Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου, 2022

Ολόκληρα χωριά έχει εξαφανίσει ο Εμπόλα στη Σιέρα Λεόνε

Ολόκληρα χωρία έχει εξαφανίσει στη Σιέρα Λεόνε ο Έμπολα, σύμφωνα με στέλεχος των Γιατρών χωρίς Σύνορα (MSF), ο οποίος κατήγγειλε την καταστροφική κατάσταση στην χώρα.

Μιλώντας στο περιθώριο ενός ιατρικού συνεδρίου στη Βαρκελώνη ο Ρόνι Ζακαράια είπε ότι ασθενείς πεθαίνουν και κοινότητες εξαφανίζονται «και αυτό δεν εμφανίζεται στα στατιστικά στοιχεία», εκτιμώντας ότι ο επίσημος αριθμός των νεκρών είναι «πολύ μικρότερος από τον πραγματικό»

Ο Ζακαράια, ο οποίος μετέβη στην ύπαιθρο της Σιέρα Λεόνε, ζήτησε να ενισχυθεί η μάχη κατά της ασθένειας, φέρνοντας ως παραδειγμα ένα χωριό στο οποίο υπήρχαν 40 κάτοικοι, εκ των οποίων οι 39 πέθαναν.

«Ένας μόνο επιζών. Σε ένα άλλο πέθαναν τα 12 μέλη μίας οικογένειας: οι παππούδες, οι γονείς, τα παιδιά πέθαναν», είπε ο γιατρός και πρόσθεσε ότι τίποτα από αυτά δεν περιλαμβάνεται στα στατιστικά στοιχεία», υπενθυμίζοντας παράλληλα τον κορεσμό των τοπικών δικτύων υγείας, όπου συχνά υπάρχουν «τρία ασθενοφόρα για 400.000 κατοίκους» και τις δυσκολίες των κέντρων υγείας, όπου πολλά μέλη του προσωπικού έχουν προσβληθεί και πεθάνει από τον ιό Έμπολα.

«Σε αυτές τις χώρες αναλογεί μία νοσοκόμα για κάθε 10.000 κατοίκους. Πώς περιμένετε ότι θα λειτουργήσει το σύστημα όταν έχουν χάσει δέκα, έντεκα ή δώδεκα νοσοκόμες;», διερωτήθηκε ο Ζακαράια.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), που σταματά στις 27 Οκτωβρίου, η επιδημία του ιού Έμπολα έχει προκαλέσει τον θάνατο 4.922 ανθρώπων σε 13.703 κρουσμάτων, με σχεδόν το σύνολο αυτών να καταγράφεται σε τρεις χώρες της δυτικής Αφρικής: τη Σιέρα Λεόνε, τη Γουινέα και τη Λιβερία.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων