Ολική έκλειψη του Ηλίου που θα είναι ορατή από ολόκληρη την αμερικανική ήπειρο πρόκειται να συμβεί τη Δευτέρα 21 Αυγούστου.
Την ερχόμενη Δευτέρα 21 Αυγούστου 2017 θα παρουσιαστεί το φαινόμενο της Ολικής Έκλειψης Ηλίου. Το όμορφο φαινόμενο θα είναι ορατό από ολόκληρη τη βόρειο Αμερική, Βραζιλία, Ατλαντικό Ωκεανό, Μεγάλη Βρετανία, Ισπανία και μέρος της Δυτικής Αφρικής. Ήδη η ΝΑΣΑ και οι πολιτείες των Η.Π.Α. άρχισαν τις προετοιμασίες για την παρατήρηση του φαινομένου, αφού έχει αρκετά χρόνια να παρατηρηθεί η εν λόγω ολική έκλειψη. Η έκλειψη θα ξεκινήσει στις 18ω 46λ 42δ και θα τελειώσει στις 24ω 04λ 24δ.
Σεληνιακές εκλείψεις έχουμε όταν η Γη παρεμβάλλεται ανάμεσα στον Ήλιο και τη Σελήνη με αποτέλεσμα η Σελήνη να βρίσκεται στη σκιά της Γης (Ήλιος – Γη – Σελήνη). Οι σεληνιακές εκλείψεις διαχωρίζονται στις εκλείψεις εκ της παρασκιάς της Γης, και τις εκλείψεις εκ της σκιάς της Γης όπως αυτή που είχαμε τη Δευτέρα 07/08/2017, οι οποίες αποτελούν ένα εξαιρετικά όμορφο θέαμα, αφού η Σελήνη κοκκινίζει.
Στις Ηλιακές εκλείψεις η Σελήνη είναι αυτή που παρεμβάλλεται μεταξύ των σωμάτων Ηλίου και Γης (Ήλιος – Σελήνη – Γη) και πρακτικά η Γη μπαίνει θα λέγαμε στη σκιά της Σελήνης. Οι ηλιακές εκλείψεις χωρίζονται σε 3 είδη.
Την Ολική Έκλειψη που είναι και η ομορφότερη και σημαντικότερη όπου ο ουρανός σκοτίζεται πλήρως και είναι ένα συγκλονιστικό θέαμα, στο οποίο γίναμε και εμείς αυτόπτες μάρτυρες στην Ολική Έκλειψη Ηλίου στο Καστελόριζο στις 29/03/2006, κατά την οποία συμμετείχε κυπριακή αποστολή υπό τον συντονισμό του Ιωάννη Φάκα. Στην Ολική Έκλειψη ο δίσκος της Σελήνης επικαλύπτει πλήρως τον δίσκο του ηλίου και έτσι έχουμε την Ολική Έκλειψη.
Η δεύτερη περίπτωση είναι η Μερική Έκλειψη όπου ο δίσκος της Σελήνης επικαλύπτει μερικώς τον δίσκο του Ηλίου, ο οποίος μοιάζει σαν να δαγκώθηκε από κάποιον.
Η τρίτη περίπτωση είναι η Δακτυλιοειδής, όπου ο δίσκος της Σελήνης επικαλύπτει μεν ολικά τον δίσκο του Ηλίου, όμως επειδή η Σελήνη στην προκειμένη περίπτωση βρίσκεται σε πιο μακρινή απόσταση από τη Γη, ο δίσκος της φαινομενικά από ένα Γήινο παρατηρητή φαίνεται πιο μικρός από ό,τι σε μία Ολική Έκλειψη, με αποτέλεσμα αφού είναι μικρότερος να μην επικαλύπτει όλη την επιφάνεια του δίσκου του Ηλίου και ενώ επικαλύπτονται σαν δύο ομόκεντροι κύκλοι, να λάμπει από πίσω ο δίσκος του Ηλίου ως ένα τεράστιο πύρινο δακτυλίδι.