Όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες κατοικιών επιλέγουν να διαθέσουν τα ακίνητά τους για βραχυχρόνια μίσθωση και αυτό αποτυπώνεται καθαρά στο τελευταίο στατιστικό δελτίο του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (Μάρτιος), με ενδιαφέροντα στοιχεία όχι μόνο για το πλήθος των κατοικιών και των κλινών, αλλά και για τα ποσοστά πληροτήτων ανά μήνα.
Σύμφωνα με το στατιστικό δελτίο, τη χρονιά που πέρασε είναι φανερή η συνεχής αύξηση της προσφοράς καταλυμάτων που αντικατοπτρίζει τη δυναμική ανάπτυξης του κλάδου της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Η μεγαλύτερη προσφορά καταλυμάτων ήταν τον Ιούλιο (212 χιλ.) και η μικρότερη τον Ιανουάριο.
Ειδικότερα, όπως φαίνεται στο γράφημα που ακολουθεί, τον Ιανουάριο του 2023, ο αριθμός των καταλυμάτων ήταν 172 χιλιάδες, καταγράφοντας αύξηση κατά 13,9% σε σύγκριση με το 2022. Τον Φεβρουάριο η αύξηση συνεχίστηκε με τα καταλύματα να ανέρχονται σε 176 χιλιάδες, παρουσιάζοντας αύξηση 14,2% ενώ τον Μάρτιο τα καταλύματα ήταν 183 χιλ., με την αύξηση να ανέρχεται σε 14,6%.
Τον Μάιο καταγράφεται η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση κατά 14,8% με τον αριθμό των καταλυμάτων να ανέρχεται σε 197 χιλιάδες. Τον Ιούνιο τα καταλύματα ανήλθαν σε 205 χιλ. με την αύξηση να είναι σχετικά πιο ήπια στο 8% ενώ τον Ιούλιο η αύξηση ανήλθε σε 8,7% με τον αριθμό καταλυμάτων να φτάνει τις 212 χιλιάδες. Ο Αύγουστος εμφανίζει μια μικρή μείωση στον αριθμό των καταλυμάτων σε 208 χιλ. (σε σχέση με τον Ιούλιο), με την αύξηση ωστόσο να παραμένει σε υψηλό επίπεδο 11%. Τον Σεπτέμβριο καταγράφονται επίσης 208 χιλ. καταλύματα και αύξηση 12,8% και τον Οκτώβριο 200 χιλ. καταλύματα και αύξηση 12,4%.
Αλλά και σε επίπεδο κλινών καταγράφεται πέρσι αύξηση στον συνολικό αριθμό κλινών σε σχέση με τα στοιχεία του 2022. Η μεγαλύτερη προσφορά κλινών ήταν τον Ιούλιο (939 χιλ.) και η μικρότερη τον Ιανουάριο (780 χιλ.).
Σύμφωνα επίσης με το στατιστικό δελτίο του ΙΝΣΕΤΕ, η ανάλυση της πληρότητας των καταλυμάτων πέρσι δείχνει μια σταθερότητα σε σχέση με το 2022 παρά την αύξηση της προσφοράς καταλυμάτων και κλινών. Αυτό υποδηλώνει αύξηση της ζήτησης παράλληλα με την προσφορά.
Τον Ιανουάριο, η πληρότητα διατηρήθηκε στο 16%, επαναλαμβάνοντας την ίδια απόδοση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Τον Απρίλιο και τον Μάιο, η πληρότητα διαμορφώνεται σε 30%. Τον Ιούνιο η πληρότητα αυξάνεται σε 43%, τον Ιούλιο φτάνει στο 59%, ενώ τον Αύγουστο η πληρότητα ανέρχεται σε 66%, την μέγιστη τιμή για το 2023. Η πληρότητα μειώνεται σε 49% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μηνά και υποχωρεί σε 32% τον Οκτώβριο και σε 21% Νοέμβριο. Τέλος, τον Δεκέμβριο η πληρότητα διαμορφώνεται στο 19%.
Όσον αφορά τη μέση διάρκεια παραμονής, τον Μάιο η μέση διάρκεια παραμονής ήταν 3,7 διανυκτερεύσεις, καταγράφοντας μείωση 4,7%. Τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο, η μέση διάρκεια παραμονής αυξήθηκε σε 3,8 και 4,2 αντίστοιχα σε σχέση με τον Μάιο του 2023, ωστόσο καταγράφηκε μείωση 3,6% και -,8% αντίστοιχα σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Τον Αύγουστο η μέση διάρκεια παραμονής ήταν 4,1 διανυκτερεύσεις μειωμένη κατά 3,9% και τον Σεπτέμβριο 3,8 διανυκτερεύσεις μειωμένη κατά 2,1%.
Η διάρθρωση των ταξιδιωτών στο πλαίσιο της βραχυχρόνιας μίσθωσης μέσα στη διάρκεια του έτους εμφανίζει επίσης μια ενδιαφέρουσα δυναμική στη σύνθεση των ταξιδιωτών μεταξύ ξένων επισκεπτών και ημεδαπών, με τους ξένους επισκέπτες να κυριαρχούν κατά τη διάρκεια της θερινής σεζόν, αλλά τους Έλληνες να έχουν πολύ σημαντικό μερίδιο τους χειμερινούς μήνες.
Τον Ιούνιο το ποσοστό των αλλοδαπών ανέρχεται στο 91%, με τους ημεδαπούς να αποτελούν το 9%. Τον Ιούλιο τα ποσοστά διαμορφώνονται σε 89% για τους αλλοδαπούς και 11% για τους ημεδαπούς ενώ τον Αύγουστο το ποσοστό των αλλοδαπών μειώνεται στο 87% με το ποσοστό των ημεδαπών να ανέρχεται στο 13%. Τον Νοέμβριο το ποσοστό των αλλοδαπών μειώνεται στο 76% ενώ το αντίστοιχο των ημεδαπών αυξάνεται στο 24%. Τέλος, τον Δεκέμβριο η σύνθεση των ταξιδιωτών εξισορροπείται, με τα ποσοστά αλλοδαπών και ημεδαπών να είναι 55% και 45% αντίστοιχα, υποδηλώνοντας μια σημαντική αλλαγή στη δυναμική της αγοράς.
Σημειώνεται πως λόγω της επακόλουθης μεγάλης έλλειψης διαθέσιμων ακινήτων προς μακροχρόνια μίσθωση, από την Κυβέρνηση εξετάζεται μια σειρά από μέτρα για τον περιορισμό της βραχυχρόνιας, όπως είχε αποκαλύψει το Capital.gr. Ειδικότερα, σε περιοχές με μεγάλο στεγαστικό πρόβλημα και έλλειψη διαθέσιμων ακινήτων, η απόκτηση golden visa να συνδεθεί με υποχρεωτική διάθεση του ακινήτου μόνο για μακροχρόνια μίσθωση. Επίσης να τεθεί χρονικός περιορισμός στη βραχυχρόνια μίσθωση ανά έτος, ανάλογα με την περιοχή και τέλος να οριστεί μέγιστος αριθμός ακινήτων που θα εκμισθώνονται βραχυχρόνια ανά Δήμο.
Οι αλλαγές που σχεδιάζονται στην αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων, θα έρθουν από το φθινόπωρο σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ώστε να μην επηρεαστεί η τουριστική σεζόν.
Βίκυ Κουρλιμπίνη
Πηγή capital.gr