Τρίτη, 21 Μαρτίου, 2023

Ολική επαναφορά Λάτση στην… Εθνική;

Και ενώ αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον στη γενική συνέλευση της Εθνικής Τράπεζας να ξεκαθαρίσει αν η αύξηση κεφαλαίου θα γίνει με το μετοχικό καθεστώς που ίσχυε πριν από το περιβόητο deal ή με αυτό που διαμορφώθηκε μετά την ανταλλαγή μετοχών, σενάρια των media κάνουν λόγο για ολική επαναφορά του Σπύρου Λάτση, όχι στην Eurobank, όπου διαμηνύει ότι έχασε 2 δισεκ. ευρώ και δεν θα συμμετάσχει στην αύξηση του κεφαλαίου της, αλλά στην Εθνική!…

Το σενάριο είναι απλό. Μετά το deal της συγχώνευσης και τη δημόσια προσφορά της Εθνικής, έγινε ανταλλαγή μετοχών και έτσι τα μέλη της οικογένειας Λάτση ελέγχουν αθροιστικά περί το 11,5% των μετοχών της Εθνικής μετά την ανταλλαγή με μετοχές της Eurobank. Αν η οικογένεια συμμετάσχει στην αύξηση του κεφαλαίου της ΕΤΕ, τότε, θα βρεθεί να ελέγχει πάνω από το 20% και να είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος και μάλλον θα διορίσει το management.

Αν και το σενάριο αυτό παραμένει σενάριο, καθώς εκκρεμεί η διευκρίνιση του καθεστώτος με το οποίο θα γίνει η ΑΜΚ των δύο τραπεζών, η πολιτική πιάτσα είναι ανάστατη καθώς συνειδητοποιείται τώρα η νομική πολυπλοκότητα της ματαίωσης της συμφωνίας μπορεί να εξελιχθεί σε σκανδαλώδεις καταστάσεις και σε πολιτικό Βατερλό για την κυβέρνηση.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων