Παρασκευή, 6 Αυγούστου, 2021

Ολοένα και περισσότερο έδαφος χάνει το Ισλαμικό Κράτος σε Συρία και Ιράκ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Οι δυνάμεις που επιχειρούν κατά του ισλαμικού κράτους στη Συρία και το Ιράκ προέλασαν την Τετάρτη με μεγάλες προόδους σε πολλαπλά μέτωπα, δημιουργώντας ασφυκτική πίεση στους υπερ-σκληροπυρηνικούς ισλαμιστές, συρρικνώνοντας το χαλιφάτο που είχαν διακηρύξει πριν από δύο χρόνια.

Εκπρόσωπος της υπό αμερικανική ηγεσία συμμαχίας στη βόρεια Συρία, δήλωσε ότι (η συμμαχία) είναι έτοιμη να εισέλθει στην πόλη Manbij, μια εβδομάδα μετά την έναρξη επίθεσης με στόχο την αποκοπή του ισλαμικού κράτους από το τελευταίο τμήμα εγγύς των τουρκικών συνόρων υπό τον έλεγχο του.

Σε μικρή απόσταση δυτικότερα, επαναστάτες που μάχονται ενάντια τόσο του ισλαμικού κράτους όσο και της κυβέρνησης του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, δήλωσαν ότι μέλη του Isis απομακρύνθηκαν από μια περιοχή κοντά στα σύνορα.

Οι δυνάμεις του Ασάντ, που υποστηρίζονται από ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις, ξεκίνησαν επίσης μια επίθεση ενάντια στο ισλαμικό κράτος την περασμένη εβδομάδα και έχουν προελάσει νοτιότερα.

Αλλά και στο αντίθετο άκρο του αυτοαποκαλούμενου χαλιφάτου, 750 χιλιόμετρα κάτω από τον ποταμό Ευφράτη, οι ιρακινές κυβερνητικές δυνάμεις δήλωσαν ότι μετά από πολυήμερες μάχες κατάφεραν να φτάσουν σε κατοικημένες περιοχές της Φαλούτζα, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ υπό τον έλεγχο του ισλαμικού κράτους και άμεσο προμαχώνα στη Βαγδάτη.

Η ιρακινή κυβέρνηση υποστηρίζεται τόσο από αεροπορικές δυνάμεις των ΗΠΑ όσο και από σιίτες πολιτοφύλακες που πρόσκεινται στο Ιράν.

Κατά γενική παραδοχή, ο πενταετής εμφύλιος πόλεμος στη Συρία και η αδυναμία της κυβέρνησης του Ιράκ κατέστησαν δύσκολο για τις παγκόσμιες δυνάμεις και τους ετερόκλητους συμμάχους τους να συντονίσουν μια εκστρατεία εναντίον των μαχητών.

Εντούτοις, οι ταυτόχρονες επιθέσεις σε πολλά μέτωπα έχουν δημιουργήσει μια άνευ προηγουμένου πίεση στους τζιχαντιστές του ISIS, οι οποίοι έχουν μετατρέψει σε εχθρούς όλες τις παγκόσμιες και περιφερειακές δυνάμεις.

Πηγή: Reuters

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων