Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου, 2021

Ολόκληρη η κατάθεση των Ελλήνων στρατιωτικών: «Δεν είμαστε κατάσκοποι, ακολουθούσαμε ίχνη»

Νέα στοιχεία για τις καταθέσεις των Ελλήνων στρατιωτικών δημοσιεύει το τουρκικό πρακτορείο Dogan.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, οι Έλληνες στρατιωτικοί αρνήθηκαν τις κατηγορίες για κατασκοπεία. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι στο κατηγορητήριο δεν υπάρχει καμία αναφορά για κατασκοπεία.

Το Dogan δημοσιεύει αποσπάσματα από την κατάθεση του 25χρονου ανθυπολοχαγού Άγγελου Μητρετώδη ο οποίος προσπάθησε να αποδείξει στους Τούρκους πως δεν υφίσταται το σενάριο της κατασκοπείας λέγοντας στις Αρχές: «αυτός που κάνει κατασκοπεία επιλέγει ο καιρός να είναι με χιόνια; Άλλωστε στο χιόνι φαίνονται τα ίχνη μας. Δεν καταλάβαμε καν πως περάσαμε στην τουρκική πλευρά». Επίσης στο δικαστήριο ο Μητρετώδης επανέλαβε τον ισχυρισμό του τονίζοντας πως «εμείς δεν παραβιάσαμε σκόπιμα τα σύνορα, δεν είχαμε κακό σκοπό».

Ο 25χρονος τόνισε πως μαζί με τον λοχία Δημήτρη Κούκλατζη ακολούθησαν ίχνη παπουτσιών στο χιόνι επειδή νόμιζαν πως βρίσκοταν στο σημείο «παράνομοι μετανάστες. Πήγα πίσω από τα ίχνη παπουτσιών και τράβηξα τις εικόνες με το τηλέφωνο που μας έδωσε ο στρατός. Σκοπός μου ήταν να το δείξω στους ανωτέρους μου. Εμείς, όταν είδαμε τα ίχνη παπουτσιών ακριβώς στον διπλανό δρόμο από όπου κάναμε περιπολία καταλάβαμε ότι δύο άτομα πατούσαν στα ίδια ίχνη. Μετά αντιληφθήκαμε ότι τα ίχνη παπουτσιών πήραν διαφορετική πορεία. Όταν μετά είδαμε λεκέδες από κίτρινα ούρα προσπαθήσαμε να κινηθούμε γρήγορα. Για να τους συλλάβουμε γρήγορα ακολουθήσαμε τα ίχνη παπουτσιών. Επειδή τα ίχνη παπουτσιών ήταν πέραν του δρόμου που κάναμε περιπολία και επειδή τα δέντρα είχαν ανατραπεί και περάσαμε ανάμεσά τους γρήγορα, δεν καταλάβαμε πως περάσαμε στην τουρκική πλευρά. Δεν είδαμε τη γραμμή και μάλιστα δεν συναντήσαμε κανένα σημάδι που να ανήκει στην τουρκική πλευρά. Πότε συναντήσαμε άλλωστε Τούρκο στρατιώτη;».

Οι δύο στρατιωτικοί μόλις αντιλήφθηκαν πως πέρασαν τα σύνορα παρέδωσαν τα όπλα τους στους Τούρκους και «τότε καταλάβαμε την κατάσταση και για να μην δημιουργηθεί οποιοδήποτε επεισόδιο αδειάσαμε τα όπλα μας και παραδοθήκαμε στους Τούρκους στρατιώτες. Περιμέναμε να έρθουν οι ανώτεροί τους. Εγώ δεν ήρθα με κανένα άλλο σκοπό. Οπωσδήποτε περάσαμε τα τουρκικά σύνορα κατά λάθος, εγώ οπωσδήποτε απορρίπτω με επιμονή της κατηγορίες εναντίον μου. Το βίντεο που τράβηξα είναι στην ελληνική πλευρά, επειδή στην ελληνική πλευρά υπάρχουν κάδοι σκουπιδιών».

«Εγώ αυτό ιδιαίτερα ήθελα να το δείξω στους ανωτέρους μου. Τράβηξα βίντεο για να εμποδίσω την λαθρομετανάστευση. Αυτός που κάνει κατασκοπεία επιλέγει χιονισμένο καιρό; Άλλωστε ενώ περπατάμε φαίνονται τα ίχνη μας στο χιόνι» σημείωσε ο 25χρονος.

Από την πλευρά του ο λοχίας Δημήτρης Κούκλατζης αρνούμενος και αυτός την κατηγορία της κατασκοπείας κατέθεσε ότι δεν πέρασε κακόβουλα τα σύνορα: «Δεν ήρθαμε εδώ έχοντας κακό σκοπό. Δεν δέχομαι επ’ ουδενί τις κατηγορίες που μου προσάπτονται. Περάσαμε κατά λάθος τα σύνορα. Δηλώνω κατηγορηματικά ότι περάσαμε τα σύνορα κατά λάθος και ότι δεν είχαμε κανέναν κακό σκοπό».

Ώρες αγωνίας για τις οικογένειες των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Το δικό τους Γολγοθά ζουν, από το μεσημέρι της Πέμπτης οι οικογένειες των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που θα μείνουν προφυλακισμένοι μέχρι τη Δευτέρα στην Τουρκία. Ο 25χρονος ανθυπολοχαγός του Μηχανικού, Άγγελος Μητρετώδης, από την Καστοριά και ο 30χρονος λοχίας ΕΠΟΠ, σκαπανέας Μηχανικού Δημήτρης Κουκλατζής, από την Ορεστιάδα, είναι και οι δύο στελέχη της 3ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Εβρου, με έδρα την Καβύλη. Εδώ και 48 ώρες δεν έχουν επικοινωνήσει με τις οικογένειές τους, οι οποίες αγωνιούν, με τα τηλέφωνά τους να έχουν πάρει φωτιά από γείτονες, συγγενείς και φίλους..

Σε τηλεφωνική επικοινωνία του «Ε.Τ.» με συγγενή του λοχία Δημήτρη Κουκλατζή, η ανησυχία της οικογένειας είναι φανερή, ωστόσο -όπως λένε- περιμένουν τις εξελίξεις. «Είμαστε με τους αρμοδίους που διαχειρίζονται την κατάσταση και περιμένουν καρτερικά την απελευθέρωση των παιδιών. Δεν ξέρουμε τίποτα παραπάνω», είπε.

Συγκλονισμένος ο πατέρας του λοχία μίλησε στο Πρώτο Θέμα: «Το μόνο που κάνουμε είναι υπομονή. Δεν έχουμε μάθει ούτε πώς έγινε, αλλά ούτε τι κάνει τώρα το παιδί μας. Πιστεύουμε στον Θεό και ελπίζουμε όλα να τελειώσουν σύντομα. Η μόνη ενημέρωση που έχουμε είναι από τις τηλεοράσεις και τα sites».

Πηγή: eleftherostypos.gr

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων