτιμήσουν να αναζητήσουν τρόπους και μέσα για να βελτιώσουν την βιωσιμότητα του χρέους, μέσω της επιμήκυνσης της ωρίμανσης των δανείων».

Σχολιάζοντας τα σενάρια περί GRexit εμφανίστηκε ψύχραιμος, διατυπώνοντας την πεποίθηση ότι η ευρωζώνη είναι, αυτήν την φορά, καλύτερα προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει πιθανές αναταράξεις που θα προέλθουν από την Ελλάδα και τονίζοντας ότι αυτό δεν συνεπάγεται και την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Λέγοντας πως όλα τα βασικά πολιτικά κόμματα της Ελλάδας στηρίζουν τη συμμετοχή στο ευρώ, ο κ. Ρεν ζήτησε από τους ξένους πολίτες και επενδυτές να ξεχωρίσουν τον πολιτικό θόρυβο από την οικονομική πραγματικότητα. «Ολα τα μεγάλα πολιτικά κόμματα της χώρας υποστηρίζουν την παραμονή της στην ευρωζώνη και καλώ τους επενδυτές να διαχωρίσουν την οικονομική πραγματικότητα από τον πολιτικό θόρυβο», ήταν το μήνυμα του Όλι Ρεν.

Ο κ. Ρεν προειδοποίησε επίσης ότι η Ελλάδα πρέπει να αποφύγει μια επανάληψη του 2012, όταν το πολιτικό αδιέξοδο οδήγησε σε δίδυμες εκλογές μέσα σε διάστημα έξι εβδομάδων, σε αναστολή του προγράμματος διάσωσης και σε σπέκουλα περί εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων